„Liūdnas vaizdas“, „Karas“ – skelbė antraštės Ispanijos laikraščiuose, rašančiuose apie 17 įtakingų partijos narių trečiadienio vakaro bandymą nuversti jos lyderį Pedro Sanchezą. Sukilėlių netenkina tai, kaip partijos lyderis pastaruoju metu veda socialistų laivą per permainingus politikos vandenis.

„Per pastaruosius dešimtmečius socialistai jau yra išgyvenę audringų laikotarpių, tačiau mes dar niekad nematėme nieko panašaus – pučo... (siekiant) nuversti generalinį sekretorių, kurį demokratiškai išrinko partijos eiliniai nariai“, – rašė dešinės pakraipos dienraštis „El Mundo“.

Socialistų partiją (PSOE) jau daug mėnesių žlugdo vidinis nepasitenkinimas dėl P. Sanchezo vadovavimo per visą jau devynis mėnesius trunkančią politinę krizę, jos varžovėms nepajėgiant susitarti dėl vyriausybės po dvejų rinkimų, kuriuose neatsirado aiškių nugalėtojų.

PSOE pasirodė prasčiausiai per kelis dešimtmečius praėjusį gruodį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose ir birželį vykusiame pakartotiniame balsavime, iš jų rinkėjų balsus atėmė gana naujos partijos.

Šį savaitgalį partijos patirtas smūgis dviejuose regioniniuose rinkimuose perpildė perversme dalyvavusių įtakingų socialistų partijos narių kantrybės taurę.

Lemiamos „24 valandos“

PSOE problemos panašios kaip ir Didžiosios Britanijos leiboristų partijos, kurios lyderiui Jeremy Corbynui iššūkį metė kiti įtakingi partijos nariai.

Tačiau praėjusį savaitgalį jam pavyko išsilaikyti vadovo poste. J. Corbynas rinkimuose didele balsų persvara įveikė savo varžovą Oweną Smithą paprastų partijos narių ir šalininkų dėka, nors didžioji dauguma leiboristų įstatymų leidėjų norėjo, kad J.Corbynas pasitrauktų.

44 metų P. Sanchezas anksčiau ketvirtadienį atvyko į partijos būstinę Madride dalyvauti dabar jau gerokai sumažėjusios partijos vykdomojo komiteto susitikime, kuris vyko už uždarų durų ir į kurį jis atvyko automobiliu užtamsintais langais, su vairuotoju.

Įskaitant du anksčiau iš komiteto pasitraukusius narius, iš viso jį jau paliko daugiau nei pusė – 19 iš 35 narių, todėl ateitis atrodo miglota.

„Valstybės perversmai baigiasi per 24 valandas po manevro“, – sakė Madrido Carloso III universiteto politikos profesorius Pablo Simonas.

Tarp trečiadienį iš vykdomojo komiteto išėjusių politikų yra keli vadinamieji „partijos baronai“ arba regionų pirmininkai.

P.Sanchezo kritikai nori, kad partija pasinaudotų savo 85 mandatais parlamente ir leistų patvirtinti dešiniųjų koalicinę vyriausybę, susilaikydama balsuojant dėl pasitikėjimo naujuoju ministrų kabinetu.

Tai, pasak jų, leistų išvengti trečių visuotinių rinkimų, o partija galėtų išeiti į opoziciją ir vėl sustiprėti.

Tačiau P. Sanchezas šiam planui nepritaria. Anksčiau šį mėnesį jis nurodė socialistams balsuoti prieš ministro pirmininko pareigas einančio konservatoriaus Mariano Rajoy vyriausybę. Balsuodami įstatymų leidėjai atmetė M. Rajoy siūlymą formuoti mažumos vyriausybę; todėl tikimybė, kad šiemet bus surengti nauji rinkimai dar labiau didėja.

Bus sunku išgydyti

Jeigu P. Sanchezo kritikai iškovotų pergalę ir sugebėtų po perversmo suformuoti laikiną partijos vykdomąjį komitetą, tikėtina, kad M.Rajoy gali dar kartą pabandyti prastumti savo vyriausybę, žinodamas, kad šįkart balsuojant socialistai turėtų susilaikyti.

Bet jeigu P. Sanchezui pavyks primesti savo valią ir kreiptis tiesiogiai į eilinius partijos narius, sušaukiant ypatingąjį partijos suvažiavimą partijos vadovams išrinkti, ateitis atrodo labiau miglota.

Jeigu P. Sanchezas laikysis savo, PSOE gali prasidėti „pilietinis karas“, o partijos vadovas trečią kartą eis į rinkimus, kai pusė jo partijos bus nusiteikusi prieš jį, sakė P.Simonas.

Bus kaip bus, bet 137 metų senumo partija yra gerokai nusilpusi, kalbėjo jis.

„Tokią žaizdą per vidutinės trukmės laikotarpį bus labai sunku išgydyti, – pridūrė profesorius. – Ši problema turės poveikį... PSOE rinkiminėms galimybėms artimiausią dešimtmetį“.