Agentai ieško „tviskančių prabangių žaisliukų“, kuriuos turtingi sankcijų sąraše atsidūrę rusai išslapstė netikrose bendrovėse, bei investicijų ir sąskaitų užsienio bankuose, patikslino Johnas Tobonas, vadovaujantis departamento finansinių tyrimų divizijai Majamyje. JAV valdžia į juodąjį sąrašą įtraukė 19 bendrovių ir 45 politikos bei verslo veikėjus, tarp kurių keturi įvardijami kaip artimiausios Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkos žmonės.

Pranešama, jog bet koks sąraše esantiems rusams priklausantis turtas JAV iždo departamento, kuris ir yra atsakingas už sankcijų įgyvendinimą, bus įšaldytas, teigia J. Tobonas. JAV nacionalinio saugumo departamento korupcijos užsienyje tyrimų grupės agentai, tarp kurių ir finansų bei žvalgybos specialistai, šioje byloje bendradarbiauja su įvairiomis valdžios institucijomis.

„Tai JAV iždo departamento siunčiamas perspėjimo signalas – mes dabar padarysime viską, ką reikia, tokia mūsų misija. Didžiausias iššūkis – susekti visą turtą, kurį kažkas specialiai bando nuslėpti“, - teigia J. Tobonas.

Turto įšaldymas labai greitai gali „virsti politiniu spaudimu“ Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, sako Londono bendrovės „Capital Economics Ltd.“ besivystančių rinkų vyriausiasis ekonomistas Neilas Shearingas.

„Rusijos oligarchai pinigus užsidirbo Rusijoje, o jų teikiamais malonumais mėgaujasi Vakaruose. Jeigu tam bus užkirstas kelias, kažkam kaip reikiant skaudės“, - konstatuoja specialistas.

Paklaustas apie JAV pradėtą tyrimą, Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė: „Niekas mūsų neinformavo, tačiau manęs tokie JAV veiksmai visai nestebina“.

Teisiniai ribojimai

Praeitais metais Rusijoje priimtas įstatymas draudžia valdžios pareigūnams ir valstybei priklausančių bendrovių vadovams turėtų sąskaitų ar investicinių priemonių užsienyje. Jiems leidžiama už Rusijos ribų turėti turto, tačiau jį privaloma deklaruoti ir išsamiai paaiškinti, už kokius pinigus tas turtas įsigytas.

Rusijos oligarchai metų metus slėpė užsienyje turimą turtą tam atvejui, jeigu V. Putino režimas staiga žlugtų. Nors Rusijos prezidentas ne kartą ragino šalies verslininkus grąžinti uždirbtus pinigus namo, per pirmąjį šių metų ketvirtį iš šalies ištekėjo net 51 mlrd. dolerių (128,35 mlrd. Lt) – tai didžiausias kapitalo pasitraukimo mastas nuo pat 2008 metų, teigiama Rusijos centrinio banko pranešimuose. Dabar užsienyje esančiam rusų turtui ir pinigams gresia sankcijos. Asmenims, tapusiams jų taikiniu, draudžiama vykti į Ameriką, jų turimas turtas įšaldomas. JAV bendrovėms ir fiziniams asmenims draudžiama su jais turėti reikalų.

ES sankcijos

Europos Sąjunga dėl krizės Ukrainoje sankcijas pritaikė 83 žmonėms. Į juodąjį sąrašą gegužės 12 dieną įtraukė ir dvi bendroves, tarp kurių naftos ir gamtinių dujų gamintojas „Chernomorneftegaz“. Sąjunga sankcijų praktinį įgyvendinimą palieka visoms 28 valstybėms narėms. Latvijos atstovai dar kovą pareiškė, jog jau įšaldė sankcijomis nubausto Ukrainos piliečio, kurio tapatybės atskleisti nepanoro, turtą.

Šveicarijos prokuratūra sąskaitose, priklausančiose nuo valdžios nuverstam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui ir jam artimiems žmonėms, įšaldė daugiau nei 193,7 mln. dolerių (487 mln. Lt), bent jau tokią informaciją suteikė Šveicarijos valdžios atstovai. Šveicarija nepriklauso Europos Sąjungai. V. Janukovyčius į Rusiją pabėgo vasarį – po to, kai prasidėjo prieš jį nukreipti masiniai protestai.

J.Tobonas atsisakė įvardyti, ar į juodąjį sąrašą įtraukti Rusijos piliečiai Jungtinėse Valstijose turi turto, esą tokios informacijos atskleisti nevalia dėl vykstančio tyrimo. Yra nemenka galimybė, jog sankcijų sąraše atsidūrę asmenys turi nuosavybės Amerikoje, nors tokius ryšius įrodyti gali būti tikrai nelengva, teisme neabejotinai juos būtų bandoma užginčyti, teigia buvęs JAV Senato tyrėjas ir pinigų plovimo bei mokesčių slėpimo specialistas Jackas Blumas.

Londonas, Manhatanas

Milijardieriai iš Rusijos noriai perka nekilnojamąjį turtą tokiose visų geidžiamuose miestuose kaip Londonas, Majamis, JAV Kalifornijos valstijos šiaurėje bei Manhatane. Apie naujausius sandorius viešai net neskelbta. Pavyzdžiui, 2012 metais neįvardytas rusas Majamyje už 47 mln. dolerių (118 mln. Lt) grynaisiais įsigijo prabangią vilą ant jūros kranto, skelbia „Miami Herald“.

Sankcijos, pritaikytos dėl krizės Ukrainoje, skiriasi nuo tų, kuriomis bausti Iranas, Sirija, Šiaurės Korėja ir Libija, nes Rusija su Amerika ir Europos šalių ekonomikomis sieja artimi ryšiai, teigia „Wiley Rein LLP“ konsultantė ir buvusi JAV iždo darbuotoja Serena Moe.

Niujorko prokuroras Edwardas Mermelsteinas, atstovaujantis tarptautinio verslo klientams, teigia, jog tyrėjai greičiausiai liks nieko nepešę, nes magnatai iš Rusijos iš anksto ruošėsi ginti savo investicijas.

Jokio siurprizo

Sankcijos „jiems nebuvo siurprizas“, sako E. Mermelsteinas. „Dauguma sąraše atsidūrusių asmenų jau seniai Amerikoje nebeinvestuoja“, - teigia jis.

V. Putino patarėjas švietimo ir mokslo klausimais Andrejus Fursenka, taip pat atsidūręs sankcijų sąraše, per interviu pareiškė, jog jis Amerikoje turto neturi. Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas kovo 17 dieną atvirai pasityčiojo iš jam pritaikytų sankcijų ir socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė: „Drauge Obama, ką turėtų daryti žmonės, kurie neturi sąskaitų ir turto užsienyje? Ar apie tai nepagalvojote?“.

Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo departamentas 2003 metais Majamyje įsteigė Kovos su korupcija užsienyje grupę, kuriai skirta užduotis – domėtis turtu užsieniečių, kurie JAV finansų sistemoje plauna pinigus.Pareigūnams sekasi tikrai neblogai – atskleista nemažai įdomių faktų.

Sraigtasparniai ir paveikslai

Ieškodami sankcijomis nubaustų asmenų turto, ar tai būtų paveikslai, ar sraigtasparniai, ar jachtos, federaliniai agentai tikisi sulaukti ir JAV bankų bei draudimo bendrovių pagalbos. Pastarieji nuodugniai domisi savo klientais, baimindamiesi pažeisti draudimą turėti reikalų su sankcijomis nubaustais verslais, teigia advokatas Sheppardas Mullinas iš Vašingtono. J. Tobonas sako, jog paslėptų turtų paieškos tikrai nebus baigtos per naktį.

„Dažniausiai tokioms byloms prireikia daug metų, nes žmonės bando bet kokia kaina nuslėpti turimą turtą. Jie galingi ir protingi, tad žino, kaip mėtyti pėdas“, - konstatuoja J. Tobonas.