Palestiniečių minia vakar žiauriai nulinčiavo du Izraelio kareivius, o atsakydama į tai Izraelio armija surengė antskrydžius palestiniečių miestuose. Be to, taikos procesas vakar buvo paskelbtas žlugusiu.

Vakar palestiniečių jaunimas Ramalacho mieste nusiaubė policijos nuovadą ir negyvai užbadė du pagautus Izraelio kareivius. Pasak liudininkų, vienas kūnas buvo išmestas per langą sužvėrėjusiai šimtų siautėjančių paauglių miniai. Šio kareivio automobilis buvo sudegintas.

Apšaudė Y.Arafato štabą

Pranešus apie nužudytus žydų kareivius, Izraelio sraigtasparniai vakar puolė įvairius objektus vakarinės Jordano pakrantės Ramalacho mieste, tarp jų - ir palestiniečių lyderio Yassero Arafato štabą. Izraelio sraigtasparniai subombardavo ir palestiniečių radiją.

Iš oro apšaudžius Y.Arafato štabą ir policijos nuovadą, buvo sužeisti mažiausiai du žmonės. Per antskrydį palestiniečių lyderio, taip pat turinčio panašią būstinę Gazos mieste, pastate nebuvo. Vėliau "Cobra" sraigtasparniai skraidė ir virš Y.Arafato rezidencijos Gazoje.

Palestiniečių saugumo vadovas Mohammedas Dahlanas pranešė, kad Y.Arafatas per Izraelio kareivių antpuolius nenukentėjo.

"Y.Arafatas jaučiasi gerai ir yra stipresnis nei anksčiau", - tvirtino M.Dahlanas. Jis pridūrė, kad palestiniečių lyderis yra saugioje vietoje. Pasak liudininkų, Y.Arafato štabas Gazoje ir žmonės iš šalia jo esančių pastatų buvo evakuoti.

Izraelio antpuolis buvo įvykdytas netrukus po to, kai Y.Arafatas nežinomoje vietovėje Gazos mieste susitiko su į regioną atvykusiu Centrinės žvalgybos valdybos vadovu George'u Tenetu.

Taikios pastangos žlugo?

Izraelio vicepremjeras Benjaminas ben-Eliezeras vakar pareiškė, kad Artimųjų Rytų taikos procesas žlugo, o palestiniečių lyderis Y.Arafatas pasirinko karą su Izraeliu.

"Arafatas nusprendė pasirinkti smurtą ir konfrontaciją. Mes judame konflikto link. Tai karas", - Izraelio radijui vakar sakė B.ben-Eliezeras.

"Šiuo metu diplomatinio proceso nėra. Diplomatinis procesas mirė. Siūlau pasirengti terorui ir išpuoliams", - pridūrė pareigūnas.

Jis paragino sukurti nacionalinę nepaprastosios padėties vyriausybę iš premjero Ehudo Barako centro kairiųjų bloko "Vienas Izraelis" ir dešiniosios "Likud" partijos. Pasak jo, ši vyriausybė turėtų slopinti dvi savaites trunkantį smurto protrūkį, per kurį Izraelyje žuvo mažiausiai 94 žmonės.

Tuo pačiu Izraelį kaltina palestiniečiai. Aukštas jų pareigūnas vakar pareiškė, kad būtent Izraelis pradėjo visuotinį karą, ir paragino tarptautinę bendriją kuo greičiau įsikišti.

"Dabar mes esame visuotinio karo prieš palestiniečių tautą liudininkai, - sakė vienas aukščiausių palestiniečių taikos derybininkų Saebas Erekatas po to, kai Izraelio sraigtasparniai apšaudė objektus Ramalache. - Mes prašome tarptautinės bendruomenės nedelsiant įsikišti".