Inaki Urdangarinas, buvęs rankinio žaidėjas olimpietis, kuris dabar yra Palmos kunigaikštis, ir jo buvęs verslo partneris Diego Torresas Perezas turi penkias dienas drauge sumokėti 8,19 mln. eurų, nurodė Maljorkos Palmos teismas.

Tyrimą atliekantis teisėjas Jose Castro paskelbė rašytinį nurodymą, kuriame sako, kad jeigu jie nesugebės sumokėti užstato, gali būti konfiskuotos jų prekės. Teisėjo paskirtas užstatas turi atspindėti potencialias atsakovų finansines prievoles šioje byloje.

I.Urdangarinas, kuris karaliaus jauniausiąją dukterį Cristiną vedė 1997 metais, į teismą Maljorkos Palmoje kviečiamas vasario 23 dieną.

Jis ir jo buvęs verslo partneris yra įtariami ištraukę milijonus eurų, kuriuos regioninės vyriausybės už sporto ir turizmo renginių organizavimą mokėjo Maljorkos Palmoje įsikūrusiai ir jo nuo 2004-ųjų iki 2006-ųjų vadovautai labdaringai organizacijai "Noos Institute". Be to, partneriai įtariami mokestiniu sukčiavimu.

I.Urdangarinas neigia padaręs ką nors neteisėta ir jokiu nusikaltimu kol kas nėra apkaltintas.

Siekdami užstato kaltintojai sakė, kad I.Urdangarinas ir jo buvęs verslo partneris ignoravo kontrakto taisykles ir nukreipė valstybines lėšas savo ar kitų asmenų naudai.

"Noos institute" jie įkūrė tik dėl to, kad per jį galėjo prieiti prie valstybės lėšų išvengdami įtarimų ir sudarydami įspūdį, kad yra altruistai, teigia kaltintojai.

Nors 75 metų karalius Chuanas Karlosas yra gerbiamas už tai, kad po generolo Francisco Franco mirties 1975 metais atvedė Ispaniją į demokratiją, karališkosios šeimos populiarumui pakenkė minimas korupcijos skandalas ir pernai - kai ketvirtadalis ispanų neturėjo darbo - Botsvanoje įvykusi karaliaus prabangi dramblių medžioklė.

Bendra parama tam, kad Ispanija turėtų monarchiją, sumažėjo iki 54 proc. ir yra 6 proc. mažesnė nei prieš metus, be to - "istoriškai maža", rodo sausio 3 dieną centro dešiniųjų laikraštyje "El Mundo" paskelbti apklausos rezultatai.