Karinė islamistų grupuotė daugiausia musulmonų gyvenamą Rusijos Šiaurės Kaukazo regioną paskelbė savo vilajatu, arba provincija. Tai leidžia spėti, kad ji gali perimti radikalių pajėgų kontrolę šiame regione, rašo „BBC News“.

Šis pranešimas pasirodė po internete paskelbtos anoniminės garso žinutės, kurioje keturių regionų kovotojai prisiekė atsidavimą IS.

Tačiau lieka neaišku, kokį mastą įgaus ši parama tarp kovotojų, kurie anksčiau buvo lojalūs uždraustai, su „al Qaeda“ siejamai grupuotei „Kaukazo emyratas“, seniai siekiančiai šiame regione įkurti islamišką valstybę.

Spėjamas „Kaukazo emyrato“ vadovas kol kas nieko nekomentuoja. Tuo tarpu analitikai pažymi, kad dauguma kovotojų, viešai išreiškusių paramą IS, yra nežinomos figūros.

„Kaukazo emyratas“, gimęs iš separatistinio čečėnų judėjimo praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje, yra surengęs daugybę teroristinių išpuolių prieš civilius gyventojus, įskaitant 2010 metų sprogimą Maskvos metro, per kurį žuvo dešimtys žmonių. Pastaruoju metu grupuotė taikosi į Rusijos saugumo pajėgas.

Daug kas būgštauja, kad padaugės kruvinų atakų, jei šis tinklas tikrai prisišlies prie IS.

„Nemanau, kad jie tiesiog ketina atsirėžti sau dalį Šiaurės Kaukazo ir įkurti teritoriją, kontroliuojamą jų džihadistų“, - teigė Grigorijus Švedovas iš internetinės naujienų agentūros „Caucasus Knot“.

„Manau, kad jų planas yra panaudoti šį regioną teroristinėms atakoms Rusijoje. Tai parodytų, kaip toli jie siekia, ir užtikrintų jiems vietą „žemėlapyje“, - pridūrė jis.

Veikiausiai ši padidėjusi grėsmė ir atsinaujinusios IS pergalės Sirijoje praėjusį ketvirtadienį paskatino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną paskambinti JAV prezidentui Barackui Obamai.

Baltieji rūmai tvirtina, kad pokalbio metu daugiausia buvo kalbama apie „Islamo valstybę“. Tuo tarpu per paskutinį šių lyderių pokalbį telefonu buvo kalbama tik apie krizę Ukrainoje.

„Žinoma, mūsų abipusis interesas yra bendradarbiauti su Vakarais šiuo klausimu, nors ir nesutariame dėl kitų dalykų“, - BBC sakė buvęs užsienio reikalų ministras Igoris Ivanovas.

„Šiuolaikiniai saugumo pavojai yra tarptautiniai, negalime vieni su jais kovoti“, - pridūrė jis.

Pastaruoju metu šią mintį pradėjo pabrėžti daug Rusijos pareigūnų.

Nusivylę maištininkai

Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas pranešimus apie šiame regione įkurtą IS provinciją pavadino „blefu“, bet taip pat pažymėjo, kad IS „viruso“ grėsmė nėra ignoruojama.

„Be gailesčio išnaikinsime velnius ir banditus“, - žadėjo jis.

Nors ir yra vertinamas labai prieštaringai, jo griežti metodai gana sėkmingai padėjo pažaboti „Kaukazo emyrato“ grėsmę Čečėnijoje. Tačiau IS atveju įprasta taktika gali smogti atgal.

„Manau, kad daug maištininkų, ypač jaunų, yra nusivylę ir norėtų radikalesnio atsako“, - mano G. Šedovas, teigiantis, kad IS tam pritartų.

Oficialūs duomenys, kiek Rusijos piliečių išvyko į Siriją ir Iraką kovoti IS gretose, skiriasi, tačiau atsargiausi skaičiavimai rodo, kad jų gali būti per 1 tūkst.

Vien tik šį mėnesį į Maskvą nuo Sirijos pasienio buvo gražinta trylika potencialių naujokų, tarp jų viena studentė.

Ketvirtadienį Rusijos Kovos su terorizmu komitetas pranešė, kad du Ingušijoje nužudyti žmonės mėgino, kaip manoma, užverbuoti kovotojus „Islamo valstybei“.