Senatorius Richardas Burras, turintis prieigą prie itin slaptos JAV žvalgybos informacijos, sakė, jog Maskva aiškiai parodė, kad nori ir yra pajėgi sutrikdyti rinkimus Vakarų demokratinėse valstybėse.

„Tai, ką mes galime vertinti kaip labai slaptas pastangas 2016-aisiais Jungtinėse Valstijose, yra labai atviros, beje, ir slaptos, pastangos Vokietijoje ir Prancūzijoje“, – sakė jis žurnalistams.

„Primenu, kad vos po 30 dienų vyks pirmasis Prancūzijos (prezidento) rinkimų turas, kuriame varžysis keturi kandidatai. Į antrąjį rinkimų turą gegužę jų pateks tik du“, – pažymėjo senatorius.

„Galima užtikrintai pasakyti, kad rusai aktyviai kišasi į Prancūzijos rinkimus“, – pridūrė jis.

R.Burras vadovauja Senato tyrimui dėl Rusijos kišimosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimų kampaniją.

JAV žvalgybos agentūros yra nurodžiusios, jog Rusijos vadovas Vladimiras Putinas asmeniškai įsakė surengti kibernetines atakas, kurių tikslas buvo paveikti Amerikos prezidento rinkimų procesą.

Senato žvalgybos komiteto pirmininkas pavadino Rusiją potencialia „pusiausvyros trikdytoja“ Europos rinkimuose, galinčia paveikti rezultatus jai palankesnio kandidato naudai.

„ Taigi, manome, kad dalis mūsų atsakomybės yra šviesti likusį pasaulį apie tai, kas vyksta, nes dabar šmeižiami ir juodinami kandidatai“, – sakė jis.

Šį įspėjimą senatorius paskelbė po praėjusią savaitę įvykusio Prancūzijos ultradešiniųjų kandidatės į prezidentus Marine Le Pen vizito į Maskvą, kur ji susitiko su V.Putinu. M.Le Pen viliasi, kad susitikdama su pasaulio lyderiais ji sustiprins savo tarptautinį statusą.

Praėjusį mėnesį jos pagrindinis varžovas, proeuropinių pažiūrų centristas Emmanuelis Macronas apkaltino Rusiją, kad ši bando sužlugdyti jo kampaniją, per valstybinę žiniasklaidą skleisdama melagingus gandus.

Per viešnagę Maskvoje Nacionalinio fronto (FN) lyderė naujienų agentūrai AFP sakė, kad su V.Putinu aptarė būdus kovoti su „fundamentalizmu“, ir pridūrė, kad Rusijos lyderis pateikė „naują pasaulio viziją“.

„Pastaraisiais metais iškilo naujas pasaulis. Tai Vladimiro Putino pasaulis, Donaldo Trumpo pasaulis Jungtinėse Valstijose, pono (Narendros) Modi pasaulis Indijoje“, – sakė M.Le Pen.

„Veikiausiai esu tas žmogus, kuris su visomis šiomis didžiomis valstybėmis turi bendrą viziją, paremtą ne paklusimu, o bendradarbiavimu – ne karingą viziją, kurią per dažnai skelbia Europos Sąjunga“, – sakė ji.

V. Putinas susitikimo su M.Le Pen metu pabrėžė, kad Kremlius nesikiša į Prancūzijos politiką.

„Mes jokiu būdu nenorime daryti įtakos dabartiniams įvykiams, tačiau pasiliekame teisę bendrauti su visų tos šalies politinių jėgų atstovais“, – sakė Rusijos lyderis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)