46-erių aukštaūgis, buvęs olimpietis buriuotojas, sostą perims jo šaliai kovojant su 26 proc. siekiančiu nedarbu, bruzdant monarchijos priešininkams ir stiprėjant nepriklausomybės judėjimui šiauriniame Katalonijos regione.

„Tokiais sunkiais tarpsniais kaip šis, kurį mes išgyvename, kaip rodo istorinė patirtis, tik mūsų troškimų suvienijimas, visuomeninės naudos iškėlimas aukščiau asmeninių interesų ir kiekvieno asmeninė iniciatyva, smalsumas bei kūrybingumas gali mums padėti pereiti prie geresnio scenarijaus“, – kalbėjo Felipe.

„Tokia dvasia turi vadovautis visi – institucijų vadovai, visuomenės ir ekonomikos veikėjai, organizacijos ir piliečiai, kad ryžtingai sutiktumėme ateitį ir išplėstumėme vilties erdves, kurios mums atsiveria“, – sakė princas.

Tamsiai mėlyną kostiumą vilkintis būsimasis karalius Felipe VI, trečiadienį dalyvaudamas kultūros premijų įteikimo ceremonijoje Ispanijos šiaurinėje dalyje esančiame Leirės vienuolyne, priminė jo šalies margą tūkstantmečio istoriją. Jį lydėjo elegantiškoji 41-erių metų žmona Letizia (Letisija), šiai progai pasirinkusi rožinį švarką.

„Mūsų brangi Ispanija“

Ši pora viešai pasirodė pirmą kartą po pirmadienio, kai 76-erių Juanas Carlosas paskelbė atsisakąs sosto ir perduodąs karūną „jaunesniajai kartai“.

Filipe pareiškė, kad ribos savo pasisakymus iš pagarbos parlamentui, kuris, pagal 1978 metais priimtą Ispanijos konstituciją, dar turi paskelbti naująjį karalių.

Vis tik jis pažadėjo iš visų jėgų tarnauti Ispanijos žmonėms ir „mūsų svajonių Ispanijai – tautai, vieningai ir margaspalvei socialinei ir politinei bendruomenei, kurios šaknys glūdi tūkstantmečio istorijoje“.