Tik pastaruoju metu iškilo aikštėn, kad lakūną Miroslavą Dvoržačeką įskundė tuo metu prestižiniame Prahos Muzikos akademijos Kinematografijos ir televizijos fakultete studijavęs M. Kundera, informavo Čekijos televizijos kanalas ČT, remdamasis savaitraščiu "Respekt".

Per televiziją buvo parodytas dokumentas, leidžiantis daryti išvadą, kad 1950 metų kovo 14 d. M. Kundera kreipėsi į miliciją ir davė parodymus, kuriuose nurodė pažįstamo vyro pavardę.

"Labai tikėtina, kad M. Dvoržačekas buvo suimtas remiantis M. Kunderos informacija. M. Dvoržačekui netgi grėsė mirties bausmė, bet galiausiai jis buvo nuteistas 22 metus kalėti ir praleido už grotų 14 metų", - sakė naujienų agentūros ČTK cituojamas Totalitarinių režimų tyrimo instituto Prahoje istorikas Voitechas Ripka.

Šiuo metu M. Dvoržačekas gyvena Švedijoje. Išėjęs iš kalėjimo, jis emigravo iš Čekoslovakijos ir dirbo Vakarų žvalgybos tarnyboms.

Iki pastarojo meto manyta, jog jį saugumui įskundė buvusi draugė, kurią jis lankė studentų bendrabutyje.

M. Kundera nuo aštuntojo dešimtmečio vidurio gyvena Prancūzijoje, o tėvynėje lankosi inkognito. Jis vengia bendrauti su žiniasklaida ir neduoda jokių interviu.

Nors pats M. Kundera stengiasi atsiriboti nuo Čekijos kultūros, jis tebėra vienas žymiausių šiuolaikinių čekų rašytojų. Jo kūriniai populiarūs visame pasaulyje. Garsiausias jo romanas - "Nepakeliama būties lengvybė", pasakojantis apie čekų inteligentijos likimą 1968 metų Prahos pavasario laikotarpiu.