78 metų diplomatas, Reikjaviko universiteto profesorius, buvusio Islandijos užsienio reikalų ministro Jono Baldvino Hannibalssono brolis mirė gruodžio 28 dieną, BNS patvirtino Užsienio reikalų ministerijos atstovė Gina Kazlauskienė.

Kaip teigia signataras Bronislovas Genzelis, A.Hannibalssonas kaip ir jo brolis tuometinis užsienio reikalų ministras labai rėmė Baltijos šalių siekti tapti nepriklausomomis, daug prisidėjo prie tarptautinio Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo.

"Visa Hannibalssonų šeima buvo dideli Lietuvos nepriklausomybės entuziastai", - BNS sakė Seimo narys, signataras Emanuelis Zingeris.

Jo teigimu, J.B.Hannibalssono duktė šiuo metu kuria dokumentinį filmą apie įvykius, kurie vyko prieš du dešimtmečius Lietuvoje ir Islandijoje.

"Turime padaryti viską, kad Islandija, kai pati apsispręs dėl žvejybos plotų, kad dar Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu būtų pradėta Islandijos stojimo (į ES) procedūra", - sakė E.Zingeris ir pabrėžė, kad tai moralinė Lietuvos pareiga Islandijai.

A.Hannibalssonas 2010 metų vasarį buvo apdovanotas ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro kryžiumi.

1991 metų vasario 11 dieną Islandija pirmoji iš užsienio valstybių oficialiai pripažino Lietuvos nepriklausomybę, o 1991 metų rugpjūčio 26 dieną užmezgė diplomatinius santykius. Tuomet užsienio reikalų ministro pareigas ėjo J.B.Hannibalssonas.

D.Grybauskaitė reiškia užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl Lietuvos garbės generalinio konsulo Islandijoje ir didelio šalies draugo profesoriaus Arnoro Hannibalssono mirties.

„Arnoras Hannibalssonas buvo tikras mūsų šalies draugas, nuo pat pradžių tvirtai ir nuosekliai rėmęs Lietuvos kovą už laisvę. Prieš daugiau nei du dešimtmečius Islandija pademonstravo nepaprastą drąsą ir pirmoji pripažino Nepriklausomą Lietuvos valstybę. Tai buvo labai svarbi parama mūsų šaliai ir didelis A. Hannibalssono nuopelnas. Savo ir Lietuvos žmonių vardu reiškiu nuoširdžią užuojautą visai profesoriaus šeimai ir artimiesiems", - sakoma Preziden tės užuojautos laiške.

Šalies vadovė pabrėžė, jog prof. A. Hannibalssonas aktyviai prisidėjo užmezgant Lietuvos ir Islandijos diplomatinius santykius ir visapusiškai skatino abiejų šalių politinius, ekonominius ir kultūrinius ryšius.

D. Grybauskaitė prof. Arnorą Hannibalssoną apdovanojo Lietuvos Respublikos valstybiniu apdovanojimu - ordino „Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro didžiuoju kryžiumi, kuris įteiktas per iškilmingą ceremoniją Reikjavike minint Lietuvos ir Islandijos diplomatinių santykių dvidešimtmetį 2011 m. rugpjūtį.