Šalininkai sako, kad planuoja dainas, kalbas ir skaitymus keliuose Europos miestuose.

44 metų J. Assange‘as yra ieškomas norint apklausti jį dėl įtarimų išžaginimu 2010 metais Švedijoje, bet norėdamas išvengti ekstradicijos jis jau ketverius metus slepiasi Ekvadoro ambasadoje Jungtinėje Karalystėje.

Australas J.Assange‘as, kuris tuos įtarimus neigia, į Ekvadoro ambasadą pats atėjo 2012 metų birželio 18 dieną, kai Didžioji Britanija ruošėsi išsiųsti jį Stokholmą, ir nuo to laiko jis iš ten nėra išėjęs.

Jo advokatai sako, jog jis pyksta, kad Švedijos prokurorai vis dar nėra atšaukę jam išduoto Europos arešto orderio.

Šis buvęs kompiuterių įsilaužėlis baiminasi, kad iš Švedijos gali būti išduotas Jungtinėms Valstijoms dėl 500 tūkst. slaptų karinių bylų paskelbimo „WikiLeaks“ ir kad ten jo gali laukti ilga kalėjimo bausmė.

Tarp sekmadieniui numatytų renginių dalyvių yra muzikantai Patti Smith, Brianas Eno, PJ Harvey, JAV lingvistas, filosofas ir politikos aktyvistas Noamas Chomsky, ekonomistas Yanis Varoufakis, kinų menininkas ir aktyvistas Ai Weiwei, mados dizainerė Vivienne Westwood, kino kūrėjai Michaelas Moore‘as ir Kenas Loachas.

Vieno renginio organizatorius, kroatų filosofas Srečko Horvatas, sakė: „Gyvename kritišku metu. Mes renkamės visame pasaulyje birželio 19 dieną, kalbėti už Julianą, nes jis kalbėjo už mus visus.“

Kairiųjų pažiūrų kino kūrėjas veteranas K. Loachas sakė, kad Britanijos teisine sistema buvo „manipuliuojama“ siekiant „išlaikyti drąsų žmogų izoliuotą“ ir kad „visi, kuriems rūpi informacijos laisvė, turėtų reikalauti panaikinti grasinimus Julianui“.

J. Assange‘as – didvyris savo šalininkams ir pavojingas egocentrikas kritikams – „WikiLeaks“ įkūrė 2006-aisiais. Pastaraisiais metais apie jį buvo pastatyti du filmai.

Gyvenimą ambasadoje, kuri neturi sodo, bet yra prabangiame Naitsbridžo rajone netoli parduotuvės „Harrods“, J. Assange‘as lygino su gyvenimu kosmoso stotyje.

Jo 4,6 m ilgio ir 4 m pločio kambarys yra padalytas į darbo ir gyvenamąją zonas. Jis turi bėgtakį, dušą, mikrobangų krosnelę ir saulės šviesos lempą, ir didžiąją dienos dalį praleidžia prie kompiuterio.

Gegužės mėnesį jis gavo katę, kad turėtų bent kokią draugiją.

Praėjusį mėnesį Stokholmo rajono teismas paliko galioti Europos arešto orderį J. Assange‘ui ir atmetė jo advokatų prašymą jį panaikinti.