Šiokį tokį stabilumą regione palaiko tik asmeniniai respublikos vadovo Ramzano Kadyrovo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino ryšiai, tačiau situacija labai greitai gali pasikeisti.

Apie tai kalbama ir birželio 30 dieną paskelbtoje pirmoje po 2006 metų ataskaitoje „Čečėnija: vidinis užsienis“, kurią parengė nevyriausybinė organizacija „Tarptautinė krizių grupė (International Crisis Group (ICG) – pelno nesiekianti organizacija, besidominti problemų nestokojančių regionų stebėsena ir vertinimu, skelbia newsru.com.

Dokumente, kurio ištraukas skelbia dienraštis „Vedomosti“, pabrėžiama, kad, pasikeitus Rusijos politinei situacijai, vidinei Čečėnijos imperijai gresia sprogimas – netekęs asmeninio V. Putino palaikymo, R. Kadyrovas atsidurs net kelių didelių konfliktų epicentre.

Anot ekspertų, jeigu Kremlius nori išvengti tokių skaudžių padarinių, V. Putinas turėtų iš anksto imtis reikiamų priemonių ir apriboti šiuo metu praktiškai neribojamą savo „pėstininko“ – R. Kadyrovo – valdžią.

Augančių nesutarimų priežastys

Konfliktų potencialas, anot ataskaitos autorių, vis auga, nes savo laiku politinėmis priemonėmis nebuvo baigtas Čečėnijos konflikto sprendimas – legali buvusių kovotojų demobilizacija vyko be kruopštaus patikrinimo, jie buvo integruoti į vietos vidaus reikalų ministerijos struktūras ir tapo tiesiogiai pavaldūs R. Kadyrovui, skelbia „Vedomosti“.

Tokia situacija lėmė Rusijos jėgos struktūrų nepasitenkinimą nepakankama kontrole iš pačios Čečėnijos, todėl jie pasirengę imtis veiksmų, kaip R. Kadyrovą pakeisti.

Nepasitenkinimo ženklai ryškėjo ir tiriant Rusijos opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymo bylą, teigia ekspertai. Priminsime, kad tyrėjai bando, tačiau jiems niekaip nepavyksta, rasti buvusį Čečėnijos bataliono „Sever“ pareigūną Ruslaną Geremejevą, įtariamą prisidėjus prie nusikaltimo.

Kaip buvo iš tikrųjų, nežino niekas, tačiau žiniasklaida skelbė, kad iš pradžių R. Geremejevas po nužudymo buvo Čečėnijoje, o tyrėjai iš Maskvos bandė jį apklausti. To padaryti neleido asmeninės R. Kadyrovo iniciatyvos – Čečėnijos lyderis ne kartą viešai sakė, kad R. Geremejevas nekaltas.
Neseniai Čečėnijos lyderis pareiškė, kad R. Geremejevas buvo priverstas išvykti iš Rusijos.

Antradienį agentūra „Rosbalt“ rašė, kad įtariamasis esą iš Jungtinių Arabų Emyratų jau grįžo į Čečėniją. Situacija su R. Geremejevu dar kartą įrodo, kad R. Kadyrovo turimi įgaliojimai neriboti.

Ekonomika: korupcija ir jėgos demonstravimas

Liūdnai piešiamas ir Čečėnijos ekonomikos paveikslas. Respublikos ūkis tiesiogiai priklausomas nuo injekcijų iš Rusijos biudžeto, teigia ataskaitos rengėjai. Priežiūros mechanizmo, prižiūrinčio lėšų įsisavinimą, trūkumas sudaro tiesiog idealias sąlygas korupcijai, o Grozno vykdoma vietos žmonių kontrolė, panaudojant jėgą – reketui ir turto prievartavimui, teigiama ataskaitoje, kurią cituoja „Vedomosti“.

Priminsime, kad dosnios finansinės injekcijos Čečėnijai paskatino sukurti šūkį „Pakaks šerti Kaukazą“, kuris kaip reikiant sutrikdė R. Kadyrovą. Pats Čečėnijos lyderis tvirtina, kad jam padeda „geri žmonės“ arba Alachas.

Priminsime, kad gegužės pabaigoje visuomeninė Michailo Chodorkovskio organizacija „Orkrytaja Rossija“ (Atviroji Rusija) pristatė filmą „Semja“ (Šeima), kuriame atskleidžiama, kad R. Kadyrovą ir jo klaną maitina „sudėtinga mokesčių sistema“, kurią jis sukūrė atėjęs į valdžią – Achmato Kadyrovo vardo fondas.

Anot filmo kūrėjų, kiekvienas čečėnas privalomąja tvarka turi kiekvieną mėnesį į fondą pervesti tam tikrą sumą pinigų. Teigiama, kad į fondą suplaukia labai daug lėšų. Čečėnijos valdžia tokius teiginius kategoriškai atmetė.

Ideologija ir žmogaus teisės: susierzinimas asmenybės kulto fone

Nevyriausybinė organizacija „Tarptautinė krizių grupė“, analizuodama dar vieną besikaupiantį konfliktą – ideologinėje Čečėnijos sferoje – rašo, kad R. Kadyrovas, siekdamas vystyti savo asmenybės kultą, vienu metu kursto čečėnų nacionalizmą, rusišką patriotizmą, putinizmą ir netgi prievartinę sufistinę islamizaciją, skelbia „Vedomosti“. Tokia politika piktina salafitus, nacionalistus ir per J. Stalino vykdytas deportacijas nukentėjusius čečėnus.

„Tarptautinės krizių grupės“ ekspertai sutinka su tarptautinėmis žmogaus teisių gynimo organizacijomis, jau seniai keliančiomis itin sudėtingos žmogaus teisių padėties Čečėnijoje klausimus.

Iki šiol neištirti federalinių karių įvykdyti nusikaltimai, pagrobimai ir kankinimai, su kuriais galėjo būti susiję Čečėnijos jėgos struktūrų pareigūnai. Rusijos įstatymai Čečėnijoje praktiškai neveikia, teisėjai nuolat patiria valdžios spaudimą, o valdžia drąsiai propaguoja kolektyvinės teroristų giminaičių atsakomybės principą, nors jis iš prieštarauja Rusijos Federacijos įstatymui.

Filme „Šeima“ taip pat daug pasakojama apie Čečėnijoje karaliaujantį chaosą, pateikiamas ne vienas pasakojimas apie pagrobimus ir kankinimus, kalbinti nukentėjusieji. Juostos kūrėjai daug bendravo su žmonėmis, tapusiais, remiantis jų pasakojimais, „Ramzano aukomis“.

Ekspertai: išeitis yra

Konfliktai nepratrūks tol, kaip teigia ekspertai, kol valdžioje laikysis V. Putinas, nuolaidžiaujantis R. Kadyrovui, teigiama ICG parengtoje ataskaitoje. Čečėnijos lyderis taip pat nepraleidžia progų pademonstruoti lojalumą Rusijos prezidentui – tiek asmeniškai, tiek per savo žmones.

2014 metų gruodį skelbta, kad Grozno stadione buvo susirinkę per 15 tūkst. respublikos jėgos struktūrų pareigūnų – buvo tikrinamas jų pasirengimas, esant reikalui, imtis aktyvių veiksmų. Anot R. Kadyrovo, visi pasirašė, kad yra pasirengę bet kurią akimirką ginti teisėtus Rusijos interesus.

Būtent tada respublikos vadovas regiono jėgos struktūras pavadino „specialiosiomis Putino pėstininkų pajėgomis“.

Kardinaliai pasikeitus situacijai Kremliuje, anot ICG, Čečėnijos taip pat laukia neišvengiami pokyčiai – esą bus laukiama tikro sprogimo. Siekiant tokio scenarijaus išvengti, ataskaitos rengėjai siūlo Rusijos valdžiai imtis aktyvių veiksmų, padėsiančių kuo skubiau užtikrinti, kad respublikoje pradėtų veikti Rusijos konstitucija ir įstatymai.

Be to, anot specialistų, taip pat būtina skubiai gerinti valdymo kokybę, likviduoti šešėlinę ekonomiką, o Čečėnijos jėgos struktūrų pareigūnus integruoti į bendrąją Rusijos žinybų sistemą.