Jis priminė, kad „dalį šio laikotarpio Kongresas nedirbs“, todėl „laukti iki paskutinės minutės būtų didžiulė klaida“.

„Aš primygtinai raginu Kongresą veikti kuo greičiau ir padidinti valstybės skolinimosi limitą bei taip suteikti pasitikėjimą šalies ekonomikos ir finansų rinkoms“, - pabrėžė J. Lewas.

Penktadienio darbo dienai pasibaigus išseko ir terminas, kurio metu Kongresas leido valdžiai skolintis neatsižvelgiant į „skolos lubas“. Anksčiau ši riba siekė apie 16,7 trln. JAV dolerių, o dabar vertinama maždaug 17,2 trln. JAV dolerių.

Dėl šios priežasties J. Lewas dar praėjusį pirmadienį įspėjo, kad jo departamentas buvo priverstas imtis „ypatingų priemonių“, kurios leido ir toliau finansuoti vyriausybės darbą. Visų pirma jis sustabdė su valstybinėms obligacijomis susijusius mokėjimus valdžios įstaigoms. Be to, analitikai mano, kad gali būti nutrauktos išmokos ir kai kuriems pensijų fondams ar naudojamos lėšos iš JAV užsienio valiutos atsargų fondo.

Paprastai tokių priemonių JAV institucijoms užtenka padengti vyriausybės išlaidas keliems mėnesiams, tačiau šiuo atveju, kaip įspėjo iždo sekretorius, laikotarpis gerokai sutrumpės. Toks neigiamas pokytis įvyks dėl kelių priežasčių: šalyje prasidės mokesčių mokėjimo sezonas, todėl iš valstybės iždo lėšų bus mokamos kompensacijos už permokas praėjusiais metais.

Naujame laiške J. Boehneriui kalbama, kad visų iždo departamento galimybių papildomai finansuoti valstybę „gali užtekti mažiau nei trims savaitėms“, t.y. iki vasario 27 d.

Vėliau JAV valdžia privalės naudotis grynaisiais pinigais. J. Lewo vertinimais, iždui beliks maždaug 50 mlrd. JAV dolerių.

„Tačiau ši suma gali būti žymiai didesnė ar mažesnė priklausomai nuo to, kaip sparčiai gausime paraiškas išmokėti mokesčių kompensacijas, - sakė ministras savo laiške. - Pinigų atsargos bus išnaudotos greitai, nes ankstesniais metais JAV vidaus skolų tarnyba išmokėdavo apie 10-15 mlrd. JAV dolerių kompensacijų per dieną, o per savaitę ši suma pasiekdavo beveik 40 mlrd. JAV dolerių“.