Tsai yra pirmoji moteris prezidentė gavusi aukščiausią postą kinietiškai kalbančioje pasaulio dalyje. Kas ši, iš pirmo žvilgsnio labai paprasta ir kukli moteriškė? Jos senelis yra kilęs iš Haka etninės Taivano grupės, o tai reiškia, jog ji yra kilusi iš aborigenų, senųjų Taivano salos gyventojų. Šiandien prisiekusi prezidentė yra teisės profesorė, studijavo JAV, o vėliau daktaro laipsnį įgijo London school of economics and political science (LSE). Iki šiol ji nebuvo laimėjusi jokių politinių pergalių, o praeituose rinkimuose liko antra, pralaimėjusi Gomindango (Kinijos nacionalistų partijos) atstovui.

Pirmą kartą šalies istorijoje inauguracinė šventė buvo transliuojama tiesiogiai, taip siekiant parodyti pasauliui ir šalies gyventojams atvirą valdžios poziciją. Apie 700 oficialių atstovų iš 59 valstybių dalyvavo inauguracinėse iškilmėse. Su 22 iš jų Taivanas turi diplomatinius santykius, o su likusiomis – ne. Į iškilmes atvyko 18 delegacijų iš Europos – UK, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir kitų valstybių.

Į inauguraciją JAV atsiuntė neoficialią savo delegaciją, tačiau taip norėdama pabrėžti savo įsipareigojimus Taivanui ir pasveikinti su demokratine pergale šalyje.
Tuo metu B. Obama ruošiasi savo kelionei į Aziją ir pirmajai į Vietnamą, o vėliau aplankys ir Japoniją, kur vyks didžiojo septyneto susitikimas.

Prezidentinės inauguracijos iškilmių metu piliečiams buvo skirta speciali zona, kurioje jie galėjo išreikšti savo pilietinę poziciją. Daugybė nevyriausybinių organizacinių, politinių judėjimų ir tiesiog pilietiškai aktyvių žmonių galėjo nevaržomai ir taikiai demonstruoti plakatus su šūkiais, rinkti parašus po peticijomis, pardavinėti politinę simboliką.

Dar rinkiminių debatų metu vyravusios temos — Taivano santykiai su Kinija ir ekonominė valstybės ateitis toliau vyrauja šalyje ir laikraščių antraštėse. Todėl neabejojama, jog šios temos ir toliau išliks esminėmis, o šalies gyventojai, reikalaudami ekonominių permainų valstybėje, neleis naujajai prezidentei ir vyriausybei mėgausis medaus mėnesiu.

Taivanas, jauna demokratinė valstybė, patyrusi totalitarinės ideologijos ir komunizmo iššūkį, prieš ketvirtį amžiaus sukūrė visavertę demokratiją. Todėl galime stebėti, jog ir šiandien kyla dideli iššūkiai demokratijos raidai pasaulyje.

Keletą dienų prieš inauguraciją Kinija ėmė rodyti savo raumenis ir vykdyti karines pratybas, taip siųsdama aiškią žinią ir didindama spaudimą Taivanui. Neabejotina, įtampa išliks ir toliau. Labai svarbus momentas, kuriuo keliu pasuks naujoji šalies vadovė. Ar išlaikys stabilius status quo santykius su žemynine Kinija, ar ilgainiui mažins ekonominę priklausomybę ir susiklosčius aplinkybėms imsis ryžtingesnių priemonių oficialiam valstybės Nepriklausomybės siekiui?