Ketverių metų berniuko senelis prabilo apie siaubą, kurį patyrė pamatęs, kad jo mylimas anūkas „Islamo valstybės“ filmuke tapo propagandos įrankiu.

Isa Dare, kurio motina Grace siekia tapti pirmąją brite, kuriai būtų patikėta „garbė“ įvykdyti mirties bausmę įkaitui iš Vakarų, po pasirodymo viename iš „Islamo valstybės“ klipų gavo „Jihadi Junior“ pravardę.

24 metų moteris, kuri dar paauglystėje priėmė islamo tikėjimą ir pasivadino Khadijah, seniau studijavo žiniasklaidos mokslus.

Manoma, kad būtent ji ir sukūrė skandalingą filmuką kuriame matoma, kaip sušaudomi penki įkaitai, o paskutinėmis sekundėmis pasirodo ir mažasis Isa, aprengtas kamufliažine apranga, ant galvos užsirišęs juodą „Islamo valstybės“ raištį.

G. Dare tėvas Henry (kai kur žiniasklaidoje vadinamas Sunday), kuris ir patvirtino, kad klipe pasirodantis berniukas yra jo anūkas, „The Telegraph“ sakė: „Tai aišku, kad nerimauju, tačiau nieko negaliu padaryti. Nepykstu, tiesiog niekada nieko nepašaus nesitikėjau. Tiesiog viliuosi, kad kas nors juos bando pargabenti namo“.

Tiesioginiame kreipimesi į dukrą, kuri į Siriją išvyko dar 2012 metais, tėvas sako: „Grace, Grace, grįžk namo – kartu su mano anūkais. Grįžk namo, mes tave labai mylime. Grįžk namo ir atsakyk už tai, ką padarei“.

„Chanel 4 News“ laidai vyras, kalbėdamas apie anūką, pabrėžė: „Juk jis dar nieko nesupranta, jis tik mažas berniukas. Jie juo naudojasi kaip skydu. Tai propaganda. Jie atsidūrė tame klipe, nes jiems taip liepė, greičiausiai grasino. Jis mano anūkas. Negaliu jo išsižadėti. Jam ten tikrai nepatinka – esu tuo tikras“.

Paklaustas, kaip policijos pareigūnai vertina jo dukros virsmą teroriste, britas atsakė: „Jau sakiau, man atrodo, kad jie ją sekė ir stebėjo. Ji buvo krikščionė, lankė vietos katalikišką mokyklą. Ji buvo krikščionė, tačiau vieną dieną viskas pasikeitė. Ji pateko į negerų žmonių rankas, pakluso jų įtakai, pradėjo lankytis mečetėje. Ji visada buvo labai nuolanki“.

1991 metais atvykėlių iš Nigeris šeimoje gimusi Grace Dare – du vaikus auginanti našlė, kurios antrasis sutuoktinis buvo dižihadistas iš Švedijos Abu Bakras, kuris netrukus po vestuvių žuvo.

Vyro mirtis tik dar labiau pakurstė ekstremistines našlės pažiūras. Socialiniame tinkle „Twitter“ ji atvirai džiūgavo dėl JAV žurnalisto Jameso Foley nužudymo 2014 metais. Ji tada paskelbė ir sūnaus Isos nuotrauką, kuriai berniukas pozuoja su automatiniu šautuvu, kurį vos nulaiko.

Net ir pačios Grace Dare šeima negali tiksliai pasakyti, kodėl jų dukra netikėtai pasirinko radikalųjį islamą. Vienintelis jaunos moters motinos paaiškinimas – „ją greičiausiai apsėdo velnias“.

Iki tol ji buvo „mielas ir malonus vaikas“, kuriam puikiai sekėsi mokyklose, teigia vienas šeimą neblogai pažinojęs kaimynas.

„Mergaitės tėvai buvo nuolankūs krikščionys. Grace vedžiodavo mano šunis, duodavau jai už tai svarą. Ji buvo labai mielas ir protingas vaikas“, – sako kaimynas, kuris nepanoro prisistatyti.

„Jai patiko lankytis bažnyčioje. Turėjo Bibliją, ją skaitė, sėdėdavo ir melsdavosi, melsdavosi, melsdavosi“, – prisimena teroristės mama Victoria.

Skelbiama, kad problemos prasidėjo maždaug tuo metu, kai G. Dare išsiskyrė su vyru Henry.

Dukra pradėjo maištauti, nuolat patekdavo į bėdą, kartą netgi stojo prieš teismą – buvo kaltinama sumušusi jauną lenkę.

Skelbiama, kad islamo tikėjimą Grace priėmė mokydamasi vidurinėje mokykloje. Spėjama, kad ji buvo radikalizuota internetu. Be to, ji susibičiuliavo su vietiniu vyru, pas kurį, anot kaimynų, lankydavosi radikalus šventikas Abu Hamza, šiuo metu Amerikoje kalinamas iki gyvos galvos dėl su terorizmu susijusi nusikaltimų.