Atsakomybę už šią ataką prisiėmė „Islamo valstybė“, kuri tikriausiai siekia priversti vyriausybę nukreipti dėmesį nuo Mosulo, Irako pajėgoms šią savaitę pradėjus didelio masto puolimą šiam džihadistų kontroliuojamam miestui susigrąžinti.

Kirkuke griaudėjo sprogimai ir vyko įnirtingas susišaudymas, pranešė liudininkai, saugumo sumetimais prašę neviešinti jų pavardžių.

Vienas kurdų žvalgybos pareigūnas sakė, kad keturi mirtininkai sprogdintojai apie 3 val. vietos (ir Lietuvos laiku) atakavo pagrindinę policijos būstinę šiame mieste.

„Saugumo pajėgos sugebėjo vieną jų nušauti, kiti trys susisprogdino“, - nurodė jis.

IS pareiškė, kad ataką surengė jos kovotojai, o išpuolio taikinys buvo Irako vyriausybė.

Grupuotės pareiškimą, kuriuo prisiimama atsakomybė už ataką, paskelbė su IS siejama naujienų agentūra „Aamaq“. Nepriklausomi šaltiniai šios informacijos kol kas nepatvirtino.

Vietos kurdų televizija „Rudaw“ parodė reportažą, kuriame buvo matyti virš miesto kylantys juodi dūmai ir buvo girdėti aidinčios automatų šūvių papliūpos.

Tačiau televizija, remdamasi Kirkuko gubernatoriumi Najmadinu Karimu , nurodė, kad kovotojai neužėmė jokių vyriausybinių pastatų.

Naftos turtingas Kirkukas yra už maždaug 290 km į šiaurę nuo sostinės Bagdado.

Nemažą dalį Kirkuko provincijos kontroliuoja kurdų kovotojai (pešmergai). Ji seniai yra įtampos tarp centrinės vyriausybės ir kurdų židinys, o IS kovotojai čia dažnai vykdo atakas.

Penktadienio ataka Kirkuke surengta Irako vyriausybės ir kurdų pajėgoms tęsiant didelio masto puolimą, per kurį siekiama atkovoti iš džihadistų antrąjį pagal dydį šalies miestą Mosulą.

Irako ir kurdų pajėgos, remiamos JAV vadovaujamos koalicijos, puolimą Mosului ir aplinkiniams rajonams išvaduoti pradėjo pirmadienį. Tai yra didžiausia Irako kariuomenės operacija nuo 2003 metų JAV vadovautos invazijos.

Irako pareigūnai sako, kad iki ketvirtadienio pajėgoms jau pavyko pasiekti Bartalos miestą, esantį už 15 km nuo Mosulo.