• Izraelio gynybos vadovas įspėja Siriją

    Aukštas palestiniečių prezidento Yassero Arafato (Jasiro Arafato) patarėjas paliaubų pasiūlymą pavadino "melu" ir trečiadienį pareiškė, kad palestiniečių "savigynos padėtis" tęsis, kol truks Izraelio žemių Vakarų Krante ir Gazos Ruože okupacija.

    JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) sveikina A.Sharono pareiškimą, antradienį žurnalistams pranešė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Ari Fleischeris (Aris Freišeris). Jis pridūrė, jog Jungtinės Valstijos "pasveikintų ir tokį patį" palestiniečių pareiškimą.

    A.Sharonas paragino paskelbti paliaubas antradienį per spaudos konferenciją, kurioje taip pat atmetė visišką žydų naujakurių gyvenviečių statybos įšaldymą. Tai yra vienas pasiūlymų JAV vadovaujamos tarptautinės komisijos pirmadienį pateiktame plane, kuriuo ieškoma būdų, kaip nutraukti Izraelio ir palestiniečių susirėmimus.

    "Aš siūlau mūsų kaimynams kartu susėsti ir susitarti dėl skubių paliaubų ir tikimės, jog palestiniečiai į raginimą atsakys teigiamai", - sakė A.Sharonas per spaudos konferenciją.

    "Tai tik Sharono vyriausybės manevras, kuriuo siekiama sumažinti tarptautinį spaudimą Izraeliui, pasmerktam už perdėtą jėgos panaudojimą", - į tai atsakė palestiniečių kabineto sekretorius Ahmedas Abdel Rahmanas.

    Antradienio vakarą keliose Gazos vietose palestiniečiai puolė Izraelio karius, o pasienyje su Egiptu pakelėje buvo susprogdintas užtaisas, pranešė Izraelio kariuomenė. Izraelis patruliuoja pasienyje pagal laikinus taikos susitarimus. Pasak kariuomenės, kariai atsakė ugnimi.

    Izraelio armijos atstovas spaudai Ronas Kitri (Ronas Kitris) sakė, jog pagal naujas instrukcijas, kariai "apsaugos save ir užkirs kelią teroro išpuoliams, tačiau nepradės jokių susirėmimų su palestiniečiais".

    Pasak jo, jiems reikės vyriausybės leidimo, kad patektų į palestiniečių kontroliuojamas teritorijas ar pradėtų baudžiamuosius puolimus. Instrukcijos pakeitė ankstesnius gynybos ministro nurodymus, suteikusius lauko vadams galimybes savo nuožiūra rengti įsiveržimus į palestiniečių teritorijas.

    Nuo palestiniečių sukilimo prieš Izraelio okupaciją pradžios praėjusių metų rugsėjį, kai įstrigo taikos derybos, iš viso jau žuvo 444 palestiniečiai, 87 izraeliečiai ir 13 Izraelio arabų.

    Sharonas perima Pereso politiką dėl gyvenviečių

    Vašingtonas pasveikino A.Sharono raginimą dėl paliaubų kaip pirmą žingsnį įgyvendinant komisijos, vadovaujamos buvusio JAV senatoriaus George'o Mitchello (Džordžo Mičelo), rekomendacijas.

    Artimųjų Rytų smurto tyrimo komisija pirmadienį paskelbė oficialų pranešimą, kuriame abi konflikto šalys paragintos nutraukti susirėmimus, įgyvendinti pasitikėjimo stiprinimo priemones ir kuo skubiau atnaujinti taikos derybas.

    Faktų tyrimo komitetas, įsteigtas po viršūnių susitikimo Egipto Šarm el Šeicho kurorte praėjusį spalį, kai nepavyko JAV bandymai pasiekti paliaubas, nepriskyrė kaltės dėl smurto kuriai nors šaliai. Komisijos išvados nėra teisiškai įpareigojančios.

    "Mes raginame abi šalis nedelsiant ir besąlygiškai nutraukti smurtą bei atnaujinti bendradarbiavimą tarp Izraelio vyriausybės ir palestiniečių vadovybės", - sakė penkių narių komisijos vadovas.

    Komisija taip pat rekomendavo priemones, kurios padėtų atkurti pasitikėjimą. Palestiniečių valdžia raginama kovoti su terorizmu, Izraelis - nutraukti žydų naujakurių gyvenviečių kūrimą.

    Pagal tarptautinę teisę, gyvenvietės, pastatytos teritorijoje, kurią Izraelis okupavo per 1967 metų Artimųjų Rytų karą, yra neteisėtos. Laikinuosiuose Izraelio ir palestiniečių taikos susitarimuose teigiama, jog gyvenviečių statusas bus išspręstas derybose dėl galutinės taikos sutarties.

    Atkartodamas vyriausybės poziciją, A.Sharonas pareiškė, jog naujos gyvenvietės nebus statomos, tačiau šiuo metu egzistuojančiose gyvenvietėse statybos bus tęsiamos, atsižvelgiant į "natūralų jų gyventojų augimą".

    Perimdamas nuosaikaus užsienio reikalų ministro Shimono Pereso (Šimono Pereso) pateiktą formulę, A.Sharonas pareiškė, kad nauji namai dabartinėse gyvenvietėse bus statomi jau užimtose, o ne naujose žemėse.

    A.Sharonas pabrėžė, jog jo koalicinė vyriausybė yra įsipareigojusi patenkinti kasdienius gyvenviečių poreikius, "nors, kita vertus, ji taip pat turi mažinti mūsų kaimynų baimę dėl faktų, nulemsiančių derybų ateitį, kūrimo".

    Palestiniečiai tokių pareiškimų neįvertino kaip dešiniosios pakraipos kietos linijos šalininko pozicijos sušvelnėjimo, sukritikuodami A.Sharoną, jog jis nepaskelbė apie visišką statybų įšaldymą naujakurių gyvenvietėse.

    "A.Sharono bandymai pasirinktinai interpretuoti ataskaitą... yra dalis bendro siekio pridengti ir rasti pateisinimą tolesnei agresijai prieš palestiniečių tautą", - teigiama Palestiniečių savivaldos pareiškime.

    145 naujakurių gyvenvietėse Vakarų Krante ir Gazos Ruože, kur gyvena maždaug 3 mln. palestiniečių, įsikūrė maždaug 200 tūkst. žydų. Pasak A.Sharono, jis su Sh.Peresu tikisi, kad "per kelias dienas smurtas nurims ir galima bus pradėti (G.Mitchello susitarimų įgyvendinimo) procesą".

    Izraelio gynybos vadovas įspėja Siriją

    Tuo tarpu Libano pasienyje dislokuotos Izraelio pajėgos trečiadienį sustiprino parengtį, pažymėdamos Izraelio pasitraukimo iš pietų Libano praėjusių metų gegužės mėnesį sukaktį.

    B.Ben-Eliezeras įspėjo Siriją, jog Damaską, o ne Beirutą laikys atsakingą už "Hizbollah" išpuolius. "Siriją mes laikome vienintele atsakinga už tai, kas vyksta Libane", - pareiškė gynybos ministras interviu Kariuomenės radijui.

    Per metus nuo tada, kai baigėsi 22 metus trukusi pietų Libano okupacija, "Hizbollah" kovotojai Libane rengė išpuolius prieš Izraelio pajėgas ir buvo pagrobę tris karius.

    Kaip pranešė JAV valstybės departamento pareigūnas, Po dviejų dienų į Izraelį turėtų atvykti Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas), pirmadienį valstybės sekretoriaus Colino Powello (Kolino Pauelo) paskirtas specialiu prezidento pasiuntiniu Artimuosiuose Rytuose, kuris padėtų įgyvendinti G.Mitchello vadovaujamos tarptautinės komisijos ataskaitoje pateiktas rekomendacijas dėl šio regiono.

    JAV ambasadorius Izraelyje Martinas Indykas (Martinas Indikas) ir JAV generalinis konsulas Jeruzalėje Ronas Schlicheris (Ronas Šlicheris) jau pradėjo susitikimus su Izraelio ir palestiniečių pareigūnais, norėdami suderinti tvarkaraštį, kaip bus įgyvendinama G.Mitchello ataskaita.

    Valstybės departamento atstovas spaudai Richardas Boucheris (Ričardas Baučeris) pranešė, jog M.Indykas ir R.Schlicheris artimiausiu metu susitiks su Y.Arafatu, kuris trečiadienį Paryžiuje susitinka su Prancūzijos prezidentu Jacques'u Chiracu (Žaku Širaku).