Teigiama, kad teroristai patenka į Rusijos teritoriją apsimesdami pasus pametusiais turistais.

Kaip birželio 24 d. Ulan Udė vykusioje konferencijoje saugumo tema sakė Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas Jevgenijus Lukjanovas, „Islamo valstybės“ teroristų sugrįžimas į Rusiją – tai rimta problema ir „jie jau grįžta“, rašo newsru.com.

Teroristai kreipiasi į Rusijos diplomatines atstovybes, kad gautų sugrįžimui į tėvynę būtinus dokumentus.

Taip pat skelbiama informacija, liudijanti, kad „Islamo valstybė“ jau kėsinasi į dalį Rusijos teritorijos. Kovotojai paskalbė Šiaurės Kaukazo teritoriją savo provincija, o jos vadovu paskyrė Abu Muhammadą al Kadarį – taip savo internetinėje svetainėje skelbia nevyriausybinė tyrimų organizacija „Institute for the Study of War“ (ISW), remdamasi vieno iš „Islamo valstybės“ lyderių Abu Muhammado al Adnani pareiškimu.

Ši informacija pasirodė iš karto po to, kai Šiaurės Kaukazo teroristai, tam tikrų šaltinių teigimu, prisiekė ištikimybę „Islamo valstybei“ ir jos vadeivai Abu Bakr al Baghdadi. Apie tai liudija internetinėje svetainėje „Youtube“ paskelbtas vaizdo įrašas.

Šiame vaizdo įraše teigiama, kad struktūriniams „Kaukazo Imarato“, apimančio beveik visus Šiaurės Kaukazo regionus, įskaitant Čečėniją, Dagestaną, Kabarda-Balkariją ir Ingušiją, daliniams priklausantys teroristai prisiekė ištikimybę Abu Bakr al Baghdadi.

„Liudijame, kad visi Kaukazo mudžahidai ... vieningai priėmė šį sprendimą ir kad tarp mūsų nebuvo nesutarimų šiuo klausimu“, – sako įraše kalbantis vyras, išvardijęs minėtus Rusijos regionus arabų ir rusų kalbomis.

Vienas IS atstovas antradienį pasveikino tą žinią, įvardydamas vieną jauną kovotojų vadą „Islamo valstybės“ Kaukaze lyderiu.

„Sveikiname Islamo Valstybės Kaukaze karius... Sveikiname juos, prisiekusius ištikimybę kalifui, – atstovas Abu Mohammedas al Adnani sakė savo garso įraše. – Jis priima jūsų ištikimybę ir skiria šeichą Abu Mohammadą al Qadari Kaukazo (gubernatoriumi).“

Džihadistų tinklalapiuose paskelbtose nuotraukose A.M.al Qadari įvardijamas kaip Rustamas Aselderovas, islamistų judėjimo „Kaukazo emyratas“ buvęs Dagestano „emyras“. Jis buvo nuverstas, kai pernai gruodį prisiekė ištikimybę A.B.al Baghdadi ir tapo pirmuoju tai padariusiu įtakingu Kaukazo kovotojų lyderiu.

Jis yra „jaunas vyras, atstovaujantis šiandieninį kovotojų judėjimą“, neturintį nuodugnaus religinio išsilavinimo ir orientuotą į džihadą, sakė Šiaurės Kaukazo reikalų ekspertė Varvara Parchomenko, Tarptautinės krizių grupės (ICG) konsultantė.

Pasak V.Parchomenko, ši priesaika yra naujausias posūkis Kaukazo kovotojų judėjime, išaugusiame iš nacionalistinės regioninės grupuotės ir tapusiame besivystančio pasaulinio reiškinio dalimi. Tik nedaugelis šio judėjimo narių yra dalyvavę Čečėnijos nepriklausomybės karuose per pastaruosius du dešimtmečius.

„Kai kovotojų judėjimas buvo lokalus, jie turėjo atsižvelgti, kad veikia savoje teritorijoje – brutalios atakos nebuvo palaikomos gyventojų, – aiškino ekspertė. – Dabar, jeigu jie susisaistys su užsienio struktūromis, tokie metodai gali tapti tinkami.“

Vienas pirmųjų priesaiką davė Dagestano teroristų lyderis Abu Muhammadas. „Kaukazo Imarato“ lyderis Aliaschabas Kebekovas apkaltino jį pajėgų skaldymu ir į jo vietą skyrė Saidą Arakanskį.

„Gali būti, kad „Kaukazo Imarato“ vadai nusprendė pereiti į „Islamo valstybės“ pusę, nes Kebekovas pasisakė prieš teroristų-mirtininkų panaudojimą ir paragino susilaikyti nuo smurto prieš taikius gyventojus.

Socialinę paramą jis iškėlė aukščiau nei karines operacijas. Kebekovas operatyviai pakeitė Rustamą Asilderovą, o taip pat reikalavo, kad ir kiti kovotojai neduotų priesaikos „Islamo valstybei“, informavo ISW analitikai.

Ištikimybę Abu Bakr al Baghdadi Čečėnijos teroristų vardu prisiekė mirtininkų bataliono „Riyad us Saliheen“ lyderis Aslanas Biutukajevas.

ISW pateikiamais duomenimis, „Islamo valstybės“ teroristai dar iki „Kaukazo Imarato“ vado Aliaschabo Kebekovo nužudymo šių metų sausio mėn. pradėjo pasiruošimą dalinio sukūrimui Šiaurės Kaukaze.

Analitikai prognozuoja, kad dabar teroristai pradės kovą dėl įtakos šiame regione su „Al Qaeda“ nariais.

„Neaišku, ar „Al Qaeda“ toliau mėgins stiprinti ryšius su „Kaukazo Imaratu“ dėl „Islamo valstybės“ pareiškimų pastaruoju metu, ar vis dėlto ši organizacija sutelks dėmesį į kitus regionus, pavyzdžiui, Siriją ir Jemeną“, – prognozėmis dalijosi ekspertai.

Remiantis šaltinio pateikiama informacija, „Islamo valstybė“ kol kas nesiruošia imtis kovinių veiksmų Šiaurės Kaukazo teritorijoje. Teroristų „provincijos“ paskelbimas šiame regione visų pirma skirtas džihadistų kovinei dvasiai kelti.

ISW analitikai mano, kad artimiausiu metu „Islamo valstybė“ pateiks konkretesnės informacijos dėl savo planų.

Trečiadienį J. Lukjanovas sakė, kad prie IS kovotojų yra prisidėję „iki dviejų tūkstančių“ Rusijos piliečių. Pasak jo, daugelis jų „apsimeta dokumentus pametusiais turistais“, kai grįžta į tėvynę – paprastai per Turkiją.

Anksčiau šį mėnesį Turkijos pareigūnai suėmė vieną 19-metę studentę iš Maskvos, kur metė filosofijos studijas, atskrido į Stambulą ir mėgino patekti į Siriją.

Pasak V.Parchomenko, naujosios Kaukazo islamistų kartos tikslai gali būtų kitokie negu „senosios gvardijos“, kuri kovėsi, kad įkurtų atskirą valstybę.

„Dabar daugelis jų motyvuoti ideologiškai, – sakė ji. – Jie nori žūti ir patekti į rojų.“

DELFI primena, kad „Islamo valstybės“ džihadistai dar praėjusių metų rugsėjį internete išplatino vaizdo įrašą, kuriame grasino pradėti karą Čečėnijoje ir visame Kaukaze.

Islamistai tuomet pagrasino asmeniškai Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kaip Sirijos vadovo Basharo al-Assado sąjungininkui, aprūpinančiam jį ginklais ir karine technika.