Tai pirmas kartas, kai džihadistų grupuotė, pralaiminti kovas savo tvirtovėse Sirijoje ir Irake, prisiėmė atsakomybę už Šventajame mieste surengtą išpuolį.

Pasak Izraelio policijos, trys palestiniečiai penktadienio vakarą prie Damasko vartų aneksuotoje Rytų Jeruzalėje užpuolė policijos pareigūnus ir buvo nušauti saugumo pajėgų.

Internete paskelbtame IS pareiškime teigiama, kad džihadistų kovotojų taikėsi į „būrį žydų“ ir įspėjo, kad „šis išpuolis – ne paskutinis“.

Tačiau Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ paneigė šį pareiškimą ir paskelbė, kad pareigūnus užpuolę palestiniečiai priklausė jam ir kairiajam Palestinos išlaisvinimo liaudies frontui (PILF).

Išpuolis buvo įvykdytas tuo metu, kai dešimtys tūkstančių palestiniečių trečiąjį musulmonų šventojo pasninko mėnesio Ramadano penktadienį dalyvavo naktinėse pamaldose prie al Aksos mečetės komplekso, kuris yra trečioji pagal svarbą šventa islamo vieta.

Anot policijos, du užpuolikai pradėjo šaudyti į grupę pareigūnų, kurie ėmė atsišaudyti, o trečiasis iš nedidelio atstumo peiliu dūrė į pasienio policijos pareigūnę, o po to pats buvo nušautas.

„Per išpuolį prie Damasko vartų buvo sunkiai sužeista pasienio policijos pareigūnė, – sakoma policijos atstovo spaudai Micky Rosenfeldo (Mikio Rozenfeldo) pareiškime. – Tris arabų teroristus nušovė vietoje sureagavę policijos padaliniai.“

23-ejų policininkė Hadas Malka buvo nugabenta į ligoninę kritinės būklės ir vėliau mirė nuo patirtų sužalojimų.

Vandens drumstimas

IS pavadino šį išpuolį „kerštu už Alacho religiją“. „Tegul žydai žiūri, kaip kalifato karių rankomis žlugdoma jų valstybė,“ – rašoma judėjimo pareiškime.

„Hamas“ atstovas Sami Abu Zuhri paskelbė, kad IS tokiu pareiškimu bando „sudrumsti vandenis“ ir kad išpuolį įvykdė „du palestiniečiai iš PILF, o trečiasis – iš „Hamas“.

Pasak jo, pareigūnės nužudymas buvo „natūralus atsakas į okupanto nusikaltimus“.

Izraelio vidaus saugumo agentūra „Shin Bet“ nurodė, kad išpuolį įvykdė 1998 m. gimęs Braa Salahas (Bra Salahas), 1999 gimęs Andelis Ankushas ir 1998 gimęs Asama Atta. Visi trys vyrai kilę iš vieno kaimo, esančio netoli Vakarų Kranto miesto Ramalos.

Anot „ Shin Bet“, jie jau anksčiau buvo siejami su „teroristine veikla“.

PILF teigimu, B.Salahas ir A.Atta neseniai buvo paleisti iš Izraelio kalėjimo, kuriame praleido kelis mėnesius.

Tuo tarpu IS paskelbė, kad minėtą išpuolį Jeruzalėje įvykdė trys broliai al Maqdisi: Abu al Bara'a, Abu Hassanas ir Abu Rabahas.

Anot medikų, be pareigūnės, per incidentą buvo sužeisti dar keturi žmonės, tarp jų du palestiniečiai iš Rytų Jeruzalės.

Izraelio policijos teigimu, palestinietis iš Vakarų Kranto miesto Hebrono buvo palaikytas ketvirtuoju užpuoliku ir buvo sužeistas, tačiau paaiškėjo, kad jis buvo niekuo dėtas praeivis.