Po penkias savaites trukusio įnirtingo Damasko režimo pajėgų puolimo dvi pagrindinės sukilėlių grupuotės po derybų su Rusija pastarosiomis dienomis sutiko atsitraukti iš kitų Gutos rajonų į opozicijos kontroliuojamą teritoriją šalies šiaurės vakaruose.

Dabar vyksta derybos su islamistų grupuote „Jaish al-Islam“ („Islamo kariauna“), kontroliuojančia didžiausią Gutos miestą Dumą.

Įnirtingi susirėmimai ir miesto bombardavimas aprimo, tačiau derybos kol kas nedavė rezultatų.

„Derybos vyksta, tačiau jos stringa dėl sukilėlių grupuotės vidaus nesutarimų“, – sakė padėtį Sirijoje stebinčios britų nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Pasak jo, „Jaish al-Islam“ vadai nesutaria tarpusavyje; dalis jų pasisako prieš susitarimą.

Šeštadienį vėlai vakare snaiperiai nušovė penkis sirų karius. Manoma, jog tai galėjo būti griežtojo kurso šalininkų bandymas „sabotuoti“ bet kokį susitaikymą, sakė SOHR vadovas.

SOHR teigimu, potencialiame „susitaikymo susitarime“ bus numatyta, kad „Jaish al-Islam“ nusiginkluoja, bet lieka Dumoje. Be to, pagal jį čia bus dislokuota Rusijos karo policija ir atkurtos režimo institucijos bei atnaujintas pagrindinių paslaugų, tokių, kaip vandens ir elektros tiekimas, teikimas.

Pagal susitarimą, Sirijos armija čia neįžengs, o sukilėliai, atsisakysiantis sudėti ginklus, bus išvežti, nurodė SOHR.

Rusijos pareigūnai ir vietos derybų komitetas iš Dumos artimiausiomis dienomis planuoja surengti susitikimą.

„Toliau derybose su Rusija bus kalbama apie pasilikimą Dumoje, o ne pasitraukimą iš miesto“, – sekmadienį vėlai vakare sakė „Jaish al-Islam“ atstovas spaudai Hamza Bayraqdaras.

Apsiaustys ir intensyvūs bombardavimai, po kurių sekė derybos dėl gyventojų evakuacijos, leido Sirijos vyriausybei susigrąžinti anksčiau sukilėlių kontroliuotas dideles teritorijas.

Režimo pajėgos padalijo Gutos anklavą į tris izoliuotas zonas ir tada pradėjo atskiras derybas dėl gyventojų evakavimo iš kiekvienos iš šių zonų.

Deryboms įstrigus, Dumos gyventojų likimas tebėra neaiškus.

Sekmadienį daugiau nei tūkstantis žmonių pabėgo iš rajonų, kuriuos kontroliuoja režimo pajėgos, skelbia Sirijos valstybinė žiniasklaida.

Per penkias ankstesnes dienas, SOHR duomenimis, iš Dumos pasitraukė 15 tūkst. gyventojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)