Gedulingose mišiose, kurias laikė Barselonos arkivyskupas Joanas Josepas Omella, dalyvavo karalius Felipe VI, premjeras Mariano Rajoy ir Katalonijos regiono prezidentas Carlesas Puigdemont'as.

Per dvi atakas, kai ketvirtadienį ir penktadienį Barselonoje ir netoliese esančiame pajūrio kurorte Kambrilse žmonių minias taranavo automobiliai, žuvo 14 žmonių, o dar per 120 buvo sužeista.

„Tai buvo ašarų dienos, daugybės ašarų“, – sakė Barselonos pagalbinis vyskupas Sebastia Taltavullas.

Prie bažnyčios, ant aplinkinių namų stogų, budėjo snaiperiai, gatvėse – gerai ginkluoti policininkai.

Po apniukusiu Barselonos dangumi buvo susirinkę šimtai žmonių.

Katalonijos gyventoja Teresa Rodriguez sakė, kad atėjo pasimelsti už aukas.

„Tai, kas įvyko, ... mums labai sunkus dalykas, mes ten dažnai einame pasivaikščioti, tai galėjo nutikti ir man, mano vaikams ar bet kam kitam“, – tramdydama ašaras sakė ji.

Vėliau sekmadienį Barselonos futbolo stadione „Camp Nou“ apie 100 tūkst. žmonių prieš pirmąsias jų komandos sezono rungtynes tylos minute pagerbs teroro išpuolių aukas.

Atkreipė dėmesį į imamą

Ispanų tyrėjai tuo tarpu sutelkė dėmesį į dingusį marokiečių imamą Abdelbaki Es Satty, kuris, kaip manoma, radikalizavo jaunus išpuolių vykdytojus.

Policija mano, kad šis imamas galėjo žūti per galingą sprogimą viename name Alkanare. Manoma, kad jis radikalizavo jaunuolius ekstremistų kuopelėje, kuri galėjo atsitiktinai susprogdinti tą namą, kur kaupė sprogias medžiagas.

Birželio mėnesį A. Es Satty staiga nutraukė savo darbą Ripolio mečetėje ir nuo to laiko niekas jo nematė.

Jo buvusi mečetė pasmerkė minimas kruvinas atakas.

ELTA praneša, kad kai kurių Ispanijos žiniasklaidos priemonių teigimu, išpuolius Katalonijoje įvykdžiusios džihadistų grupelės planuose buvo nusitaikyti ir į Sagrada Familia bažnyčią. Teigiama, kad jie šalia maldos namų ar jų viduje planavo susprogdinti bombą.

Policija nežino, ar įtariamas atakos vykdytojas dar yra Ispanijoje

Policija nežino, ar vyras, kuris, kaip įtariama, vairavo per kruviną ataką Barselonoje panaudotą mikroautobusą, vis dar yra Ispanijoje, sekmadienį žurnalistams sakė regiono policijos viršininkas.

„Jei žinotume, kad jis yra Ispanijoje ir kur jis yra, mes jį persekiotume. Mes nežinome, kur jis yra“, – sakė Josepas Lluisas Trapero, turėdamas omenyje 22 metų įtariamąjį Younesą Abouyaaqoubą.