Žmonės įspėti nebūti keliuose, pasirūpinti maisto ir vandens atsargomis. Audra gali turėti įtakos 25 milijonams regiono gyventojų. Meteorologų teigimu, audra gali būti didžiausia per dešimtmetį Naujosios Anglijos pakrantėje, žiniasklaidą ją pakrikštijo istorine.

Audra, kuri, kaip teigia meteorologai, pažers iki šiol daugiausiai sniego per šią žiemą Naujosios Anglijos pakrantėje, grasina nutraukti elektros tiekimą ir palikti be transporto dešimtis milijonų žmonių.

Per sniego audrą mažiausiai du žmonės žuvo, be elektros liko per 600 tūkst. žmonių. Penkiose valstijose paskelbta nepaprastoji padėtis, JAV ir Kanadoje fiksuojamas rekordinis avarijų skaičius.

Niujorko valstijos miestelyje Pokipsyje viena jauna vairuotoja nesuvaldė automobilio apsnigtame kelyje ir parbloškė šalikele ėjusį 74 metų vyrą, kuris buvo mirtinai sužalotas.

Tuo tarpu Naujojo Hampšyro miesto Oberne vienas vairuotojas žuvo, nesuvaldęs automobilio ir atsitrenkęs į medį, nurodė vietos pareigūnai.

Meino mieste Falmute 295-ojoje automagistralėje dėl prasto matomumo ir slidaus kelio susidūrė 19 automobilių, keli žmonės buvo lengvai sužeisti.

Iki penktadienio vakaro Niujorke, kurio oro uostai yra vieni judriausių pasaulyje, skrydžiai buvo paralyžiuoti, kai dėl smarkaus snygio ir vėjo oro bendrovės sustabdė bet kokią veiklą Lagvardijos, Niuarko "Liberty" ir Johno F.Kennedy tarptautiniame oro uostuose.

Vien Masačusetse daugia nei 255 tūkst. namų ir verslo įmonių liko be elektros iki vėlaus vakaro; šis skaičius matyt dar didės, nurodė dienraštis "Boston Herald".

Tuo tarpu Nantuketo saloje buvo užfiksuoti vėjo gūsiai, kurių greitis siekė 119 kilometrų per valandą.

Lagvardijos oro uosto generalinis direktorius Tomas Bosco sakė televizijai NY1, kad oro uostas "kaunasi" su audra ir sieks likti atidarytas netgi oro bendrovėms sustabdžius veiklą nakčiai.

Jis nurodė, kad jeigu išsipildys blogiausios prognozės ir Niujorke prisnigs 30 centimetrų, skrydžiai bus atnaujinti "tikriausiai įdienojus".

Smarkiausias audros siautėjimas numatomas naktį Bostone ir jo apylinkėse.

Masačusetse atominė jėgainė sustabdyta dėl smarkios pūgos

Viena Masačusetso atominė jėgainė buvo sustabdyta penktadienio vakarą, dingus elektrai per smarkią pūgą, apėmusią Jungtinių Valstijų šiaurės rytų regioną, pranešė branduolinės energetikos priežiūros institucija.

Plimuto mieste esančios Pilgrimo atominės elektrinės reaktorius buvo sklandžiai išjungtas, o visuomenės saugumui jokia grėsmė nebuvo iškilusi, nurodė vienas Branduolinio reguliavimo komisijos (NRC) pareigūnas.

"Nebuvo jokio poveikio jėgainės darbuotojams arba visuomenei", - pažymėjo jis.

Smarki žiemos audra, kuri tęsėsi šeštadienį, sutrikdė tūkstančius skrydžių ir vien Masačusetse paliko be elektros daugiau nei 200 tūkst. žmonių.

Pūga blokavo kelius ir masinio susisiekimo tinklus, visame regione daug prisnigo.

Sniego - apie pusę metro

Per šią pūgą Niujorko ir Konektikuto valstijose prisnigo apie 46 centimetrus, sugadinta daug elektros linijų, blokuoti keliai, geležinkeliai ir oro uostai. Stichija sutrikdė gyvenimo ritmą dešimtims milijonų žmonių.

Prognozuojama, kad Masačusetse, kuriame smarkiausiais audros siautėjimas dar prieš akis, prisnigs iki 60 centimetrų.

Penktadienį oro bendrovės atšaukė per 3 tūkst. skrydžių. Iki penktadienio vakaro Niujorke, kurio oro uostai yra vieni judriausių pasaulyje, skrydžiai buvo paralyžiuoti, kai dėl smarkaus snygio ir vėjo oro bendrovės sustabdė bet kokią veiklą Lagvardijos, Niuarko "Liberty" ir Johno F.Kennedy (Džono F.Kenedžio) tarptautiniame oro uostuose.

Geležinkelių bendrovė "Amtrak" paskelbė stabdanti reisus iš Niujorko į šiaurę, taip pat į Vašingtoną pietuose.

Ši audra atslinko praėjus kiek daugiau nei trims mėnesiams po uragano "Sandy", nusiaubusio Niujorką ir Naująjį Džersį. Per tą audrą žuvo 132 žmonės, o jos padaryta žala vertinama 71,4 mlrd. dolerių.

"Be smarkaus snygio, galimi uraganinio stiprumo vėjo gūsiai, ypač netoli pakrantės, - perspėjo Nacionalinė orų tarnyba. - Dėl to susidarys pūga, sniegas bus nešamas ir verčiamas į pusnis."

Važiuoti naktį "bus nepaprastai pavojinga arba neįmanoma", - pridūrė sinoptikai.

Nukentėjo Niujorko mados savaitė

Tarp nukentėjusių nuo eismo sutrikimų buvo dizaineris Marcas Jacobsas, kuris nurodė turėsiantis atidėti du savo kolekcijų pristatymus per Niujorko mados savaite dėl su audra susijusių "gamybos problemų".

Niujorko meras Michaelas Bloombergas, kuris buvo griežtai kritikuojamas dėl vangaus gelbėjimo tarnybų darbo per 2010 metais siautusią smarkią pūgą, sakė, kad gyventojai turėtų apsirūpinti svarbiausiomis atsargomis ir ruoštis blogiausiam scenarijui.

"Nevažiuokite į miesto gatves, nesėskite į savo automobilius, - meras sakė per spaudos konferenciją. - Jums neišvažiavus į gatves, miesto darbuotojams būtų lengviau valyti jas nuo sniego."

Keturi Niujorke veikiantys zoologijos sodai paskelbė užsidarantys, kol baigsis pūga.

Gera žinia, -  kad didžiausias audros siautėjimas sutapo su savaitgaliu, todėl mažiau žmonių išvažiavo į kelius dėl neatidėliotinų reikalų. Meteorologai nurodė, kad pūga šėls visą šeštadienį, o vėliau orai atšils.

Prieš pasidedant audrai, daugelis spėliojo, ar ji bus panaši į nuožmią 1979-ųjų pūgą, kuri nusinešė 100 žmonių gyvybes, užvertė Bostoną daugiau nei 68 centimetrų, o Rod Ailendo miestą Providensą - 71 centimetro gylio sniegu.

Per tą pūgą žmonės buvo priversti palikti keliuose įstrigusius automobilius, o Bostone daugeliui teko išsitraukti slides arba sniegbridžius.

JAV meteorologai mano, kad dėl dviejų stambių ciklonų - arktinio ir subtropinio - sąveikos dabar gali iškristi rekordinis sniego kiekis, kokio nėra buvę per visą šios JAV istoriją.

Jie perspėja, kad dabartinė pūga gali būti stipriausia per pastaruosius 35 metus. Vėjo greitis vietomis siekia uraganinio 120 kilometrų per valandą.

Mažiausiai šešių valstijų gubernatoriai paskelbė nepaprastąją padėtį.