"Jūs esate ne tik žmonės, kurie nori pasikeitimų. Jūs jau esate judėjimas, kuris kyla visoje Europoje ir galbūt pasaulyje", - sakė jis didžiuliai miniai, kuri susirinko švęsti jo pergalės Paryžiaus Bastilijos aikštėje.

Merkel pasveikino Hollande'ą ir pakvietė jį į Berlyną, sako padėjėjas

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį paskambino F.Hollande'ui, kad pasveikintų jį su pergale prezidento rinkimuose ir pakviestų apsilankyti Berlyne, sakė aukšto rango F.Hollande'o padėjėjas.

F.Hollande'o kampanijos vadovas Pierre'as Moscovici sakė, kad naujasis Prancūzijos lyderis, kuris nugalėjo dešiniųjų atstovą Nicolas Sarkozy, pasinaudos kvietimu "netrukus po savo inauguracijos".



Prancūzijos prezidento rinkimuose nugalėjo priešininką N.Sarkozy
Prancūzijos prezidentu išrinktas Francois Hollande'as
F.Hollande'as sekmadienį tapo pirmuoju per beveik du dešimtmečius socialistų atstovu, kuris laimėjo Prancūzijos prezidentu rinkimus, suduodamas skaudų smūgį perrinkimo siekusiam Nicolas Sarkozy ir sukrėsdamas Europos politikos sceną.

Istorinis rezultatas turės reikšmingų padarinių tiek Europai, kuri dar tebekovoja su finansine krize, tiek pačiai Prancūzijai, antrai pagal dydį euro zonos ekonomikai ir branduolinį ginklą turinčiai nuolatinei Saugumo Tarybos narei.

F.Hollande'as laimėjo užsitikrinęs beveik 52 proc. balsų, ir tapo pirmuoju Prancūzijos prezidentu socialistu po Francois Mitterrand'o pasitraukimo 1995-aisiais.

Negaišdamas laiko jis pareiškė džiūgaujantiems rėmėjams, kad "Prancūzija pasirinko pasikeitimą" ir perspėjo savo kolegas lyderius Europoje, kad jis sieks įgyvendinti pažadą pasukti Europos Sąjungos (ES) fiskalines pastangas nuo griežto taupymo į augimą.

"Esu tikras, jog kai rezultatas bus paskelbtas, daugelis Europos šalių pajus palengvėjimą, viltį ir supratimą, kad galiausiai griežtas taupymas ilgiau nebegali būti vienintelis pasirinkimas", - sakė jis Korezo regiono Tiulio mieste, kuriame jis daug metų dirbo vietos valdžios pareigūnu ir vietos tarybos nariu.

"Ir tai yra misija, kuri dabar yra mano, - suteikti Europos projektui augimo, užimtumo, klestėjimo dimensiją, žodžiu, ateitį", - sakė jis.

"Būtent tai aš netrukus kaip galima greičiau pasakysiu mūsų Europos partneriams ir visų pirma Vokietijai ... Mes nesame tik kokia nors šalis planetoje, kokia nors tauta pasaulyje, nes esame Prancūzija".

"Prancūzijos žmonės padarė savo pasirinkimą... Francois Hollande'as yra Prancūzijos prezidentas ir turi būti gerbiamas", - sakė kadenciją baigiantis lyderis kalboje savo rėmėjams.

"Šioje naujoje eroje aš liksiu vienas iš jūsų, bet mano vieta nebebus ta pati. Mano įsitraukimas į savo šalies gyvenimą bus kitoks, bet laikas niekada nenutrauks saitų tarp mūsų", - sakė N.Sarkozy, kuris tapo pirmuoju neperrinktu Prancūzijos prezidentu po Valery Giscard'o d'Estaing'o neperrinkimo 1981 metais.

N.Sarkozy nepareiškė ketinąs visiškai pasitraukti iš politinio gyvenimo, bet perspėjo, kad jis nebevadovaus savo UMP partijai per parlamento rinkimų, kurie vyks birželį, kampaniją.

"Išlikite kartu. Mes turime laimėti kovą už įstatymo leidimo institucijas. Aš nevadovausiu kampanijai", - sakė jis.

"Atsikratėme nuodo, kuris ėdė mūsų visuomenę. Normalus prezidentas! Jis suteikia galimybę apie daug ką pasvajoti", - sakė 70 metų menininkas Didier Stephanas, kuris socialistų lyderio pergalę šventė Paryžiaus Bastilijos aikštėje.

F.Hollande’as visą laiką pirmavo rinkimų apklausose ir pirmąjį ratą laimėjo surinkęs 28,63 proc. balsų. Tuo tarpu N.Sarkozy, gavęs 27,18 proc. balsų, tapo pirmuoju pareigas einančiu prezidentu, nepirmavęs pirmajame rinkimų rate.

Nei pilkas dangus, nei protarpiais prapliumpantis lietus neatbaidė ryžtingai nusiteikusių prancūzų rinkėjų: iš 46 mln. piliečių, kurie turi teisę balsuoti, pirminiais duomenimis, balsavime dalyvavo daugiau nei 80 procentų.

Duomenys, gauti suskaičiavus 91 proc. balsų, rodo, kad F.Hollande'as gavo 51,56 proc. balsų, o N.Sarkozy - 48,44 procento.

Rinkimų kampanijos metu buvo reiškiamas nuogąstavimas dėl Europos Sąjungos palaikomo diržų veržimo politikos ir globalizacijos, ir F.Hollande’as pareiškė, kad pirmasis lyderis, su kuriuo jis susitiks po inauguracijos, bus Vokietijos kanclerė Angela Merkel – pagrindinė ES biudžeto politikos strategė.

57 metų socialistų lyderis pažadėjo sieksiąs persvarstyti po sunkių derybų priimtą finansinės drausmės paktą, kurį ES lyderiai pasirašė kovo mėnesį, ir sutelkti dėmesį į augimą.

Sekmadienį tapo aišku, kad Europos sostinėse sparčiai daugėja F.Hollande'o šalininkų, ir kad jo raginimas imtis augimo skatinimo priemonių nelieka neišgirstas.

"Mes kartu dirbsime dėl augimo pakto, - Berlyne žurnalistams sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle. - Esu tikras, kad Prancūzijos ir Vokietijos draugystė toliau stiprės".

Namuose F.Hollande’as sakė sieksiąs įgyvendinti tradicinę socialistų mokesčių ir išlaidų programą, kuri ragina kelti mokesčius turtuoliams, didinti valstybės išlaidas ir nusamdyti 60 tūkst. mokytojų.

N.Sarkozy, kuris vedė tulžingą rinkimų kampaniją, teigė, kad F.Hollande’o pergalė sukels finansinį chaosą ir paniką rinkose, taip pat išvadino savo varžovą "melagiu" ir "nekompetentingu".

Vis dėlto N.Sarkozy nesugebėjo išsklaidyti pykčio dėl menko ekonominio augimo, nedarbo didėjimo ir nusivylimo, kad jis nepajėgė įgyvendinti savo pažadų, duotų per 2007 metų rinkimų kampaniją.

57 metų N.Sarkozy nepadėjo ir akį rėžęs stilius su vakarienėmis prabangiuose restoranuose, atostogomis jachtose ir vedybomis su supermanekene Carla Bruni.

Savo ruožtu F.Hollande’as žadėjo būti "normaliu prezidentu", bet kiti reiškė susirūpinimą dėl socialistų lyderio, kuris nėra ragavęs ministro duonos, patyrimo stokos.

Kraštutinių dešiniųjų ir imigracijos priešininkų kandidatė Marine Le Pen, kuri pirmajame rate gavo beveik 18 proc. balsų, sakė, kad antrajame rate įmes tuščią balsalapį. Paremti N.Sarkozy, nors jis ir sugriežtino antiimigracinę retoriką, ji atsisakė .

Tuo tarpu F.Hollande’as užsitikrino centristo Francois Bayrou, kuris pirmame ture laimėjo 9 proc. balsų, paramą, taip pat ji parėmė komunistų palaikomas Jeanas-Lucas Melenchonas iš Kairiųjų fronto, gavęs 11 proc. balsų.

F.Hollande'as, kaip tikimasi, bus prisaikdintas iki gegužės 15 dienos ir po susitikimo su A.Merkel dalyvaus virtinėje tarptautinių susitikimų, tarp jų Didžiojo aštuoneto viršūnių susitikime, kuris JAV vyks gegužės 18-19 dienomis ir NATO šalių lyderių susirinkime Čikagoje, įvyksiančiame gegužės 20-21 dienomis.

Socialistai, N.Sarkozy dešinioji UMP ir kitos Prancūzijos partijos dabar dėmesį sutelks į parlamento rinkimus, kurie vyks dviem turais - birželio 10 dieną ir birželio 17 dieną.