Alessandras Vantinis teigia, kad katalikiškoje kurčiųjų mokykloje kunigai jį taip negailestingai išnaudodavo, kad jis jautėsi tarsi miręs. Šiemet jis ir daugelis kitų buvusių mokinių nustebino Italiją – jie viešai apkaltino juos vaikystėje seksualiai išnaudojusius kunigus.

Dešimtmečius tyla gaubė tvirkinamuosius kunigų veiksmus Italijoje, kur, tyrimų duomenimis, Bažnyčia yra viena labiausiai gerbiamų institucijų. Dabar pamažu ima aiškėti faktai apie kunigų piktnaudžiavimą.

Per metus laiko naujienų agentūra AP surinko duomenų apie 73 kunigų seksualinio išnaudojimo atvejus, įvykusius per pastarąjį dešimtmetį Italijoje, kurių metu kunigų aukomis tapo 235 vaikai. Duomenys rinkti iš žiniasklaidos pranešimų, kurie rėmėsi nukentėjusiųjų interneto svetainėmis ir interneto dienoraščiais. Beveik visi atvejai išaiškėjo per pastaruosius septynerius metus po katalikų kunigų sekso skandalo JAV.

Italijos skaičiai menki, palyginus su šimtais JAV ar Airijoje teismuose užfiksuotų atvejų. AP duomenimis, Italijos bažnyčia aukoms išmokėjo vos kelis šimtus tūkstančių eurų, o Amerikoje nukentėjusiems nuo kunigų Bažnyčia išmokėjo 2,6 milijardo dolerių, Airijoje – 1,1 milijardo eurų (1,5 mlrd. dolerių).

Tikėtina, kad šie skaičiai – tik aisbergo viršūnė. Italijoje, kurioje ima aiškėti vis daugiau dvasininkų seksualinio išnaudojimo atvejų ir kurioje gyvena 60 mln. žmonių, yra 50,850 tūkst. kunigų – daugiau nei visoje Pietų Amerikoje ar Afrikoje. 300 milijonų gyventojų turinčiose Jungtinėse Valstijose yra 44,700 tūkst. kunigų, iš jų nuo 1950 m. daugiau nei 4 tūkst. kaltinami mažamečių tvirkinimu.