Per išpuolį penktadienį, Egipto vyriausybės duomenimis, žuvo 29 žmonės, tarp jų – daug vaikų, informuoja agentūra AFP. „Amaq“ pareiškime kalbama apie 32 žuvusiuosius.

Maldininkų autobusas buvo užpultas, kai iš Minjos provincijos važiavo į Šv. Samuelio Išpažinėjo vienuolyną, esantį už 135 kilometrų į pietus nuo Kairo.

Atsakomybės už ataką kol kas neprisiėmė nė viena grupuotė.

Tačiau per pastaruosius kelis mėnesius koptus ne kartą atakavo vadinamoji „Islamo valstybė“ (IS), kuri žadėjo išpuolius kartoti.

Per du savižudžių išpuolius Tantos ir Aleksandrijos koptų bažnyčiose, įvykdytus per Verbų sekmadienio pamaldas balandžio 9 dieną, žuvo mažiausiai 46 žmonės.

Dar vienas savižudžio sprogdintojo išpuolis pernai gruodį įvyko Kaire – jo metu žuvo 29 žmonės. Tuo tarpu Sinajaus pusiasalio šiaurėje esančio El Arišo miestelio krikščionių bendruomenė buvo priversta jį palikti po to, kai nukentėjo nuo virtinės išpuolių ginklu.

Popiežius Pranciškus pasmerkė penktadienį Egipte įvykdytą kruviną išpuolį prieš koptų krikščionis bei paragino šalį siekti taikos ir susitaikymo, pranešė Vatikanas.

Užuojautos pranešime Egipto prezidentui Abdel Fattahui al Sisi pažymima, kad Šventąjį Tėvą „labai nuliūdino žinia apie barbarišką išpuolį vidurio Egipte ir apie šio beprasmio neapykantos akto sukeltas tragiškas žūtis bei sužeidimus“.

„Popiežius Pranciškus išreiškia nuoširdų solidarumą visiems, nukentėjusiems dėl šio žiauraus išpuolio, – rašoma pranešime, kurį popiežiaus vardu nusiuntė Vatikano valstybės sekretorius Pietro Parolinas (Pjetras Parolinas). – Jo Šventenybė patiki žuvusiųjų sielas Visagalio gailestingumui. Jis užtikrina gedinčias šeimas ir visus nukentėjusiuosius, kad karštai meldžiasi, bei pasižada ir toliau melsti užtarimo siekiant taikos ir susitaikymo visoje šalyje.“

Pranciškus praėjusį mėnesį surengė istorinį vizitą Egipte, kurio metu išreiškė paramą koptų mažumai ir paragino šalį siekti tolerancijos ir dialogo. Beveik 1,3 mlrd. pasaulio katalikų dvasinis lyderis taip pat tapo pirmuoju popiežiumi, aplankiusiu šeicho Ahmedo al Tayebo, Kairo sunitų dvasinės minties centro „al Azhar“ mečetės imamo, būstinę.

„Islamo valstybės“ (IS) džihadistai prisiėmė atsakomybę už kruviną išpuolį prieš koptų krikščionis Egipte. Ataką Minjoje surengė IS dalinys, šeštadienį per savo propagandos ruporą – agentūrą „Amaq“ – paskelbė ekstremistai.