Garbės sargyba sukalbėjo kadišą (žydų maldą) už mirusįjį.

Karstas bus nugabentas į netoliese esančias nacionalines kapines ant Theodoro Herzlio kalvos, kur Sh.Peresas atguls amžinojo poilsio greta daugumos kitų mirusių žydų valstybės lyderių.

Laidotuvėse dalyvauja JAV prezidentas Barackas Obama, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas ir kiti pasaulio lyderiai. B. Obama per ceremoniją sakys kalbą.

Baltijos šalims atstovaus Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis ir Estijos premjeras Taavi Roivas.

Prieš laidotuves policija uždarė eismą centrinėmis Jeruzalės gatvėmis.

Manoma, kad tai bus didžiausia laidotuvių ceremonija Izraelyje nuo 1995 metų, kai buvo laidojamas žydų nacionalisto nužudytas premjeras Yitzhakas Rabinas.

Sh. Peresas mirė trečiadienį, būdamas 93 metų, po anksčiau patirto smarkaus insulto.

Jis gimė 1923 metų rugpjūčio 2 dieną gimė vos 100 km nuo Vilniaus esančiame nedideliame Višnevo miestelyje tuometinėje Lenkijoje (dabartinėje Baltarusijoje).

Sh. Peresas 1994 metais pelnė Nobelio taikos premiją už Oslo taikos susitarimus su palestiniečiais. Deja, nuo to laiko taikos procesas sužlugo.

Per S. Pereso laidotuves Izraelio lyderis B. Netanyahu gyrė „didį pasaulio žmogų“

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu penktadienį gyrė „didį pasaulio žmogų“ – velionį Nobelio taikos premijos laureatą Shimoną Peresą – ir pažadėjo, kad taika Artimuosiose Rytuose bus pasiekta.

„Shimonas nugyveno prasmingą gyvenimą“, – sakė B. Netanyahu per laidotuvių ceremoniją Izraelio nacionalinėse kapinėse ant Theodoro Herzlio kalvos Jeruzalėje susirinkusiems pasaulio lyderiams ir kitiems gedintiems žmonėms.

„Jis prasiveržė iki neįtikėtinų aukštumų. Jis buvo puikus Izraelio ir pasaulio žmogus. Jo gedi Izraelis ir visas pasaulis, tačiau ir mes, ir pasaulis rasime viltį jo palikime“, – sakė jis apie Sh.Peresą, kuris kadaise buvo premjero politinis konkurentas.

B. Netanyahu prisiminė vėlų vakarą vykusią diskusiją, kai jiedu kalbėjosi apie Izraelio ateitį.

„Jis sakė, kad taika yra tikrasis saugumas – jei bus taika, bus ir saugumas“, – sakė B.Netanyahu apie buvusį premjerą ir prezidentą, kuris pelnė Nobelio taikos premiją už savo vaidmenį derybose dėl Oslo taikos susitarimų su palestiniečiais.

„Sakiau jam: „Šimonai, Artimuosiuose Rytuose saugumas yra pagrindinė taikos kūrimo ir įtvirtinimo sąlyga.“... Draugai, žinote, kokią netikėtą išvadą padariau? Mes abu buvom teisūs“, – kalbėjo jis.

Vėliau Izraelio premjeras pasakė: „Taika tikrai bus, brangus Šimonai, neeilinis lyderi. Nuoširdžiai tau tai sakau.“