Pasak Kriminalinės paieškos departamento vadovo Janio Lazdinio, buvo sulaikyta 110 kinų ir vienas Latvijos pilietis, skelbia DELFI.lv. Šiuo atveju kalbama apie kibernetinį sukčiavimą ir telefoninį sukčiavimą itin dideliu mastu.

Žala siekia apie 2 milijonus eurų

Kaip nurodė policija, pasirengimas specialiai operacijai truko apie du mėnesius. Galiausiai buvo išaiškinti šeši adresai, kuriais rugpjūčio 14-osios vakare buvo atliktos kratos: Rygoje, Salkrastuose ir Adažiuose.

Sankcionuotų kratų metu buvo konfiskuota pakankamai sukčiavimo internete įrodymų. Visi įrodymai bus perduoti Kinijos teisėsaugininkams.

Policija nustatė, kad sukčiai – daugiausia tai Kinijos piliečiai – gyveno Latvijos teritorijoje, o jų aukos – Kinijoje. Per laikotarpį nuo 2017 metų kovo iki birželio pabaigos telefoninių sukčių padaryta žala siekė apie 2 milijonus eurų.

Operacijoje taip pat dalyvavo sienos apsaugos pareigūnai, kurie šiuo metu tikrina, ar legaliai Kinijos piliečiai pateko į Latvijos teritoriją, ir kokiomis sąlygomis jie čia gyveno. Policija mano, kad jiems pavyko sulaikyti ir nusikaltimo organizatorius, ir vykdytojus. Pasibaigus tyrimui bus sprendžiama, ar perduoti įtariamuosius Kinijai.

Pastatas buvo išnuomotas

Pranešama, kad Latvijos Saulkrastų kurorte pirmadienį kaukėti policijos pareigūnai su šunimis įsiveržė į vieną pastatą. Operacija įvykdyta statybų bendrovei „Binders“ priklausančiame pastate, kuriame veikė kompanijos mechanizacijos skyrius. Bendrovės atstovai sakė, kad kompanija šiuo metu pastato nenaudoja ir nuomoja kitai įmonei.

„Binders“ atstovė Vita Norinia BNS sakė, kad šių metų birželio 26 d. „Binders“ sudarė nuomos sutartį su bendrove „Sirtaki“. Ši dabar naudoja pastatą Saulkrastuose – ten įsikūręs jos biuras.

„Turime informacijos, kad valstybinė policija įvykdė operaciją, reaguodama į tarptautinės teisinės pagalbos prašymą. Taip pat aišku, kad „Sirtaki“ pažeidė nuomos sutartį, ir „Binders“ nutrauks šį susitarimą“, – sakė V. Norinia.