Kaip rašo guardian.co.uk, anksčiau Izraelio vyriausybė neigė šį faktą. Na o dabar Izraelio Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas nurodė ginekologams liautis leidus vaistus. Įtarimai pirmajam kilo žurnalistui Galui Gabby – jis apklausė 30 moterų iš Etiopijos, siekdamas išsiaiškinti, kodėl bendruomenėje stipriai sumažėjo gimstamumas.

Viena moteris pasakojo: „Medikai sakė, kad tai skiepai. Mums leisdavo injekcijas kas tris mėnesius. Sakėme, jog nenorime (injekcijų).“ Manoma, jog daliai moterų priverstinai leido preparatus dar stovyklose Etiopijoje.

Nuo devintojo dešimtmečio patvirtinus Įstatymą dėl žydų grįžimo į Izraelį atvyko apie 100 000 žydų iš Etiopijos. Dalis rabinų priešiškai nusiteikę jų atžvilgiu. Pernai Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pareiškė, jog nelegalūs imigrantai iš Afrikos „kelia grėsmę mums, kaip žydų ir demokratinei valstybei“.

Naujienų portalas „Haaretz“ išpublikavo ištrauką iš Sveikatos ministerijos laiško vaistus leidžiančioms medicinos įstaigoms. Gydytojams nurodyta nebeleisti preparato moterims iš Etiopijos, jei šios nežino apie preparato poveikį.

Izraelio pilietinių teisių asociacijos teisininkė Sharona Eliahu Chai teigė: „Duomenys apie <...> preparato leidimą kelia didžiulį nerimą dėl žalingų sveikatai priemonių su rasistine potekste, besikertančia su medikų etika. Sveikatos ministerijos vadovas ėmėsi tinkamų priemonių – greitai sureagavo ir pateikė naujus nurodymus.“