Apsikeitimas belaisviais prasidėjo penktadienį tamsiame ir nuošaliame kelyje į šiaurę nuo nuniokotos separatistų rytinės sostinės Donecko. Tuo metu abiejų pusių derybininkai per interneto pokalbių programą tarėsi „Skype“ dėl įstrigusių derybų atgaivinimo.

Per šį apsikeitimą planuota paleisti 222 separatistus ir 145 Ukrainos vyriausybės pajėgų karius. Paskutiniai penki kariai bus perduoti Ukrainai šeštadienį iš kaimyninės separatistinės Luhansko srities, sakė viena separatistų atstovė.

Baltarusijos sostinėje Minske trečiadienį įvykęs susitikimas, prižiūrimas Europos ir Rusijos pasiuntinių, turėjo atverti kelią galutiniam derybų etapui penktadienį ir išsamios taikos sutarties pasirašymui.

Tačiau trečiadienį vykusi dygi sesija nutrūko po penkių valandų, o derybininkams, svarsčiusiems keturis darbotvarkės punktus, pavyko susitarti tik dėl keliančio mažiausiai ginčų – apsikeitimo belaisviais.

Be to, Ukraina penktadienį sustabdė susisiekimą su Krymu autobusais ir traukiniais, sakydama, kad daro dėl saugumo priežasčių. Šis sprendimas faktiškai izoliavo 2,3 mln. gyventojų turintį pusiasalį nuo žemyno ir padidino priešiškumą derybose.

Abi stovyklos šeštadienį planavo tęsti vaizdo konferenciją, tačiau kol kas dar nesusitarė dėl naujo tiesioginio susitikimo datos.

Apsikeitimas belaisviais tapo retu bendradarbiavimo tarp įnirtingų priešininkų pavyzdžiu.

Kai kurie iš kalinių reiškė nuostabą ir džiaugsmą dėl galimybės sutikti namuose Naujuosius metus – pagrindinę šventę buvusiame komunistiniame Rytų Europos regione.

„Jie mums tik dabar pasakė, kad tai įvyks, – sakė Ukrainos karys Artiomas Siurikas. – Laukiu, kada pamatysiu savo tėvus ir žmoną. Jie nežino, kad atvykstu.“

Tačiau separatistų kovotojas Denisas Balbukovas buvo nusiteikęs ryžtingai, sėdėdamas sunkvežimyje „KaMAZ“ ir laukdamas, kada galės grįžti į Donecką.

„Grįšiu į kautynes, – sakė 21 metų kovotojas. – Man buvo viskas gerai, kai mus perkėlė į sulaikymo centrą, bet iš pradžių jie prie mūsų labai kabinėjosi ir šiurkščiai elgėsi.“

Tačiau separatistas taip pat laukė, kada galės sugrįžti namo, pridūręs: „Noriu pavalgyti keptų bulvių ir pasikalbėti su giminaičiais.“

Priešininkai išrikiavo savo belaisvius „niekieno žemėje“ per 100 metrų vieni nuo kitų, o iki dantų ginkluoti kariai ir maištininkai tamsoje nervingai brazdino savo automatus.

Vienas iš 146 į nelaisvę paimtų Ukrainos karių, atvežtas separatistų, atsisakė grįžti į savo karinį dalinį ir buvo parvežtas atgal į Donecką.

„Visi mano giminaičiai yra Rusijoje, – rusakalbis Aleksejus Samsonovas sakė naujienų agentūrai AFP. – Manau, jog tai, ką daro Ukrainos armija, yra neteisinga.“

Valstybės saugumo šaltiniai Kijeve sakė, kad po penktadienį įvykdyto apsikeitimo separatistų rankose liko dar apie 500 vyriausybės pajėgų karių.

Tas pats šaltinis sakė, kad Ukraina pageidauja juos iškeisti į kelias dešimtis maištininkų, tebelaikomų šalies kalėjimuose.

„Ukrinform“: iš nelaisvės paleisti dar trys Ukrainos kariai ir civilis

Šeštadienį iš prorusiškų separatistų nelaisvės be mainų paleisti dar trys Ukrainos kariai ir civilis, praneša „Ukrinform“. Apie tai pranešė šalies gynybos ministro pavaduotojo patarėjas Vasilijus Budikas savo „Facebook“ paskyroje.

„Be mainų paleisti keturi vyrai. Trys kariai - Jurijus Farasejus, Eugenijus Kozlovskis ir Andrejus Ševčiukas - nelaisvėje praleido 118 dienų, - rašė jis „Facebbok“. - Be trijų karių, buvo išlaisvintas ir civilis Aleksandras Kuralenia, nelaisvėje išbuvęs 103 dienas". 

Pasitiko P. Porošenka

Naktį į šeštadienį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasitiko Ukrainos karinių oro pajėgų lėktuvą su 145 kariais, kurie buvo paleisti iš nelaisvės, informuoja Ukrainos prezidento spaudos tarnyba šeštadienį.

Kariai pasitikti Kijevo srities Vasilkovo kariniame aerodrome. Penktadienį Kijevas ir prorusiški kovotojai apsikeitė šimtais belaisvių.

"Jūsų laukė giminės, artimieji, jūsų laukė kovos draugai. Pagaliau išaušo ši diena. Deja, kol kas grįžo ne visi. Šeštadienį atvyksta dar keturi mūsų bičiuliai. Bet mes toliau ieškosime belaisvių, ir nė vieno nepaliksime nelaisvėje“, - pareiškė prezidentas.

Jis tvirtai spaudė rankas sugrįžusiems – tiek jauniems, tiek žilstelėjusiomis barzdomis – ir juos glėbesčiavo, kai kariai lipo vilkėdami civilius drabužius ir megztas kepuraites, saugančias nuo žvarbių orų.

„Mano – kaip prezidento ir paprasto piliečio – širdis kupina džiaugsmo, kad jūs, kaip ir žadėjau, Naujuosius metus galėsite sutikti su šeimomis ir kovos broliais“, – P.Porošenko sakė oro uoste aplink jį stovintiems kariams.

Ukrainos armija, kuriai nuolat stigdavo lėšų, visuomenės buvo smarkiai kritikuojama dėl nesugebėjimo sutriuškinti sukilimo, kuris nusinešė jau per 4,7 tūkst. žmonių gyvybių ir kelia pavojų šalies išlikimui.

„Šiandien mūsų džiaugsmu dalijasi tūkstančių tūkstančiai ukrainiečių, kurie nuoširdžiai džiaugiasi, kad po ilgų dienų, savaičių ir mėnesių jūs pagaliau grįžote namo, nepalūžę ir neišdavę, tvirtai palaikydami kovinę dvasią, pademonstravę geriausius Ukrainos kario bruožus“, – pareiškė P.Porošenka.

Ukrainos sąjungininkai Europoje tikisi, kad penktadienį vykę mainai žymės takoskyrą kare, kuris atrodo pasiekęs aklavietę, bet tebesitęsia dėl didžiulio nepasitikėjimo tarp priešininkų.

Penktadienį Kijevas paleido 222 maištininkus, sučiuptus aplink pagrindinę separatistų tvirtovę Donecką ir kaimyniniuose regionuose.

Tačiau susitarime, suderėtame Minske trečiadienį padedant tarpininkams iš Europos ir Rusijos, buvo numatyta, kad bus paleisti 150 vyriausybės pajėgų karių ir 225 separatistai.

„Deja, ne visi buvo paleisti. Dar keturi jūsų draugai sugrįš“ šeštadienį, sakė P.Porošenka, turėdamas omenyje planuojamą daug mažesnį apsikeitimą belaisviais, kuris turėtų įvykti kitoje rytų Ukrainos vietoje.

„Tačiau mes ieškosime ir surasime visus – nė vienas nebus paliktas, – žadėjo prezidentas. – Šalis kovos dėl kiekvieno savo ištikimo sūnaus.“

Per apsikeitimą šeštadienį konflikto pusės ketina grąžinti kovotojus, sučiuptus per kautynes kaimyninėje Luhansko srityje.

Dabar Europa tikisi, kad šis apsikeitimas padės išjudinti taikos derybas Minske, nors separatistai šeštadienį sakė, kad jos atrodo niekur nevedančios.

Penktadienį Minske planuota surengti galutinį derybų etapą, per kurį turėjo būti pasirašyta išsami paliaubų sutartis, tačiau jis buvo atidėtas neribotam laikui.

„Šiuo metu nėra jokio aiškumo dėl kito susitikimo Minske, – Luhansko separatistų derybininkas Vladislavas Deinega sakė naujienų agentūrai AFP. – Nėra jokios informacijos apie datą.“

Apsikeitimas karo belaisviais yra viena iš 12 punktų taikos protokolo dalis. Paliaubos, dėl kurių buvo susitarta rugsėjį, taip pat yra viena iš taikos susitarimo sąlygų.

Nors tiksliai nežinoma, kiek belaisvių turi kariaujančios pusės, Ukrainos kariuomenė gruodį skelbė, kad apie 600 ukrainiečių pateko į prorusiškų kovotojų rankas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (417)