Sveikatos apsaugos ministras Yaakovas Litzmanas iš judėjų ultraortodoksų partijų aljanso „Yahadut HaTora HaMeuhedet“ („Jungtinis Toros judaizmas“), dabar gali atšaukti savo nepritarimą įstatymo projektui, jei bus galima numatyti išimtį judėjų ritualams, rašė laikraštis „The Jerusalem Post“.

Ministras nuogąstavo, kad šiuo įstatymo projektu, kuriam pritarė vyriausybės komitetas, bus taip pat ribojamos sirenos ir trimitai, naudojami per žydų šventes ir šabą.

„Diskusijos tęsiasi“, - naujienų agentūrai AFP sakė Y. Litzmano atstovas.

Įstatymo projektą pateikęs parlamentaras Moti Yogevas iš kraštutinių dešiniųjų partijos „HaBayit HaYehudi“ („Žydų namai“) sako, kad juo siekiama apriboti triukšmą naktį, todėl tai niekaip nepaveiktų žydų apeigų.

Kaip rašė „The Jerusalem Post“, M. Yogevas per diskusijas taip pat pasakė Y. Litzmanui, kad neleisti žmogui miegoti pagal judėjų teisę laikoma vagyste. Jis turėjo omenyje gyventojus prižadinančius musulmonų kvietimus maldai.

Jeigu Y. Litzmanas atšauks savo prieštaravimą, įstatymo projektas sekmadienį gali būti pateiktas atitinkamam vyriausybės komitetui, o jau trečiadienį – Izraelio parlamentui pradėti svarstymą.

Pasiūlymas papiktino palestiniečius ir Izraelio arabus, o vyriausybinės priežiūros institucijos jį vadina grėsme religijos laisvei ir nereikalinga provokacija.

Įstatymas būtų taikomas ir Rytų Jeruzalei, kurią Izraelis okupavo ir aneksavo ir kurioje gyvena daugiau kaip 300 tūkst. palestiniečių.

Izraelio žydai, gyvenantys nausėdijose miesto rytuose, yra protestavę prieš kvietimų maldai garsumą.