Doneckas spaudžiamas

Dėl artilerijos ugnies, kuri prasidėjo anksti sekmadienį, žuvo vienas ir buvo sužeista dar 10 žmonių, telefonu AP sakė miesto tarybos atstovas Maksimas Rovinskis.

Reporteriai sekmadienį Donecko centre girdėjo 25 garsius sprogimus per 30 minučių. Mažiausiai 300 tūkst. iš 1 mln. šio miesto gyventojų jau pabėgo – intensyvėjant smurtui tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų.

Naujienų agentūra UNIAN praneša, kad šūviai Donecke netilo visą sekmadienį: praktiškai visame mieste buvo girdėti, kaip švilpia, o po to sprogsta sviediniai.

Miestas patyrė nuostolių. Pataikius sviediniui, užsidegė vienos parduotuvės pastatas, taip pat kiti pastatai, ne viename name dėl sprogimo bangos dužo langai. Miesto ligoninės pacientai saugumo sumetimais buvo perkelti į saugesnę būstinę. Taip pat buvo apšaudytas Tekstilščiko mikrorajonas, kuriame įrengtos 25 transfarmatorinės pastotės. Informacijos, ar padaryta žala pastatams ir vietiniams gyventojams, kol kas nėra.

Geležinkelio stotis mieste vis dar veikia. Pranešama, kad traukiniai kursuoja, tačiau ne visu pajėgumu. Mat kai kurios bėgių kryptys pažeistos.

Šeštadienį sukilėlių lyderis Aleksandras Zacharčenka paragino nutraukti ugnį. Tokiu žingsniu galėtų būti siekiama didinti tarptautinį spaudimą Ukrainai, kad ji įsileistų Rusijos pagalbos misiją.

Rusų armija toliau telkiama pasienyje

Tuo metu Rusija ir toliau telkia savo karinę techniką prie Ukrainos sienos – pradedant pėstininkais, baigiant tankais ir aviacija, teigia Ukrainos informaciniai šaltiniai. Kariniai daliniai įrenginėja stovyklas, stiprina karines pozicijas ir maskuoja teritoriją.

Šeštadienį Luhansko srityje užfiksuoti du rusų sraigtasparniai, pažeidę Ukrainos erdvę. Pastarieji į šalies teritoriją prasiskverbė 2 km. Taip pat buvo pastebėti du nepilotuojami lėktuvai, kurie skrido netoliese įsikūrusių Ukrainos karių pozicijų link.

Žuvo garsios žurnalistės vyras

Kovose ties Ilovaisko miestu sekmadienį žuvo milicijos bataliono „Azov“ karys Nikolajus Berezovojus, garsios žurnalistės ir aktyvistės Tatjanos Čornoval vyras. Pastaroji už savo straipsnius prieš tuometinę Ukrainos valdžią praėjusių metų pabaigoje buvo žiauriai sumušta penkių užpuolikų. Kartu su žurnalistės vyru žuvo ir dar vienas karys, kurio asmenybė tikslinama.

Per paskutinę parą Antiteroristinės operacijos pajėgos mūšiuose kovėsi net 30 kartų. Dėl sėkmingos jų baigties žiedas aplink Donecką maksimaliai susiaurėjęs. Pranešama, kad armija puolė svarbiausius atraminius priešininko punktus, sunaikinta didelis kiekis technikos ir nukauta daug teroristų. Jų gretose pastebimas chaosas ir panika, prasidėjo masinis dezertyravimas.

Rusija grąžino 5 Ukrainos kareivius, sulaikytus jos teritorijoje

Rusijos teisėsaugos šaltinių teigimu, penki Ukrainos kareiviai, sulaikyti po to, kai peržengė sieną su Rusija, buvo grąžinti atgal į jų dalinį, kovojantį prieš separatistus Rytų Ukrainoje, pranešė „Reuters“.

Pasak Ukrainos, apie 300 šios šalies karių ir pasieniečių kovos metu buvo priversti kirsti sieną su Rusija. Dauguma buvo grąžinti Ukrainai, bet penktadienį Rusijos tyrėjai pareiškė, kad penkiukė buvo sulaikyta dėl įtarimo apšaudžius civilių gyvenamąsias teritorijas Rytų Ukrainoje ir Rusijos teritoriją, o tuo Rusija Ukrainos ginkluotąsias pajėgas kaltina labai dažnai.

Šaltinių teigimu, karių perdavimas vyko sekmadienio naktį Čertkovo pasienio kontrolės punkte tarp Rytų Ukrainos ir Rusijos Rostovo provincijos.

Ketvirtadienį Ukrainos ginkluotų pajėgų atstovas spaudai teigė, kad minėtieji penki kariai buvo tarp 18 Ukrainos karių, kuriems Rusija yra pateikusi kriminalinius kaltinimus. Pasak jo, dar 28 Ukrainos pasienio pareigūnai laikomi Rusijoje.

Ukraina ragina sukilėlius iškelti baltą vėliavą, sudėti ginklus

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas spaudai sekmadienį atmetė separatistų lyderio raginimą nutraukti ugnį, teigdamas, kad tai galėtų įvykti tik tuo atveju, jei sukilėliai sudės ginklus ir pasiduos, skelbia „Reuters“.

Vienas iš vadinamosios Donecko liaudies respublikos Rytų Ukrainoje lyderių šeštadienį pareiškė, kad sukilėliai yra pasiruošę paliauboms su Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis, kad būtų galima atgabenti humanitarinę pagalbą.

Atsakydamas į žurnalisto klausimą sekmadienį, kariuomenės atstovas spaudai Andrejus Lysenko pareiškė: „Jeigu tokia iniciatyva yra, tai ji turėtų būti vykdoma veiksmais, o ne žodžiais – pakeliant baltą vėliavą ir sudedant ginklus“.

„Mes tokių praktinių žingsnių dar nematėme“, - tvirtino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3663)