Padėkojo B. Obamai

Pradėdamas savo kalbą iškart po inauguracijos Donaldas Trumpas pirmiausia padėkojo Barackui Obamai. Tačiau iš karto po to pabrėžė būsimų pokyčių svarbą. „Mes ne tik perleidžiame valdžią iš vienos administracijos kitai, tačiau perduodame valdžią iš Vašingtono žmonėms.

Ilgą laiką isteblišmentas nesidalino savo pergalėmis su paprastais žmonėmis. Žmonės neteko darbo, o politikai tesirūpino savo gerove. Visa tai keičiasi šiandien.

Ši akimirka priklauso jums. Ji priklauso visiems čia susirinkusiems ir stebintiems iš namų. Jungtinės Amerikos Valstijos yra Jūsų šalis.

Svarbiausia, ne kuri partija kontroliuoja valdžią. Svarbiausia, kad žmonės kontroliuotų valdžią“, – sakė D. Trumpas.


„Amerika pirma“

„Mes ilgą laiką rėmėme kitas šalis, nesirūpindami savo žmonėmis. Mes ginėme kitas šalis, nesirūpindami savąja. Mes gynėme kitų šalių sienas pamiršę savo savąsias. Mes skyrėme milijardus kitų šalių gynybai nepastebėdami, kaip jų trūksta mūsų infrastruktūrai", – savo inauguracijos kalboje pabrėžė D. Trumpas.

„Nuo šiol Amerika bus pirmoje vietoje. Nuo šiol visi sprendimai bus pagrįsti svarba mūsų žmonėms", – sakė naujasis prezidentas.

„Mes stiprinsime esamus aljansus ir steigsime naujus, mes suvienysime civilizuotą pasaulį prieš islamo terorizmą“, – sakė JAV prezidentas.

Savo kalboje D. Trumpas dar kartą pažadėjo sunaikinti radikalųjį islamą.

Prieš inauguraciją D. Trumpas ir M. Pence’as kartu su šeimomis dalyvavo pamaldose vos už kelių žingsnių nuo Baltųjų rūmų esančioje Šv. Jono episkopalinėje bažnyčioje ir jau pakeliui į Baltuosius rūmus, susitiko su Obamų šeima.

Po mišių prezidentas Barackas Obama ir pirmoji ponia Michelle Obama sutiko D.Trumpą ir jo žmoną Melanią Baltuosiuose rūmuose ir drauge išgėrė arbatos ir pasišnekėjo.

Tuomet abi poros vienu kortežu nuvyko į Kapitolijų, kur jų jau laukė susirinkę garbingi svečiai, įtakingi JAV politikai iš Respublikonų ir Demokratų partijų.

Svarbiausi faktai:

- D. Trumpas taps 45-uoju JAV prezidentu;

- D. Trumpas prisieks ant Kapitolijaus laiptų, ranką uždėjęs ant dviejų Biblijų;

- Viceprezidentas M. Pence'as prisieks šiek tiek anksčiau nei D. Trumpas;

- D. Trumpas taps pirmuoju prezidentu, kuriam prisiekiant per JAV nuvilnijo tiek protestų;

Kapitolijaus vakarinėje pusėje inauguracijos ceremoniją pradėjo muzikiniai pasirodymai. Koncertuos ir šokio grupė „The Rockettes.

Į ceremoniją pakviestų atlikėjų sąrašas šiemet kiek kuklesnis – tokio garso žvaigždžių, kaip per ankstesnių prezidentų inauguracijas, šių metų renginiuose neišvysime. Inauguracijai skirtuose koncertuose pasirodys roko grupė „Three Doors Down“, kantri dainininkas Toby Keithas,

„The Rockettes“ šokėjos, Mormonų Tabernakulio choras ir kt. Nacionalinį himną giedos Jackie Evancho, prieš kelis metus laimėjusi antrą vietą televizijos projekte „America’s Got Talent“. Įdomu, kad pats D. Trumpas pareiškė jokių įžymybių per inauguraciją matyti nepageidaujantis. Apie tai jis pranešė eiline „Twitter“ žinute.

„Vadinamosios aukščiausio lygio žvaigždės, žinoma, nori būti bilietų į inauguraciją. Bet ką gero jos padarė Hillary? NIEKO. Aš noriu matyti ŽMONES!“ Organizacinio inauguracijos komiteto pirmininkas Tomas Barrackas žadėjo, kad ceremonijoje bus juntamas „subtilus jausmingumas“ ir „poetinis pakilumas“.

Penktadienio vakarą Lietuvos, vidudienį – Vašingtono laiku prisieks naujasis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas. Stebėti inauguracijos į Vašingtoną atvyks kone milijonas žmonių, tačiau tai ne vien jo rėmėjai. Laukiama didžiausių kada nors per inauguraciją vykusių protestų.

D. Trumpas gal net įeis į istoriją kaip didžiausių protestų per inauguraciją sulaukęs JAV prezidentas.

Policija jau pripažino, kad ši inauguracija bus jiems didžiausias iššūkis.

Tuo metu visas pasaulis įdėmiai klausysis, ką D. Trumpas pasakys savo pirmoje oficialioje kalboje.

Lygiai vidudienį Vašingtono laiku ant Amerikos demokratijos simbolio, Kapitolijaus vartų, Donaldas Trumpas ištars priesaikos žodžius laikydamas ranką ant dviejų biblijų.

Viena jų – dar vaikystėje gauta iš tėvų, kita – XIX a. pabaigos, ant kurios padėjęs ranką prisiekė Abrahamas Lincolnas.

Beje pastarąją bibliją priesaikai po A. Lincolno naudojo tik Barackas Obama.

Inauguracijos ceremonijos eiga

Senatoriui Roy Bluntui paskelbus ceremonijos pradžią, bus perskaityta keletas skaitinių, ceremonijos dalyviai ir svečiai susikaups maldai, o vėliau išklausys Misūrio valstijos universiteto choro giedamų giesmių. Vadovaujant Jungtinių Valstijų Aukščiausiojo Teismo teisėjui Clarence‘ui Thomui, priesaikos žodžius tars išrinktasis viceprezidentas Mikea‘as Pence‘as. Mormonų Tabernakulio chorui sugiedojus giesmę, priesaiką duos išrinktasis prezidentas D. Trumpas. Prezidentą prisaikdins Jungtinių Valstijų Aukščiausiojo Teismo vyriausiasis teisėjas Johnas Robertsas.

Po priesaikos D. Trumpas kreipsis į šalies piliečius pasakydamas inauguracinę kalbą. Tada bus perskaityta dar keletas skaitinių, išklausytas palaiminimas. Ceremonijos pabaigoje bus giedamas JAV nacionalinis himnas.

Inauguracijos ceremonijos dalyviai ir svečiai

Be Donaldo Trumpo, taip pat jo ir Barcko Obamos šeimų, inauguracijos ceremonijoje žada dalyvauti keli buvę Jungtinių Valstijų prezidentai. Pirmasis apie tokį sprendimą pranešė 39-asis šalies prezidentas Jimmy Carteris. Kiek vėliau prie jo prisijungė ir George‘as W. Bushas, taip pat jo administracijai priklausęs viceprezidentas Dickas Cheney. Ceremonijoje tikimasi sulaukti ir buvusio prezidento Billo Clintono bei jo žmonos, kandidatės į prezidento postą 2016-ųjų metų rinkimuose, Hillary Clinton. Kaip pranešė George‘o H. W. Busho atstovas, 41-asis šalies prezidentas ceremonijoje nedalyvaus dėl silpnos sveikatos.

Inauguraciją taip pat stebės iškilūs bažnyčios atstovai – Katalikų bažnyčios kardinolas Timothy Dolanas ir evangelikų dvasininkas Franklinas Grahamas.

Renginiai po inauguracinės kalbos

D. Trumpas stebės iškilmingą inauguracijai skirtą paradą, o vėliau grįš į Baltuosius rūmus. Tą patį vakarą D. Trumpas dalyvaus inauguracijos proga surengtose iškilmėse.

Iškilmingo parado dalyviai

Numatyta, kad parade dalyvaus šalies mokyklų ir koledžų paradiniai orkestrai, policijos padaliniai, pražygiuos šalies ginkluotųjų pajėgų bei įvairių šalyje veikiančių organizacijų atstovai: „Boy Scouts of America“ skautai, „Wounded Warrior Project“ nariai ir kt. Visų parado dalyvių sąrašas skelbiamas specialioje interneto svetainėje.