Didžiausi pasaulio žinių transliuotojai – CNN ir BBC – tiesiogiai transliavo momentą, kai B. Obama su šeima išlipo iš lėktuvo ir lyjant lietui sveikinosi su juos pasitinkančiais pareigūnais.

„¿Que bola Cuba? („Kaip sekasi, Kuba?)“, – B. Obama parašė savo „Twitter“ žinutėje, kai jo lėktuvas nusileido, vartodamas kubietišką žargoną.

„Ką tik nusileidau čia; laukiu, kada susitiksiu ir tiesiogiai išklausysiu Kubos žmonių“, – pridūrė jis.

Keliomis minutėmis vėliau besišypsantis B. Obama pasirodė iš savo lėktuvo „Air Force One“ kartu su pirmąja ponia Michelle ir abiem jų dukromis – Sasha ir Malija, prisidengę skėčiais nuo šilto popietės lietaus.

Oro uoste jį pasitiko Kubos užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas. Vėliau JAV prezidentas buvo įsodintas į savo didelį limuziną, pramintą „Žvėrimi“ („The Beast“).

Užbaigęs dešimtmečius trukusias JAV pastangas atkirsti Kubą nuo viso pasaulio B. Obama kartu su savo žmona Michelle ir abiem dukromis atvyko į Havaną trijų dienų vizito.

Šis pareigas einančio JAV prezidento vizitas Kuboje yra ne vien pirmasis po to, kai Fidelio Castro vadovaujami partizanai 1959 metais nuvertė Amerikos palaikomą Fulgencio Batistos vyriausybę, bet ir po prezidento Calvino Coolidge'o apsilankymo saloje prieš 88 metus.

B. Obama, siekiantis užsitikrinti istorinį užsienio politikos palikimą paskutiniaisiais savo kadencijos metais, sekmadienio vakarą planuoja pasivaikščioti Havanos senamiestyje, o pirmadienį susitikti su Kubos prezidentu Rauliu Castro bei stebėti kubiečių bei amerikiečių beisbolo komandų rungtynes. Į Jungtines Valstijas B.Obama grįš antradienį.

Kubos žmonės, svajojantys apie izoliacijos pabaigą ir jų sustingusios ekonomikos pagyvėjimą, šio vizito laukia su dideliu jauduliu.

Havanos senamiestyje buvo apstu dažytojų, dailinančių vaizdingas gatveles, o ant daugelio pastatų buvo iškelta JAV vėliava, ilgai buvusi priešo simboliu.

Vieno populiaraus restorano savininkas netgi pakabino B.Obamos portretą, kuris galbūt buvo pirmasis šioje saloje, labiau įpratusioje prie revoliucijos lyderių, tokių kaip Che Guevara, atvaizdų.

„Jungtinių Valstijų prezidentas Kuboje, atskridęs į Havaną savo lėktuvu „Air Force One“ ir tikriausiai sutinkamas šypsenomis, plojimais bei orkestrais! Nei savo sapnuose, nei košmaruose niekada nebūčiau įsivaizdavęs, kad pamatysime tokį dalyką“, – populiarus Kubos rašytojas Leonardo Padura penktadienį rašė savo tinklaraštyje „Cafefuerte“.

Slidus pagrindas

Šis vizitas neišspręs visų klausimų ir nepateisins visų lūkesčių.

B. Obama jau sušvelnino JAV piliečių lankymosi Kuboje sąlygas, bet sprendimą dėl dešimtmečius galiojančio ekonomikos embargo gali priimti tik respublikonų dominuojamas Kongresas, kuris daug mažiau linkęs švelninti santykius su R. Castro vyriausybe negu Baltieji rūmai.

Respublikonai ir kai kurie žmogaus teisių aktyvistai taip pat kritikavo B. Obamą, kad jis derasi su R. Castro, kai Kuba smarkiai tebevaržo daugelį laisvių, pradedant žiniasklaidos teisėmis, baigiant piliečių teise dalyvauti politikoje ir versle.

Disidentai šio vizito išvakarėse ragino B.Obama skatinti „radikalius pokyčius“, ypač „sustabdyti represijas ir fizinio smurto naudojimą prieš visus politinius ir žmogaus teisių aktyvistus“.

R.Castro vyriausybė savo ruožtu perspėjo B.Obamą prieš jo atvykimą, kad pamokymai apie demokratiją būtų „visiškai nepriimtini“.

Vis dėlto Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjo pavaduotojas Benas Rhodesas tvirtina, kad ta tema bus keliama ir kad B.Obama taip pat susitiks su Kubos persekiojamos opozicijos nariai – „žmonėmis, kurie pademonstravo didelę drąsą, siekdami savo teisių ir geresnės ateities Kubos žmonėms“.

Antradienį B.Obama pasakys kalbą Nacionaliniame teatre, kuri bus tiesiogiai transliuojama Kubos televizijos. Tokiu būdu JAV vadovui bus suteikta unikali galimybė išdėstyti savo poziciją.

Grįžimo atgal nebus

Atrodo, kad abi pusės laikosi nuomonės, kad nebebus mėginamas sugrįžti atgal po 2014-aisiais priimto sprendimo užbaigti priešpriešą.

Jungtinės Valstijos dešimtmečius stengėsi sužlugdyti komunistinę vyriausybę.

Vašingtonas išmėgino ekonominę blokadą, nesėkmingą 1961 metų invaziją Kiaulių įlankoje ir CŽV suregztą sąmokslą nužudyti R. Castro garsųjį brolį Fidelį – kaip teigia nepatvirtinti pasakojimai, Kubos revoliucijos lyderiui mėginta pakišti cigarą, kuriame buvo paslėptas sprogstamasis užtaisas.
Dabar, po daugelio nesėkmių, B. Obama viliasi, kad „minkštoji galia“ bus sėkminga ten, kur nepadėjo jėga. Pasak B.Rhodeso, bus siekiama, kad „normalizavimo procesas taptų negrįžtamas“.

Tuo tarpu Kubos režimas, dešimtmečius laikęs save liaudies tvirtove, atgręžta prieš priešus jankius, susitaikė su faktu, kad kubiečiai verčiau imsis verslo negu karo.

„Mes pragyvename iš turistų. Dabar atvyksta amerikiečių, o tai reiškia geresnį gyvenimą“, – sakė 42
metų Reinaldo Peresas, dirbantis padavėju Havanos centre.

Didžiulius pokyčius Kubos politikoje demonstruos ne vien B. Obamos atvykimas: ateinantį penktadienį roko grupė „The Rolling Stones“, tapusi komunistinio režimo nekenčiamo „kultūrinio imperializmo“ simboliu, surengs nemokamą koncertą Havanoje.

B. Obama: JAV ir Kubai atsiveria „istorinė galimybė“

JAV prezidentas Barackas Obama sekmadienį pasveikino neseniai vėl Havanoje atidarytos Amerikos ambasados darbuotojus, girdamas „istorinę galimybę“ užbaigti Šaltojo karo laikų priešiškumą su Kuba.

B. Obama su šeima atvyko į Kubą

„1928 metais prezidentas (Calvinas) Coolidge'as atplaukė šarvuotlaiviu; jis užtruko tris dienas, kad čia atkeliautų. Aš užtrukau tik tris valandas, – sakė B. Obama, tapęs pirmuoju per pastaruosius 88 metus JAV vadovu, aplankiusiu komunistų valdomą salą. – Tai istorinis vizitas ir istorinė galimybė.“

Planuota, kad šis susitikimas įvyks prie ambasados, bet dėl lietaus priėmimą teko surengti šalimais esančiame viešbutyje.

Ambasada buvo iš naujo atidaryta rugpjūtį po pusantrų metų trukusių slaptų derybų, per kurias abi šalys susitarė atkurti diplomatinius santykius.

„Turėdami JAV ambasadą galime daug veiksmingiau pristatinėti savo vertybes, savo interesus ir veiksmingiau suprasti“ Kubos žmonėms rūpimas problemas, pabrėžė B. Obama.

Jis taip pat gyrė atstovybės darbuotojus už jų atliktą didelį darbą, ypač atkreipdamas dėmesį į tris Kubos piliečius, kurie daug metų dirbo ankstesniame JAV „interesų skyriuje“.

„Žinau, kad pastarieji septyni mėnesiai buvo gana užimti, – sakė B. Obama. – Visa tai vyksta dėl jūsų. Kiekvieną dieną jūs vis labiau suartinate JAV ir Kubą.“