Šis sprendimas buvo priimtas po to, kai pareigūnai pirmadienį perspėjo oro bendroves apie padidėjusį seisminį aktyvumą didžiausioje Islandijos ugnikalnių sistemoje.

2010 metas Islandijoje esančio Ejafjadlajokudlio ugnikalnio išmestas pelenų debesis privertė šešioms dienoms uždaryti didžiąją dalį Europos oro erdvės.

„Šis sprendimas yra atsargumo priemonė, – sakoma antradienio vakarą civilinės saugos agentūros tinklalapyje paskelbtame pranešime. – Negalima atmesti prielaidos, kad seisminis aktyvumas Bardarbungoje gali atvesti prie ugnikalnio išsiveržimo.“

Visi keliai į tą retai gyvenamą teritoriją buvo uždaryti anksčiau šią savaitę. Dabar iš ten evakuojami parko reindžeriai, gyvenantys toje vietovėje vasarą, ir turistai.

Pasak pareigūnų, teritorijai į šiaurę nuo Vatnajokudlio ledyno gresia potvyniai, nes išsiveržus ugnikalniui ištirptų didžiulis kiekis ledo.

Islandijos meteorologijos tarnybos sinoptikas Einaras Einarssonas sakė, kad požeminiai smūgiai fiksuojami praktiškai kiekvieną minutę ir kad seisminis aktyvumas yra pastovus.

„Faktas, kad (požeminių smūgių) kryptis ir gylis yra pastovus, ko gera, yra gera žinia, – sakė jis. – Nepanašu, kad jie labai įvairuotų – jie susitelkę vienoje vietoje po ledynu.“

Islandijos meteorologijos tarnyba pirmadienį paskelbė aukštesnio – oranžinio – lygio pavojų oro susisiekimui, kuris yra ketvirtas aukščiausias pagal penkių lygmenų skalę, kai buvo patvirtinti magmos judesiai mažesniame negu 10 km gylyje.

Vatnajokudlio nacionalinis parkas yra arčiau negu už 300 km nuo sostinės Reikjaviko ir apima 14 proc. Islandijos teritorijos.

2010 metų Ejafjadlajokudlio išsiveržimas maždaug už 100 kilometrų nuo Reikjaviko paveikė daugiau negu 10 mln. keleivių skrydžių planus ir padarė apie 1,7 mlrd. JAV dolerių nuostolių.