Šis dalykas yra ypač artimas karaliui Felipei VI, dėl kurio sesers vyksta teisminis procesas, esant įtarimams dėl neteisėtų jos vyro verslo sandorių. Teismo sprendimo sulaukti tikimasi iki finansinių metų pabaigos.

Kartu vyksta teisminis procesas dėl buvusių įstatymų leidėjų ir politikų iš valdančiosios konservatyvios Liaudies partijos (PP).

„Korupcija... privalo tapti tik liūdnu atsiminimu, kurį turime nugalėti“, – sakė karalius Felipė VI ir sulaukė plojimų atsistojus, išskyrus antimonarchijos partijos „Podemos“ parlamentarus, iš kurių didžioji dalis liko sėdėti.

Parlamento atidarymo posėdis įvyko praėjus kelioms savaitėms po to, kai konservatyvus ministras pirmininkas Marianas Rachoy po 10 mėnesių politikės aklavietės vėl perėmė valdžią. Tuo laikotarpiu Ispanijoje vyko dveji parlamento rinkimai, kuriuose nebuvo jokio aiškaus laimėtojo. M. Rachoy grįžimas į valdžią tapo įmanomas tik tada, kai Socialistų partija nusprendė susilaikyti parlamento balsavime dėl pasitikėjimo, užuot balsavusi prieš politiką.