Manoma, kad raketa buvo paleista iš Šiaurės Korėjos bazės esančios šalies šiaurės vakaruose link Japonijos pietuose esančios Okinavos salos.

Didelio nuotolio raketos paleidimą pasmerkė Japonija, Pietų korėja ir JAV. Dėl agresyvių Šiaurės Korėjos veiksmų šalys prašo sušaukti neeilinį JT Saugumo tarybos posėdį.

Raketą vadina palydovu

Valstybinės Šiaurės korėjos televizijos pranešėja paskelbė, kad raketos startas, kurį asmeniškai įsakė atlikti Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas, „sėkmingai iškėlė mūsų Žemės stebėjimų palydovą „Kwangmyongsong 4“ ... į orbitą“.

Palydovas buvo paleistas iš Sohė bandymo poligono šalies šiaurės vakaruose 9 val. vietos (2 val. 30 min. Lietuvos) laiku, o maždaug po 10 minučių pasiekė orbitą.

Oficialų pranešimą perskaitė šalies televizijos žvaigžde tapusi Ri Chun Hee, pagarsėjusi savo pompastišku stiliumi skelbiant svarbiausias šalies naujienas, tokias kaip praeitą mėnesį netikėtai įvykdytas branduolinis bandymas.

„Visiška sėkmingas „Kwangmyongsong 4“ startas ... yra epochos masto įvykis plėtojant šalies mokslo, technologijos, ekonomikos ir gynybos pajėgumus, legitimiai naudojantis teise naudoti kosminę erdvę nepriklausomai ir taikiems tikslams“, – sakė ji.

Pasak Ri Chun Hee, Šiaurės Korėja toliau vysto savo kosminę programą, pridūrusi, kad naujausias palydovas, kuriame sumontuoti įvairūs matavimo ir ryšių prietaisai, skrieja poliarine orbita, apsisukdamas aplink Žemę kas 94 min. 24 sekundės.

„KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) nacionalinė aerokosminės plėtros administracija ateityje paleis daugiau palydovų ... ištikimai vykdydama didžiosios Korėjos darbininkų partijos politiką skirti didelę svarbą mokslui ir technologijoms“, – sakė pranešėja.

Iki šiol užfiksuoti Šiaurės Korėjos raketų paleidimai:


2016 m. vasaris: raketos su palydovu paleidimas.

2015 m. gegužė: Šiaurės Korėja paskelbė pirmą kartą sėkmingai išbandžiusi raketą, paleistą iš povandeninio laivo. Ši žinia buvo sutikta skeptiškai.

2012 m. gruodis: Šiaurės Korėja paleido trijų pakopų raketą, teigdama, kad ji sėkmingai paleido palydovą į orbitą. JAV gynybos pareigūnai patvirtino, jog orbitoje yra objektas.

2012 m. balandis: Trijų pakopų raketa vos pakilusi sprogo ir įkrito į jūrą.

2009 m. balandis: Paleista trijų pakopų raketa. Šiaurės Korėja pavadino tai sėkmė, JAV teigė, kad ji nepakilo ir įkrito į jūrą.

2006 m. liepa: Šiaurės Korėja išbandė tolimojo nuotolio raketą „Taepodong-2“. JAV teigė, kad ji greitai nukrito.
vasaris: raketos su palydovu paleidimas.


2015 m.
gegužė: Šiaurės Korėja paskelbė pirmą kartą sėkmingai išbandžiusi raketą, paleistą iš povandeninio laivo. Ši žinia buvo sutikta skeptiškai.


2012 m.
gruodis: Šiaurės Korėja paleido trijų pakopų raketą, teigdama, kad ji sėkmingai paleido palydovą į orbitą. JAV gynybos pareigūnai patvirtino, jog orbitoje yra objektas.


2012 m.
balandis: Trijų pakopų raketa vos pakilusi sprogo ir įkrito į jūrą.


2009 m.
balandis: Paleista trijų pakopų raketa. Šiaurės Korėja pavadino tai sėkmė, JAV teigė, kad ji nepakilo ir įkrito į jūrą.


2006 m.
liepa: Šiaurės Korėja išbandė tolimojo nuotolio raketą „Taepodong-2“. JAV teigė, kad ji greitai nukrito.

JT ragina nutraukti provokacijas

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pasmerkė įvykdytą raketos paleidimo operaciją ir paragino Šiaurės Korėją „nutraukti provokacinius veiksmus“ ir laikytis tarptautinių įsipareigojimų.

Pareigūnas raštiškai kreipėsi į šalies valdžią ir nurodė, kad raketos paleidimas naudojant balistines technologijas „pažeidžia JT Saugumo Tarybos rezoliuciją“. Dokumentą sekmadienį paviešino JT generalinio sekretoriaus kanceliarija.

„JT generalinis sekretorius dar kartą ragina Šiaurės Korėją nutraukti provokacinius veiksmus ir laikytis tarptautinių įsipareigojimų“, – nurodoma laiške. Ban Ki-moonas pabrėžė esąs pasirengęs dirbti su abiem pusėmis siekiant sumažinti įtampą ir branduolinį ginklavimąsi Korėjos pusiasalyje.

Sekmadienį 18 val. Lietuvos laiku JT Saugumo Taryba šauks uždarą neeilinį posėdį dėl raketos paleidimo. Neatmetama galimybė, kad po jo gali būti paskelbtas pranešimas, kuriame oficialiai smerkiami Šiaurės Korėjos veiksmai.

Pakeitė paleidimo laiką

Įtarimų, kad Šiaurės Korėja gali imtis tokių veiksmų buvo jau vasario 6 d. naktį. Buvo spėjama, kad plačiai smerkiamas didelio nuotolio raketos paleidimas gali įvykti sekmadienį, nes Pchenjanas sutrumpino paleidimo laiko intervalą ir paankstino jo pradžią, perkeldamas ją į sekmadienio rytą.

Patikslintame pranešime, kurį Pchenjanas šeštadienį nusiuntė Jungtinių Tautų (JT) agentūroms ir kurio kopiją paskelbė Pietų Korėjos vyriausybė, buvo sakoma, kad paleidimas įvyks kažkuriuo metu nuo vasario 7-osios iki vasario 14-osios.

Anksčiau Šiaurės Korėja oficialiai buvo informavusi tris JT agentūras, tarp jų – Tarptautinę laivybos organizaciją (IMO), apie savo planus paleisti Žemės stebėjimo palydovą vasario 8–25 dienomis.

Šį planuotą palydovo paleidimą tarptautinė bendrija sukritikavo kaip užmaskuotą balistinės raketos bandymą, prilygstantį dar vienam rimtam JT rezoliucijos pažeidimui po praėjusį mėnesį Šiaurės Korėjos įvykdyto branduolinio bandymo. Pchenjano išsiuntinėtame trumpame patikslintame pranešime datos pakeitimo priežastys nebuvo nenurodomos.

Pchenjanas tikina vykdantis kosminę programą vien mokslo tikslais, bet Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės tvirtina, kad tokie paleidimai yra dalis Šiaurės Korėjos pastangų pasigaminti tarpžemyninių balistinių raketų, kurios galėtų smogti JAV teritorijai.

JT rezoliucijos draudžia Šiaurės Korėjai naudoti bet kokias balistinių raketų technologijas, ir po tokio tipo raketos paleidimo 2012 metų gruodį Pchenjanui buvo paskelbtos sankcijos.

Japonija paskelbusi padidintą parengtį

Dar sausio pabaigoje Japonija dėl Šiaurės Korėjos rengiamo ilgojo nuotolio raketos starto savo ginkluotose pajėgose paskelbė padidintą parengtį.

Kaip skelbė „Reuters“, Japonija padidintą parengtį paskelbė laivuose su gynybinėmis sistemomis, kad sunaikintų atskriejančius užtaisus. Tačiau dar labiau nei tiesioginio puolimo Japonija baiminosi, kad jos teritorijoje nukris raketos nuolaužos.

Šiaurės Korėjos raketos bandymas įvykdytas netrukus po branduolinio bandymo. Tai gali dar labiau sustiprinti įtarimus, kad autoritariškai valdoma šalis raketas nori apginkluoti branduoliniais užtaisais. Tai reikštų, kad Šiaurės Korėja galės branduoliniu ginklu grasinti Pietų Korėjai, Japonijai ir net JAV.

Šiaurės Korėjos branduolinė programa yra „vienas didžiausių saugumo klausimų“ Jungtinėms Valstijoms, yra sakęs J. Kerry. JAV esą darys viską, kas reikalinga, „kad apsaugotų savo šalį ir savo draugus bei sąjungininkus pasaulyje“.

Šiaurės Korėja sausio 6-ąją atliko savo ketvirtą branduolinio ginklo bandymą. Jos pačios duomenimis, tai buvo vandenilinė bomba, tačiau ekspertai tuo abejoja. Branduolinį bandymą užsienio šalys griežtai pasmerkė. Kinija taip pat pareiškė „ryžtingai atmetanti“ Šiaurės Korėjos veiksmus. Tačiau Pekinas iki šiol delsė imtis konkrečių žingsnių prieš savo sąjungininkę. Ekspertai taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad Pekino įtakos galimybės yra ribotos ir kad Kinija pirmiausiai baiminasi komunistinės šalies žlugimo.