Retame kreipimesi per televiziją M.Rajoy pavadino šį projektą „provokacija“, kuri neturės „jokio rezultato“.
„Valstybė nedvejodama panaudos visas politines ir teisines priemones, kurias numato įstatymas ir konstitucija, kad apsaugotų Ispanijos suverenitetą“, – sakė jis.

Ispanijos premjeras tai pareiškė praėjus kelioms valandoms po Katalonijos atsiskyrimo siekiančios partijos pranešimo, kad lapkritį bus priimta rezoliucija dėl Katalonijos atsiskyrimo proceso pradžios.
„Katalonijos parlamentas iškilmingai skelbia neriklausomos Katalonijos valstybės įkūrimo, respublikos forma, procesą“, – sakoma dokumento projekte, dėl kurio balsuos parlamentas Barselonoje.

Už Katalonijos nepriklausomybę pasisakančios partijos per regiono parlamento rinkimus rugsėjo 27 dieną 135 vietas turinčioje asamblėjoje užsitikrino 72 vietų kontrolę – keturiomis vietomis daugiau nei reikia absoliučiai daugumai.

Tačiau aljansui „Drauge už „Taip“ (Junts pel Si)“ pritrūko rinkėjų palaikymo, kad vienas galėtų užsitikrinti daugumą asamblėjoje, ir tai suteikia jo priešininkams Madride tvirtą argumentą priešintis Katalonijos nepriklausomybės siekiui. Pagrindinis atsiskyrimo nuo Ispanijos siekiantis aljansas „Drauge už „Taip“ (Junts pel Si)“ laimėjo 62 vietas, o mažesnė radikali kairioji partija CUP – 10 vietų.

„Tai yra provokacija tų, kurie nori apeiti įstatymą, nes jie žino, kad jis nėra jų pusėje“, – pridūrė M.Rajoy.

„Kol aš esu vyriausybės vadovas, Ispanija liks laisvų ir lygių piliečių šalis“, – sakė M.Rajoy, likus vos dviem mėnesiams iki gruodžio 20 dienos visuotinių rinkimų.

Daugel metų didesnės autonomijos reikalavę katalonai pastaruoju metu dėl šalies ekonominės krizės dar padidino savo reikalavimus.

Daugelis iš 7,5 mln. Katalonijos gyventojų, kurie didžiuojasi savo katalonų kalba ir kultūra, kurią stengtasi užgniaužti generolo Francisco Franco diktatūros laikotarpiu (1939-1975 metais), jaučiasi apgaudinėjami Madrido vyriausybės, kuri perskirsto jų sumokėtus mokesčius.

Katalonijoje sukuriama daugiau nei penktadalis Ispanijos bendrojo vidaus produkto (BVP), o regiono ekonomika yra panašaus dydžio kaip Portugalijos.