Speigas tapo pagrindine pokalbių tema netgi Vidurio Vakarų valstijose, įpratusiose prie krūtinę siekiančių sniego pusnių ir žvarbių orų, tuo tarpu JAV Nacionalinė orų tarnyba nurodė, kad šalčio banga slenka į rytus.

Oro uostus apėmė chaosas; įstrigo daugybė keliautojų mėginančių grįžti namo po atostogų per metų pabaigos šventes.

Pirmadienį Jungtinėse Valstijose buvo atšaukta per 4 300 skrydžių, iš jų beveik pusė – Čikagoje. Dar per 6 500 skrydžių buvo atidėti, nurodo tinklalapis „FlightAware“.

Oro bendrovė „JetBlue“ paskelbė pristabdysianti savo veiklą keturiuose oro uostuose judriame šiaurės rytų koridoriuje – Johno F.Kennedy (Džono F.Kenedžio) ir LaGuardios (LaGvardijos) oro uostuose Niujorke, Niuarko oro uoste Naujajame Džersyje ir Bostono oro uoste Masačusetse – iki antradienio 10 val. vietos (5 val. Lietuvos) laiku.

Šalčio banga pareikalavo jau daugiau nei 12 žmonių gyvybių.

Orų sistema, žinoma kaip „poliarinis sūkurys“, nulėmė drastiška temperatūros kritimą, kai kur neregėtą pastaruosius du dešimtmečius.

Be to, rytinėje šalies dalyje ne vien smarkiai šalo, bet ir pūtė itin žvarbus vėjas.

Montanos miestelyje Komertaune užregistruota žemiausia juntamoji temperatūra – minus 53 laipsniai Celsijaus. Ne ką šilčiau buvo Šiaurės ir Pietų Dakotoje bei Minesotoje.

Šis speigas buvo didesnis netgi negu Pietų ašigalyje, kur užregistruota žemiausia juntamoji temperatūra tesiekė minus 34 laipsnius Celsijaus.

Mineapolio mieste Minesotos valstijoje, kur žmonės šaiposi iš kitų miestų, tokių kaip sostinė Vašingtonas, kai juose kyla panika ir gyvenimas paralyžiuojamas netgi dėl vidutinio snygio, dienraštis „The Star Tribune“ vaizdingai paaiškino, kas gali nutikti esant naktį iš pirmadienio į antradienį užregistruotai temperatūrai – minus 30,6 laipsnio Celsijaus.

„Žvarbus vėjas ir speigas nušaldo atvirą odą per penkias minutes“, – sakoma pranešime.

Laikraštis pridūrė, kad gyvenimas „sulėtėjo iki vėžlio tempo visoje valstijoje“.

„Šiai stingdančio speigo bangai lemta patekti į Minesotos folklorą apie žiemos orus“, – juokavo „The Star Tribune“.

Netgi švelnaus klimato pietinėse valstijose užėjo didelės šalnos, keliančios pavojų pasėliams ir naminiams gyvuliams.

Antradienį paryčiais Vašingtone oro temperatūra buvo gana švelni – minus 11 laipsnių Celsijaus, tačiau gūsingas vėjas kėlė į orą nukritusius medžių lapus ir šiukšles.

Niujorko valstijoje 71 metų moteris, serganti Alzheimerio liga, mirtinai sušalo pasiklydusi, nurodė pareigūnai.

Tuo tarpu viena 90-metė pirmadienio rytą buvo rasta negyva, nugriuvusi veidu į sniegą prie savo automobilio Ohajuje, pranešė dienraštis „Toledo Blade“.

Dar bent 12 žmonių žuvo per eismo įvykius apledėjusiuose keliuose. Iš jų keturi žuvo, kai vienas visureigis nuslydo nuo kelio Minesotos užmiestyje ir nulėkė į Misisipės upę.

Čikagoje keturi 48–63 metų vyrai mirė veikiausiai nuo širdies smūgių, savaitgalį kasdami sniegą, rašo laikraštis „Chicago Tribune“.

Ši šalčio banga atslinko po dviejų smarkių žiemos audrų, kurios pirmosiomis šių metų dienomis irgi sutrikdė susisiekimą, privertė atšaukti tūkstančius skrydžių ir kai kur atnešė iki 60 centimetrų sniego.

Čikaga buvo tarp daugybės miestų ir miestelių, kurių administracija nurodė tėvams neleisti vaikų į lauką, kur dėl žvarbaus vėjo oda gali nušalti per kelias minutes.

Minesotos gubernatorius pirmadienį atšaukė pamokas visoje valstijoje.

Ilinojaus gubernatorius Patas Quinnas savo valstijoje paskelbė nepaprastąją padėtį ir iškvietė Nacionalinę gvardiją padėti įstrigusiems vairuotojams, siaučiant smarkiai pūgai.

„Susiklostė pavojingas derinys – žema temperatūra, plikledis ir sniego pusnys“, – sakė P.Quinnas, ragindamas žmones neišvažiuoti į kelius.

Gubernatorius gyrė „didvyriškas“ Nacionalinės gvardijos karių pastangas, kurie suteikė pagalbą žmonėms 375 įstrigusiuose automobiliuose. Pagyrimų taip pat sulaukė vienas miškininkas, išgelbėjęs septynis žmones ir du jų augintinius savo sniego motociklu.

Milvokio mieste Viskonsino valstijoje pareigūnai paragino gyventojus likti namuose ir atšaukti pamokas mokyklose, temperatūrai nukritus iki minus 24 laipsnių Celsijaus, o vėl smarkaus vėjo juntamoji temperatūra buvo žemesnė negu minus 38 laipsniai.

„Policija siekia padėti benamiams piliečiams susirasti artimiausią prieglaudą“, – miesto administracijos atstovė Sarah DeRoo sakė naujienų agentūrai AFP.

Indianapolio meras Gregas Ballardas sekmadienį smarkiausiai siaučiant audrai uždraudė išvažiuoti į gatves visiems, išskyrus specialiųjų tarnybų darbuotojus, taip pat ragino gyventojus iš namų išeiti tik esanti būtinybei.

„Šie ekstremalus šaltis kelia didelį pavojų sveikatai ir saugumui“, – perspėjo jis.

Tačiau tūkstančiams žmonių, kurie liko be elektros dėl tinklų gedimų, būti namuose nebuvo pati geriausia išeitis.

Negalintys apsistoti pas artimuosius arba draugus buvo priversti prisiglausti bendruomenių centruose, kuriuose buvo įkurtos laikinos prieglaudos.

Dėl smarkaus šalčio taip pat sutriko oro susisiekimas ir švietimo įstaigų darbas Kanadoje. Niufaundlando provincijoje be elektros liko per 30 tūkst. žmonių.

Šalies pareigūnai perspėjo dėl „klastingų“ sąlygų keliuose, tačiau meteorologai prognozuoja, kad nuo savaitės vidurio orai gali pradėti šilti.