Marco Minniti vėliau sekmadienį Paryžiuje susitiks su kolegomis iš Prancūzijos ir Vokietijos. Susitikimas rengiamas prieš ES derybas šiuo klausimu Taline ateinančią savaitę. Interviu laikraščiu „Il Messaggero“ jis sakė, kad „jaučiame milžinišką spaudimą“.

Šiuo metu į Italiją atvyksta beveik 19 proc. daugiau žmonių nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Todėl Roma grasina uždaryti savo uostus privačiai finansuojamiems pagalbos laivams arba reikalauja, kad ES finansavimas būtų mažinamas šalims, atsisakančioms padėtį įveikti krizę.

Viduržemio jūroje migrantus gelbėja „nevyriausybinių organizacijų laivai, operacijos „Sophia“ ir „Frontex“ laivai, taip pat laivai, pasiųsti pagal ES sienų apsaugos ir kovos su žmonių gabentojais misijas.

“Jie plaukia su įvairių Europos šalių vėliavomis. Jeigu pabėgėliai gabenami tik į Italijos uostus, kažkas negerai. Tai yra klausimo esmė, – sakė Italijos vidaus reikalų ministras. – Esu eurofilas ir didžiuočiausi, jeigu nors vienas laivas, užuot plaukęs į Italiją, pasuktų į kitą Europos uostą. Italijos problemų tai neišspręstų, tačiau tai būtų ypatingas signalas, kad Europa nori padėti Romai.“

Šiais metais išgelbėta jau daugiau nei 83 tūkst. žmonių, išvykusių iš Libijos; ir Jungtinių Tautų duomenimis, jie atgabenti į Italiją. Be to daugiau nei 2160 žmonių žuvo mėgindami pasiekti Europą, skelbia Tarptautinė migracijos organizacija.

Italijos Raudonasis Kryžius perspėja, kad padėtis perpildytuose šalies migrantų priėmimo centruose yra pasiekęs kritinę ribą.