Opozicinė Liaudies parija (PP) kreipėsi į Konstitucinį teismą dėl 2005 metais socialistų vyriausybės priimto tos pačios lyties asmenų santuokas įteisinančio įstatymo, pagal kurį buvo susituokta jau daugiau nei 20 tūkst. gėjų porų.

Opozicijos lyderis Mariano Rajoy ne kartą yra sakęs, kad tos pačios lyties žmonių oficialiems santykiams apibūdinti jis mieliau vartotų "civilinės sąjungos" nei "santuokos" terminą.

"Mes išklausėme PP partijos argumentų, ir jie ketina žengti žingsnį atgal, bent jau kai kalbama apie santuoką, nes M.Rajoy sako, kad jam labiau patinka civilinės sąjungos", - sakė 40-metė vadybininkė iš Valensijos I.Descals.

"Todėl sau pasakėme: tuokimės kuo greičiau, kol M.Rajoy neatėmė iš mūsų teisių", - pridūrė 44-metė I.Descal sutuoktinė universiteto profesorė Begona Fuentes (Begona Fuentės), liepos 8 dieną atšventusi vestuves.

I.Descal įsitikinusi, kad civilinė santuoka "neturi prasmės".

"O kas gi atsitiks poroms, kurios pradėjo įvaikinimo procesą?" - klausė ji.

Gėjų porų skubėjimas tuoktis tik paryškina kai kurių Ispanijos rajonų gyventojų būgštavimus, kad Liaudies Partijos vyriausybė sustabdys socialines reformas, kurias pradėjo vykdyti 2004 metais į valdžią atėjusi ministro pirmininko Jose Luiso Rodriguezo Zapatero vyriausybė.

Priėmus įstatymą, kuris formaliai įteisina gėjų porų santykius ir leidžia šioms šeimoms vaikintis vaikus, Ispanija tapo trečia Europos Sąjungos (ES) šalimi po Belgijos ir Nyderlandų, įteisinusi tos pačios lyties asmenų santuokas.

J.Zapatero vyriausybė inicijavo 2005 metais įsigaliojusį skyrybų bylų nagrinėjimo pagreitintos procedūros įstatymą, kuris panaikino reikalavimą, jog prieš pradėdami skyrybų procesą sutuoktiniai turi tam tikrą laiką gyventi atskirai.

Pernai Ispanijoje įsigaliojo abortus įteisinantis įstatymas. Anksčiau abortai šalyje būdavo atliekami tik po išprievartavimo, vaisiaus apsigimimo atvejais arba tais atvejais, kai nėštumas kėlė rimtą pavojų moters sveikatai.