Maždaug 200 žmonių rytiniame Haidenau mieste skandavo „išdavikė, išdavikė“ ir „mes esame gauja“, prisimindami neseniai vieno garsaus vokiečių politiko pavartotą žodį protestuotojams apibūdinti.

Vizito metu kanclerė tvirtino, kad ksenofobija Vokietijoje nebus toleruojama.

„Negalima toleruoti žmonių, kurie abejoja kitų žmonių kilnumu, negalima toleruoti tų, kurie nenori padėti, kai teisinė ir žmogaus pagalba yra būtina“, – kalbėjo A. Merkel.

„Kuo daugiau žmonių tai išreikš... savo darbais ir pokalbiuose su pažįstamais, draugais ir šeimos nariais, tuo stipresni mes būsime ir geriau galėsime tvarkytis su šia užduotimi – rūpintis pabėgėliais“, –pareiškė A.Merkel.

Europa susiduria su didžiausia migrantų krize po Antrojo pasaulinio karo – tūkstančiai pabėgėlių jūra pasiekia Italijos ir Graikijos krantus, šimtai lipa į krovininius automobilius, kad iš Prancūzijos patektų į Didžiąją Britaniją.

Vokietijai šiemet ruošiantis priimti rekordiškai daug – 800 tūkstančių – pabėgėlių, labai padaugėjo išpuolių prieš pabėgėlių centrus, apie du iš jų buvo pranešta likus kelioms valandoms iki A.Merkel apsilankymo Haidenau.

Šalies lyderiams mėginant nuslopinti smurto prieš imigrantus bangą, prezidentas Joachimas Gauckas dėl šių incidentų apkaltino „tamsiąją Vokietiją“.

Vokietijos prezidentas J. Gauckas trečiadienį pagyrė savanorius, dirbančius pabėgėlių prieglaudoje Berlyne. Šalies vadovas apsilankė joje po to, kai praėjusią naktį prieš pabėgėlius Vokietijoje buvo įvykdyti keli ksenofobiniai išpuoliai, skelbia DW.

J. Gauckas gyrė savanorius, norinčius parodyti, kad yra „šviesioji Vokietija, priešinga tamsiajai, kurią matome, kai girdime apie išpuolius prieš prieglobsčio prašytojų apgyvendinimo vietas ar ksenofobinius veiksmus prieš asmenis“.

Prezidentas, kalbėdamas prieglaudoje, kurioje anksčiau buvo įsikūrusi Vilmersdorfo rotušė, akcentavo, kad Vokietija parodė, jog yra „atvira ir paslaugi“ pabėgėliams,o „agitatoriams bei padegėjams“ nebus leista sugriauti šio įvaizdžio.

Prieglauda Berlyne buvo įkurta prieš dvi savaites. Joje gali gyventi daugiau nei 500 pabėgėlių.

Padegta dar viena pabėgėlių prieglauda

Vokietijos mieste Leipcige (Saksonijos žemė) naktį į trečiadienį nežinomas asmuo padegė pastatą, kuriame vietos valdžia ketino ateityje įkurdinti pabėgėlius. Tai pranešė priešgaisrinės tarnybos pareigūnai.

Apie gaisrą ugniagesius informavo jį pastebėjęs žmogus. Ugnis buvo operatyviai užgesinta, pastatui, kuriame planuojama apgyvendinti 56 migrantus, didesnės žalos nepadaryta.

Naktį į antradienį visiškai sudegė sporto rūmai Naueno mieste (Brandenburgo žemė). Šis statinys taip pat turėjo būti pritaikytas atvykėlių reikmėms.

Neseniai Heidenau mieste (Saksonijos žemė) prie pabėgėlių prieglaudos kilo riaušės, kurias išprovokavo dešinieji radikalai. Per susirėmimus su policija, kurie truko dvi naktis, nukentėjo daugiau kaip 30 pareigūnų. Vokietijos kanclerė A. Merkel pasmerkė dešiniųjų aktyvistų veiksmus.

Pabėgėlių problema Vokietijoje yra svarbiausia vidaus politikos tema. Anksčiau vyriausybė pranešė, kad šįmet šalyje pabėgėlio statuso prašys 800 tūkstančių žmonių – dvigubai daugiau negu pernai. Be to, daugiau negu dvigubai – nuo 2,2 milijardo eurų iki 5 milijardų eurų – išaugs išlaidos jiems išlaikyti.

Europa susiduria su didžiausia migrantų krize po Antrojo pasaulinio karo – tūkstančiai pabėgėlių jūra pasiekia Italijos ir Graikijos krantus, šimtai lipa į krovininius automobilius, kad iš Prancūzijos patektų į Didžiąją Britaniją.