R. Duterte didžiule persvara laimėjo šį mėnesį vykusius prezidento rinkimus su prieštaringa teisėtvarkos programa, kurios svarbiausias punktas buvo pažadas per šešis mėnesius išgyvendinti nusikalstamumą, išžudžius dešimtis tūkstančių įtariamų nusikaltėlių.

Nepraustaburnio reputaciją pelnęs R. Duterte po rinkimų pažėrė virtinę piktų tiradų nusikaltėlių atžvilgiu ir pakartojo savo pažadą juos žudyti – ypač narkotikų prekeivius, prievartautojus ir žudikus.

Antradienį pietiniame Davao mieste, kurį jis kaip meras valdė beveik visą laiką pastaruosius du dešimtmečius, R.Duterte sušaukė spaudos konferenciją savo kabinetui pristatyti, kurios metu pareiškė, kad žurnalistai, kurie ima kyšius ar dalyvauja kitokio pobūdžio korupcinėje veikloje, taip pat nusipelno mirti.

„Tik todėl, kad esi žurnalistas, dar nereiškia, jog tau bus taikoma nežudymo išimtis, jei esi kalės vaikas“, – sakė R.Duterte, paklaustas, kaip ketina spręsti žurnalistų žudymo problemą Filipinuose, kur praėjusią savaitę Maniloje buvo nušautas reporteris.

Filipinai yra viena pavojingiausių pasaulio valstybių žurnalistams. Per tris dešimtmečius nuo tada, kai per revoliuciją buvo nuverstas diktatorius Ferdinandas Marcosas (Ferdinandas Markosas), šalyje buvo nužudyti 174 žurnalistai.

„Dauguma tų nužudytųjų, kalbant atvirai, buvo kažką padarę. Tavęs nežudys, jei nedarai nieko bloga“, – sakė R. Duterte, pridūręs, kad daugelis žurnalistų Filipinuose yra korumpuoti.