Savo pranešime spaudai armija nurodė sviedinius su baltuoju fosforu pakeisianti šaudmenimis, kurie bus užpildyti tik dujomis. Daugiau detalių pareigūnai nepateikė. Jie taip pat nenurodė, kada konkrečiai atsisakys šių sviedinių, rašo „The Telegraph“.

Itin smarkios kritikos dėl baltojo fosforo sviedinių naudojimo Izraelis sulaukė po trijų savaičių karo „Hamas“ teritorijoje 2008 ir 2009 metų žiemą. Per šį konfliktą sviediniai su baltuoju fosforu buvo panaudoti prieš vieną Jungtinių Tautų (JT) sandėlį, kuriame glaudėsi daugiau kaip 700 palestiniečių.

Kai kuriais mūšių atvejais baltąjį fosforą galima naudoti legaliai, tačiau Izraelio veiksmai su šiais šaudmenimis Gazos Ruože sukėlė JT įtarimus karo nusikaltimais.

Baltuoju fosforu užtaisomi padegamieji šaudmenys – artilerijos sviediniai, minosvaidžių minos, aviacinės bombos, granatos. Tokie ginklai laikomi prieštaringais, kadangi baltasis fosforas yra ne tik labai efektyvi padegamoji medžiaga, bet ir labai nuodingas.

Izraelis numušė Libano bepilotį

Anksčiau ketvirtadienį Izraelis numušė bepilotį orlaivį, kuris artinosi prie šiaurinės pakrantės iš kaimyninio Libano. Tai sukėlė įtarimus, jog karinė grupuotė „Hezbollah“ mėgina slapta patekti į šalį.

„Hezbollah“ neigė, jog tai buvo jos orlaivis, bet šis incidentas veikiausiai sustiprins Izraelio būgštavimus, jog šiitų karinė grupuotė mėgina pasinaudoti neramumais kaimyninėje Sirijoje, kad sustiprintų savo pozicijas.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, kuris incidento metu šiaurinėje Izraelio dalyje skrido sraigtasparniu, teigė vertinantis šį įvykį su „didžiausiu rimtumu“.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Peteris Lerneris sakė, kad nepilotuojamas orlaivis buvo pastebėtas tuo metu, kai skrido virš Libano, ir pradėtas sekti, kai ėmė artėti prie Izraelio oro erdvės.

P. Lerneris pažymėjo, jog kariuomenė laukė, kol orlaivis įskris į Izraelio oro erdvę. Kai buvo patvirtinta, kad tai yra „priešas“, karinis lėktuvas F-16 jį numušė. Bepiločio orlaivio nuolaužos nukrito į jūrą maždaug už 8 km nuo šiaurinio Haifos uostamiesčio. Atstovas spaudai pridūrė, kad Izraelio karinio jūrų laivyno pajėgos ieško orlaivio liekanų.

Jo teigimu, kas pasiuntė šį orlaivį, neaišku. Jis skrido Libano oro erdve, tačiau galėjo atskristi ir iš kitur.

Kiti kariuomenės pareigūnai, nenorėję skelbti savo pavardės, nes jiems nebuvo leista kalbėti su žiniasklaida, teigė maną, kad tai galėjo būti Irano gamybos orlaivis, pasiųstas „Hezbollah“. Ši Libano grupuotė praėjusių metų spalį jau buvo pasiuntusi vieną bepilotį lėktuvą į Izraelio oro erdvę. Tuomet Izraelis jį taip pat numušė.