Buvęs Kauno Politechnikos instituto 1965 metais įkurto garsaus estradinio ansamblio „Kertukai“ vokalistas Shloma Tarshishas jau beveik 40 metų gyvena savo tėvynėje. Kaip jis pats sako, Lietuva yra mano gimtinė, Izraelis – tėvynė.

Shloma Tarshishas gyvena tolokai nuo Tel Avivo, tačiau, pasak jo, kasdien girdėti sirenų gausmą apie gresiantį pavojų ne itin smagu.

„Neseniai Izraelyje lankėsi Europos Komisijos atstovas. Jis buvo nustebintas, kai apsilankęs dvimečių vaikų darželyje sužinojo, jog mažyliai žino gerai tik tris žodžius: mama, tėtis ir slėptuvė,“ – pasakoja Shloma.

Jo nuomone, didelė laimė, jog Izraelio ir Amerikos mokslininkams pavyko sukurti patikimą apsigynimo nuo raketų ginklą - „Geležinį kupolą“.

„Kai iššaunama raketa, ją iš karto užregistruoja priešraketiniai prietaisai, kurie seka jos skrydį. Jeigu ji nutaikyta į gyvenamąją vietovę, ji sunaikinama ore,“ – sakė buvęs vokalistas.

Jo žiniomis, į Tel Avivą raketa skrieja 50 sekundžių, į Haifos uostą apie minutę, o į Aškelono miestą, kuriame yra beveik pusę Izraelio maitinanti elektrinė – tik 30 sekundžių, tačiau skydas, pavojingas raketas sunaikina dar ore, likusios, kurios nukreiptos į dykvietes, nenaikinamos.

Dalį savo gyvenimo drauge su žmona ir sūnumi praleidęs Kaune, kur gimė, augo, mokėsi Shloma šiek tiek sunerimęs dėl Lietuvoje skelbiamų informacijų, kuriose kalbama apie Gazos ruože žuvusius civilius gyventojus, tačiau mažai kas nori prisiminti, kad konfliktą sukėlė „Hamas“ kovotojai, kurie pirmieji žiauriai nužudė tris žydų paauglius, o po to pradėjo raketų atakas.