JAV prezidentas Bilas Klintonas (Bill Clinton) antradienį buvo aiškiai nusivylęs dėl sekinančių derybų, kuriomis siekta išspręsti jau 52 metus trunkantį izraeliečių bei palestiniečių konfliktą, žlugimo.

Tačiau B. Klintonas pabrėžė, jog abi šalys pažadėjo dėl Jeruzalės statuso tvirtai apsispręsti iki rugsėjo 13 dienos, kai J. Arafatas ketina vienašališkai paskelbti Palestinos valstybę.

Bendrame pareiškime Izraelio ir palestiniečių lyderiai žadėjo vengti smurto bei vienašališkų veiksmų ir toliau derėtis dėl susitarimo, kurio siekta Kemp Deivide. Konkreti tolesnių derybų data nenumatyta.

E. Barakas, išvykdamas į Izraelį, atvirai apkaltino J. Arafatą derybų sužlugdymu ir perspėjo, kad Artimuosiuose Rytuose prasidėjo netikrumo laikotarpis.

JAV valstybės sekretorė Madlena Olbrait ( Madeleine Albright) pritarė jo nuomonei ir pavadino jį "labai principingu, drąsiu ir lakios vaizduotės" lyderiu, kuris taikos susitarimo vardan pasirengęs sutikti su nelengvais kompromisais dėl Jeruzalės.

Tuo tarpu J. Arafatas per derybas nenorėjo dar labiau pasistengti, visuomeninės televizijos laidai "NewsHour with Jim Lehrer" sakė M. Albright.

Tačiau palestiniečių vyriausiasis derybininkas Saibas Erekatas ( Saeb Erekat) optimistiškai paskelbė, kad galutinis taikos susitarimas su Izraeliu, nepaisant Kemp Deivido derybų žlugimo, tikriausiai bus netrukus sudarytas.

S. Erekato spaudos konferencijoje žurnalistai paklausė, ar vienašališkas Palestinos valstybės įkūrimo paskelbimas rugsėjį yra neišvengiamas. "Manau, kad, toliau dirbdami, susitarsime ne vėliau, kaip iki rugsėjo 13 dienos", atsakė palestiniečių derybininkas.