Al Jazeera interneto portalas rašo, kad naujausiais duomenimis, per išpuolį žuvo šeši žmonės, dar aštuoni buvo sužeisti.

Vienas mečetės vadovų Mohamedas Yangui pasakojo išpuolio metu nebuvęs mečetėje. Apie išpuolį jis sužinojo iš savo padėjėjo.

„Vienas iš administratorių man paskambino ir pasakė, kad mečetėje šaudoma. Aš vis dar šoke. Nubėgau į mečetę. Man pasakė, kad vienas užpuolias buvo suimtas nusikaltimo vietoje, o kitas – netoli mečetės“, – pasakojo jis.

Kanados premjeras Justinas Trudeau pasmerkė išpuolį kaip „teroristinę ataką prieš musulmonus maldų ir prieglobsčio centre“.

Kvebeko premjeras Philippe Couillard Twitteryje taip pat paskelbė, kad tai buvo „teroristinė ataka“ ir pakvietė visus solidarizuotis su islamą išpažįstančiais kvebekiečiais.

Anksčiau vienas Kvebeko policijos atstovas patvirtino, kad esama žuvusiųjų, bet nenurodė jų skaičiaus.

Pasak jo, po šių šaudynių suimti du įtariamieji.

Policija neatmeta galimybės, kad iš įvykio vietos pabėgo trečias įtariamasis.

Šios atakos motyvai kol kas neaiškūs.

Policija apsupo teritoriją aplink musulmonų maldos namus.

Šaudymas Islamo kultūros centre prasidėjo po 20 val. vietos (pirmadienį 3 val. Lietuvos) laiku, nurodė nacionalinis transliuotojas CBC.

CBC citavo Kvebeko miesto policijos konsteblį Etienne'ą Doyoną, sakiusį, kad atakos metus į vakarines pamaldas buvo susirinkę daugiausiai vyrai.

Centro direktorius nurodė, kad žuvo mažiausiai penki žmonės, bet policija šio skaičiaus dar nepatvirtino, praneša CBC.

Pasak įvykio liudininkų, kuriuos citavo Kanados radijas, į mečetę įžengė du vyrai ir pradėjo šaudyti į viduje buvusius žmones.

P. Couillard'as virtinėje „Twitter“ žinučių nurodė, jog provincijos vyriausybė „mobilizavosi, kad užtikrintų Kvebeko žmonių saugumą“.

„Kvebekas kategoriškai atmeta barbarišką smurtą, – rašė jis. – Solidarumas su musulmonų tikėjimą išpažįstančiais Kvebeko žmonėmis.“

Kvebeko kultūros centras, taip pat žinomas kaip Didžioji Kvebeko mečetė, jau ne kartą buvo tapęs nusikaltimų iš neapykantos taikiniu: pernai birželį, per musulmonų šventąjį mėnesį Ramadaną, prie maldos namų slenksčio buvo palikta kiaulės galva.

Kanados premjeras pasmerkė išpuolį Kvebeko mečetėje kaip teroristinę ataką

Kanados premjeras Justinas Trudeau pirmadienį pasmerkė mažiausiai penkių žmonių gyvybes nusinešusias šaudynes Kvebeko miesto mečetėje, pavadinęs jas teroristine ataka.

„Smerkiame šią teroristinę ataką prieš musulmonus maldos ir prieglobsčio centre“, – sakė vyriausybės vadovas.

„Kanadiečiai musulmonai yra svarbi mūsų visuomenės struktūros dalis ir tokiems beprasmiams aktams nėra vietos mūsų bendruomenėse, mieste ir valstybėje“, – pažymėjo J.Trudeau.


Kanada yra pažadėjusi plačiai atverti duris musulmonams ir pabėgėliams po penktadienį JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbto kontroversiško draudimo atvykti imigrantams, sutrikdžiusio keliones ir išprovokavusio pasipiktinimą visame pasaulyje.

Kanada suteiks laikinus leidimus gyventi žmonėms, įstrigusiems šalyje dėl D. Trumpo įsako, sekmadienį nurodė imigracijos ministras.

„Leiskite patikinti galėjusius įstrigti Kanadoje, kad pasinaudosiu ministro įgaliojimais, kad suteikčiau jiems laikiną leidimą gyventi – kaip esame pasielgę anksčiau“, – per spaudos konferenciją sakė ministras Ahmedas Hussenas.

D. Trumpas uždraudė bent 120 dienų atvykti į JAV bet kokiems pabėgėliams, taip pat uždraudė 90 dienų atvykti žmonėms iš septynių musulmoniškų šalių: Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno.

Somaliečių kilmės A. Hussenas šio JAV įsako nepasmerkė, bet pabrėžė, kad Kanada toliau vykdys imigracijos politiką, grindžiamą „užuojauta“, bet taip pat rūpinsis savo piliečių saugumu.

„Mielai priimame bėgančius nuo persekiojimų, teroro ir karo“, – sakė jis, atkartodamas šeštadienį per tviterį premjero Justino Trudeau išsakytą panašią mintį.

Kaip rodo 2011 metais atlikto vėliausio Kanados gyventojų surašymo duomenys, penktadalis šalies gyventojų yra gimę užsienyje.

Kaip rodo vyriausybės statistika, Kanada nuo 2015 metų lapkričio iki 2017-ųjų sausio priėmė daugiau kaip 39 670 sirų pabėgėlių.