„Esame pasiruošę kariauti, jeigu jie tai pasirinks“, – Pchenjane duotame išskirtiniame interviu naujienų agentūrai AP sakė viceministras Han Song Ryolas.

Šis perspėjimas nuskambėjo, kai Jungtinės Valstijos pasiuntė prie Korėjos pusiasalio krantų lėktuvnešį ir kelis kitus karo laivus, anot amerikiečių žiniasklaidos, pasiruošusius smogti prevencinį smūgį, kad užkirstų kelią naujam Pchenjano branduoliniam bandymui arba balistinės raketos paleidimui.

Pasak jo, D.Trumpo politika tampa „labiau piktavališka ir agresyvesnė“ negu jo pirmtako prezidento Baracko Obamos administracijos.

„Dabar lyginame Trumpo ir ankstesnė administracijos politiką KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) atžvilgiu ir padarėme išvadą, kad ji tampa labiau piktavališka ir agresyvesnė“, – sakė Han Song Ryolas.

„Kad ir ko imtųsi JAV politikai, jeigu jie savo žodžiais siekia nuversti KLDR santvarką ir vyriausybę, mes juos kategoriškai atmesime“, – pridūrė diplomatas.

Per 40 minučių trukusį interviu Han Song Ryolas buvo ramus ir mandagus, bet kalbėjo griežtai. Jo kalbą vertė Užsienio reikalų ministerijos vertėjas.

Įtampa regione padidėjo, kai JAV pasiuntė prie Korėjos krantų karo laivyno smogiamąją grupę ir vykdo iki šiol didžiausias bendras karines pratybas su Pietų Korėja. Pchenjanas savo ruožtu neseniai paleido balistinę raketą ir, anot ekspertų, yra pasiruošęs bet kuriuo metu susprogdinti branduolinį užtaisą.

Šiaurės Korėja

„Tai sprendžia mūsų (kariuomenės) štabas“, – atsakė Han Song Ryolas, kai buvo paklaustas apie planuojamą branduolinį bandymą.

„Jis įvyks tokiu metu ir tokioje vietoje, kaip štabui pasirodys esant būtina“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie potencialaus karo galimybę, viceministras sakė: „Jeigu JAV vykdys beatodairiškus karinius manevrus, tuomet mes jiems pasipriešinsime KLDR prevenciniu smūgiu.“

„Jau dabar mūsų rankose – galingas atgrasomasis branduolinis arsenalas, ir tikrai nesėdėsime rankų sudėję JAV prevencinio smūgio atveju“, – pabrėžė jis.

Daugelis Šiaurės Korėjos ekspertų įsitikinę, kad Pchenjanas per kelis ateinančius metus, dar nesibaigus D.Trumpo kadencijai, gali pasigaminti patikimai veikiančių branduolinių kovinių galvučių ir jas į JAV žemyninę dalį galinčių nuskraidinti balistinių raketų.

Tačiau Han Song Ryolas sakė, kad jo šalis dėl didėjančios įtampos kaltina D.Trumpą ir Jungtines Valstijas. Be kita ko, jis atkreipė dėmesį į JAV prezidento antradienį paskelbtą „Twitter“ žinutę, kad Šiaurės Korėja „ieško rūpesčių“. D.Trumpas taip pat parašė, kad Jungtinės Valstijos įstengs vienos suvaldyti Pchenjano branduolines ambicijas, jeigu to nepadės padaryti Kinija.

„Trumpas visada provokuoja savo agresyviais žodžiais, – sakė Han Song Ryolas. – Štai kokia priežastis. Ne KLDR, o JAV ir Trumpas kelia rūpesčių.“

Viceministras atmetė D.Trumpo per rinkimų kampaniją išsakytą pareiškimą, kad jis norėtų susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu ir galbūt kartu su juo pavalgyti mėsainių.

 Kim Jong Unas

„Manau, kad tai buvo ne kas kita, tik nenuoširdžios kalbos per rinkimų kampaniją, siekiant didesnio populiarumo“, – sakė Han Song Ryolas.

Kasmet rengiamos JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos nuolat pakursto Šiaurės Korėjos įtūžį. Pchenjanas jas laiko invazijos repeticijomis, nors Vašingtonas ir Seulas tai neigia.

Pchenhjanas taip pat piktai reagavo į pranešimus, kad per tuos manevrus buvo imituojami „dekapitacijos smūgiai“, nukreipti prieš Šiaurės Korėjos vadovybę.

„Kol kartu su karinėmis pratybomis bus vykdomas branduoliniai grasinimai ir šantažas, toliau stiprinsime savo nacionalinę gynybą, kurios pagrindinis elementas – branduolinio arsenalo stiprinimas, – sakė Han Song Ryolas. – Kad ir ko sulauktume iš JAV, mes atsilaikysime. Esame visiškai pasiruošę su tuo susitvarkyti.“

Šiaurės Korėja šeštadienį iškilmingai minės šalies įkūrėjo Kim Il Sungo, Kim Jong Uno senelio, gimimo 105-ąsias metines. Tikėtina, kad tą dieną vyksiančiame kariniame parade Pchenjanas pademonstruos savo naujausias raketas.

Padidėjus įtampai tarp JAV ir Šiaurės Korėjos Rusija ragina elgtis santūriai

Smarkiai padidėjus įtampai tarp JAV ir Šiaurės Korėjos Rusija penktadienį paragino visas susijusias šalis elgtis santūriai ir susilaikyti nuo bet kokių „provokuojančių žingsnių“, kai Vašingtonas pareiškė vertinantis galimybę imtis karinių priemonių prieš Pchenjano keliamą branduolinę grėsmę.

„Maskvoje su dideliu nerimu stebimas įtampos eskalavimas Korėjos pusiasalyje“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Raginame visas šalis elgtis santūriai, perspėjame vengti kokių nors veiksmų, galinčių reikšti kokius nors provokuojančius žingsnius“, – pridūrė jis.

Pastarosiomis dienomis padidėjo nerimas, kad Pchenjanas ruošiasi susprogdinti branduolinį užtaisą arba paleisti balistinę raketą, šeštadienį minint šalies įkūrėjo Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) gimimo 105-ąsias metines. JAV prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo, kad šiuo reikalu „bus pasirūpinta“.

Amerikos lyderis pasiuntė prie Korėjos krantų karo laivų smogiamąją grupę, įskaitant lėktuvnešį „USS Carl Vinson“. Tai buvo vienas iš virtinės signalų, demonstruojančių jo ryžtą vykdyti kietesnę užsienio politiką.

Rusijos pasiuntinys Šiaurės Korėjoje Aleksandras Macegora penktadienį sakė neatmetantis tikimybės, kad artimiausiu laiku gali būti surengtas branduolinis arba balistinės raketos bandymas. Jis taip pat sakė esantis susirūpinęs, kad D.Trumpas gali priimti lemtingą sprendimą nepasitaręs su jokiais Šiaurės Korėjos ekspertais savo komandoje.

„Jeigu ponas Trumpas paklausytų rusų Korėjos eksperto, turinčio 40 metų patirtį, aš jam patarčiau to nedaryti“, – diplomatas sakė naujienų agentūrai „RIA Novosti“, komentuodamas pranešimus apie potencialų JAV karinį smūgį.

„Dabar visi turime sustoti prie prarajos krašto ir nežengti šio lemtingo žingsnio“, – pabrėžė jis.