Robas Wainwrightas sakė per spaudos konferenciją, kad „vadinamoji „Islamo valstybė“ įgijo naujų kovinės taktikos gebėjimų, leidžiančių vykdyti didelio masto teroro atakų kampaniją pasaulinėje arenoje, ypatingą dėmesį skiriant Europai“.

„Vadinamoji „Islamo valstybė“ yra užsibrėžusi ir turi galimybių surengti daugiau atakų Europoje, o visos mūsų nacionalinės institucijos, be abejo, darbuojasi, kad užkirstų tam kelią“, – pridūrė jis.

R.Wainwrightas pristatė išvadas, išdėstytas naujoje Europolo ataskaitoje apie pokyčius tos džihadistų grupuotės veiklos pobūdyje. Tuo pačiu metu Hagoje darbą pradėjo šios agentūros naujasis kovos su terorizmu centras.

IS prisiėmė atsakomybę dėl lapkričio 13-ąją Paryžiuje įvykdytų atakų, per kurias žuvo 130 žmonių. „Islamo valstybė“ sekmadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matomi devyni džihadistai, esą dalyvavę tuose išpuoliuose; tie kovotojai grasina „koalicijos šalims“, tarp jų Britanijai.

JAV vadovaujama koalicija kovoja su IS Sirijoje ir Irake nuo 2014 metų rugsėjo.

„IS ruošiasi įvykdyti daugiau teroristinių atakų, taip pat daugiau „Mumbajaus stiliaus“ atakų ES šalyse, ypač Prancūzijoje, – sakoma Europolo ataskaitoje. – Tos atakos bus pirmiausiai nukreiptos prieš pažeidžiamus civilinius taikinius dėl jų daromo poveikio. Tiek lapkričio atakos Paryžiuje, tiek Rusijos avialainerio susprogdinimas 2015-ųjų spalį byloja poslinkį IS strategijoje – veikti pasauliniu mastu.“

DELFI primena, kad džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) sekmadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, kaip teigiama, matomi devyni kovotojai, dalyvavę lapkritį Paryžiuje įvykdytose atakose, per kurias žuvo 130 žmonių, grasinantys „koalicijos“ šalims, tarp jų Didžiajai Britanijai.

Džihadistų tinklalapiuose paskelbtame įraše „Žudykite juos, kur tik surasite“ (Kill wherever you find them) matomi keturi Belgijos, trys Prancūzijos ir du Irako piliečiai, esą atsakingi už atakas Prancūzijos sostinėje.

Įraše taip pat matoma, kaip tie devyni žmonės prieš savo išpuolius Paryžiuje vykdo kitus žiaurumus – be kita ko, nupjauna galvas ir šaudo žmones, kurie įvardijami kaip įkaitai.

Tie džihadistai prancūzų ir arabų kalbomis sako, kad jų „žinia skiriama visoms šalims, dalyvaujančioms (JAV vadovaujamoje) koalicijoje“, kuri nuo 2014 metų rugsėjo kovoja su IS Sirijoje ir Irake.

Įraše taip pat rodoma Britanijos premjero Davido Camerono nuotrauka ir užrašas anglų kalba: „Visi, kas priklauso netikėlių gretoms, bus taikiniai mūsų kardams.“

Tame vaizdo įraše, sukurtame IS propagandos padalinio „al Hayat“, užpuolikai vadinami „liūtais“, kurie „parklupdė Prancūziją“.

Jame rodomi atakų Paryžiuje, dėl kurių atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“, ir Prancūzijos specialiųjų pajėgų atsakomųjų veiksmų per tas skerdynes vaizdai.

Kol kas neaišku, kodėl grupuotė paskelbė šį vaizdo įrašą tik praėjus daugiau negu dviem mėnesiams po kruvino lapkričio 13-osios siautėjimo, kai ginkluoti džihadistai ir mirtininkai sprogdintojai surengė koordinuotus išpuolius Paryžiaus baruose, restoranuose ir vienoje koncertų salėje.

Septyni užpuolikai žuvo per atakas, o dar du – per vėliau surengtą policijos reidą, bet iki šiol tiksliai nežinoma, kiek iš viso žmonių tiesiogiai dalyvavo tuose išpuoliuose.