Telegraph.co.uk rašo, kad Alanas Henningas – paprastas taksi vairuotojas iš Didžiojo Mančesterio, kuris pasiemė neapmokamas atostogas, namuose paliko žmoną bei du paauglius vaikus ir išvyko į Siriją „pristatyti furgonus su pagalba tiems, kam labiausiai reikia“.

Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė, JAV, Prancūzija ir kitos šalys smerkia grupuotę „Islamo valstybė“, Sirijoje nužudžiusią A. Henningą.

Tai antras britas, kuriam įvykdyta egzekucija. Džihadistai yra nužudę ir du amerikiečių žurnalistus.

Kovotojai įkaitais laiko dar vieną britą ir vieną amerikietį. 

Britanijos premjeras Davidas Cameronas sako, kad jo šalis darys viską, jog nusikaltėliai būtų sugauti ir nubausti.

B. Obama pasmerkė

JAV prezidentas Barackas Obama pasmerkė „Islamo valstybės" ekstremistų įvykdytą brito A. Henningo egzekuciją. 

Humanitarinę pagalbą į Siriją gabenantį britą IS ekstremistai pagrobė praėjusių metų gruodį. 

„A. Henningas savo darbu siekė pagerinti Sirijos žmonių gyvenimą, ir jo mirtis yra didžiulė netektis šiems žmonėms, jo šeimai ir visai Jungtinei Karalystei, - sakė JAV vadovas. - Drauge su mūsų draugais Jungtinėje Karalystėje ir sąjungininkais sieksime, kad kaltiems tiek dėl Alano, tiek dėl Jimo Foley, Steveno Sotloffo ir Davido Hainesomirčių būtų įvykdytas teisingumas".

D. Cameronas žada panaudoti „visus išteklius“ prieš džihadistus

Didžiosios Britanijos premjeras D. Cameronas šeštadienį pareiškė naudosiantis „visus mūsų turimus išteklius“, kad surastų įkaitus, kuriuos laiko džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ ir nugalėtų šią grupuotę.

Šio pareiškimo išvakarėse, penktadienį, „Islamo valstybė“ paviešino egzekucijos vaizdo įrašą, kuriame rodyta, kaip britui humanitarinės pagalbos darbuotojui A. Henningui buvo pjaunama galva.

D.Cameronas pareiškė, kad dėl šios žmogžudystės gedi visa šalis.

„Kalbant apie tai, ką darysime mes – panaudosime visus mūsų turimus išteklius, mėginsime rasti tuos įkaitus, mėginsime padėti tiems įkaitams ir padarysime viską, ką galime, kad nugalėtume šią organizaciją, kuri su žmonėmis elgiasi visiškai negailestingai, neprotingai ir barbariškai“, – pabrėžė vyriausybės vadovas.

D. Cameronas taip kalbėjo po susitikimo su Britanijos ginkluotųjų pajėgų ir žvalgybos agentūrų vadovais savo užmiesčio rezidencijoje Čekerse.

A. Henningas buvo pagalbos vilkstinėje, gabenusioje medikamentus ligoninei Sirijos šiaurės vakaruose pernai gruodį, kai ją sustabdė ginkluoti vyrai, o jį pagrobė.

D. Cameronas sakė, kad jokie prašymai nežudyti 47-erių taksisto iš Salfordo Anglijos šiaurėje nebuvo patenkinti.

„Juk tai, kad tai buvo geras, švelnus, gailiaširdis ir užjaučiantis žmogus, ir tai, kad jie galėjo nužudyti jį šitaip, rodo, su kuo mes turime reikalą“, – kalbėjo D. Cameronas.

„Su kitais įkaitais mes turime padaryti viską, ką galime, kad nugalėtume šią organizaciją“, – sakė jis.

JT Saugumo Taryba pasmerkė egzekuciją britų darbuotojui

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba griežtai pasmerkė „šlykštų ir bailų“ brito įkaito A. Henningo nužudymą, matomą džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS arba ISIL) paskelbtame vaizdo įraše.

Penktadienio vakarą vienbalsiai priimtame pranešime 15 narių turinti Taryba pareiškė, kad „ISIL tęsiami barbarybės aktai jų neįbaugins – veikiau padidins jų ryžtą“ sutramdyti džihadistus.

„Šis nusikaltimas yra tragiškas priminimas apie didėjančius pavojus, su kuriais kiekvieną dieną susiduria savanoriai humanitariniai darbuotojai Sirijoje. Jis taip pat dar kartą pademonstruoja, kokia brutali yra ISIL, atsakinga už tūkstančius kitų pažeidimų prieš Sirijos ir Irako žmones“, – paskelbė Saugumo Taryba.

Pranešime islamistai kovotojai taip pat raginami paleisti visus įkaitus ir perspėjami, kad „šių smerktinų terorizmo aktų“ vykdytojai bus patraukti atsakomybėn.

Penktadienį „Islamo valstybės“ paskelbtame vaizdo įraše, kuris vadinamas grupuotės atsaku į JAV vadovaujamus aviacijos smūgius, matyti, kaip kaukėtas ekstremistas nupjauna galvą A. Henningui ir grasina pagrobtam amerikiečiui pagalbos darbuotojui Peteriui Kassigui.

„Islamo valstybės“ kovotojai anksčiau taip pat nužudė amerikiečius žurnalistus Jamesą Foley ir Steveną Sotloffą, kurių egzekucijų vaizdo įrašus irgi paskelbė internete.