36 metus Ispaniją kieta ranka valdęs generalisimas mirė 1975 metų lapkričio 20 dieną, sulaukęs 82 metų amžiaus. Dauguma ispanų dabar yra mieliau linkę išstumti iš atminties jo palikimą, nors kiti jo valdymo metus vertina kaip geriausius arba blogiausius Ispanijos laikus.

Keli šimtai F.Franko (Francisco Franco) šalininkų sekmadienį susirinko sostinėje Madride prie karališkųjų rūmų, kad išreikštų savo nepasitenkinimą 25 demokratijos metais, per kuriuos, anot jų, tik suklestėjo nusikalstamumas, buvo legalizuoti abortai, o įvairios etninės grupės kėsinasi į Ispanijos teritorinį vientisumą. Pasak demonstrantų, Ispanija - nei daugiau, nei mažiau - pamažu nyksta.

Vos už kelių kvartalų šimtai komunistų, anarchistų, gatvės vaikėzų ir kairiųjų surengė protesto žygį, kurį jėga išvaikė policija. Pasak policijos, jai teko griebtis lazdų ir šaudyti guma apvilktomis kulkomis po to, kai protestuotojai ėmė į tvarkos sergėtojus svaidyti butelius ir daužyti langus.

Per kitas demonstracijas smurto pavyko išvengti. Policija nekomentuoja, ar sekmadienį ką nors suėmė ir ar per riaušes buvo sužeistųjų. Taikus antifašistinis žygis dar įvyko Barselonoje, o F.Franko (Francisco Franco) gimtajame Ferolio mieste demonstrantai baltais dažais nuterliojo buvusio diktatoriaus statulą.

Po F.Franko (Francisco Franco) mirties Ispanija greitai ir taikiai perėjo prie demokratijos ir dabar 59 proc. ispanų, anot apklausų, mano, kad diktatoriaus valdymo laikotarpis nebeturi jokio poveikio visuomenei. Priešingos nuomonės yra 33 proc. ispanų.

Ispanijos Vyriausybė neteikė daug dėmesio F.Franko (Francisco Franco) mirties metinėms. Vietoj to, valstybinė žiniasklaida laukia kito jubiliejaus: praėjus dviem dienoms po diktatoriaus mirties, karaliumi buvo karūnuotas Chuanas Karlosas (Juan Carlos). Kaip per valstybinę žiniasklaidą pareiškė Ispanijos premjeras Chosė Marija Asnaras (Jose Maria Aznar), Chuano Karloso (Juan Charlos) valdymo laikotarpis buvo "25 svarbios ir nepaprastos sėkmės metai".