Didelį koalicijos pajėgų spaudimą patirianti ir su kovotojų trūkumu susidūrusi ekstremistinė grupuotė skraidyklių technologijai išleidžia daug lėšų. Ji imasi perdirbti buitines skraidykles, taiko griežtas testavimo procedūras ir mėgdžioja taktiką, kurią JAV pajėgos taiko naudodamos nepilotuojamus orlaivius.

Pasak Irako armijos atstovų, Mosule neseniai rasta pustuzinis sandėlių, kuriuose „Islamo valstybė“ gamino ir modifikavo skraidykles.

„The Associated Press“ žurnalistai apsilankė didžiausiose iš iki šiol rastų skraidyklių dirbtuvių, kurios buvo įkurtos sandėlyje viename iš Mosulo rajonų. Tarp popieriaus lakštų gamyklos pakampiais buvo paskleistos sparnų dalys, stabilizatoriai ir radijo siųstuvai.

Irako pareigūnų teigimu, daugumą pagamintų skraidyklių „Islamo valstybės“ kovotojai atsitraukdami sunaikino. Kaip galima spręsti iš kovotojų paliktų dokumentų, kas mėnesį buvo perkama skraidyklių įrangos už tūkstančius dolerių.

Be kita ko, buvo aptiktas laidų, silikono, elektros kištukų, kabelių, rotorių ir „GoPro“ vaizdo kamerų pirkimo kvitas. Ranka rašytose žinutėse iš „Islamo valstybės“ skraidyklių operatorių buvo reikalaujama kasdien pateikti „misijų ataskaitas“ ir kas mėnesį pranešti apie kylančius iššūkius ir sunkumus.

Kaip galima spręsti iš šį mėnesį mažesnėje gamykloje Mosule rastų dokumentų, grupuotė bando karinėms reikmėms pritaikyti mažas skraidykles, paprastai naudojamas pramogai.

Tyrėjos Veros Mironovos teigimu, rasta skraidyklių dokumentacija rodo, kad grupuotė įgyvendina programą, kurios tikslas – panaudojant įvairius mechanizmus kompensuoti kovotojų trūkumą. Dokumentuose anglų ir arabų kalba pateikti detalių sąrašai. Viename aplanke buvo kelių dešimčių svarbiausių reikmenų kontrolinis sąrašas, kuriame pirmiausiai nurodytos „GoPro“ vaizdo kameros ir krovikliai, akumuliatorių kabeliai, knyginiai kompiuteriai ir sprogmenys.

V. Mironova teigė, kad skraidyklių naudojimas tiek sprogmenims mėtyti, tiek nukreipiant galingesnius sausuma gabenamus užtaisus yra ženklas, kad grupuotė mėgina prisitaikyti prie to, kad sumažėjo jos kovotojų skaičius.

Pasak ekspertės, kovų dėl Mosulo pradžioje savižudžiai sprogdintojai būdavo pasitelkiami chaotiškai, daugiau siekiant įbauginti, o ne žudyti. Tačiau netrukus „Islamo valstybė“ buvo priversta keisti taktiką.

Irako saugumo pajėgos dar 2015 m. pradžioje pranešė mačiusios „Islamo valstybės“ žvalgybos skraidykles per kovas dėl Ramadžio miesto Irako Anbaro provincijoje. O pirmųjų užuominų apie patobulintą taktiką atsirado 2016 m. pradžioje, kai Turkijos kariškiai Šiaurės Irake virš galvų išvydo skraidykles, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodė kaip žaislinės. Pasak eksperto Jonathano Schrodeno, po 15 minučių jie jau buvo apšaudomi taip, kad buvo akivaizdu, jog priešininkas turi tikslią informaciją apie jų buvimo vietą.

„Nuo tada jau buvo aišku, kuria linkme viskas krypsta, – teigė J. Schrodenas. – Grupuotė ir toliau nori mėgdžioti JAV ir kitų Vakarų šalių kariškių taikomą skraidyklių naudojimo taktiką. Jie nori integruoti žudymo grandinę.“

Griuvėsiais užverstose Mosulo gatvėse skraidyklės gali padėti jų operatoriams nukreipti kovos lauke esančius kovotojus, įskaitant savižudžius. Skraidyklės su sprogmenimis padaro mažiau žalos, tačiau jos gali kelti paniką tarp kariškių, kovojančių su ekstremistais.

„Iš pradžių jos atskrenda ištirti padėtį, o paskui grįžta su sprogmenimis“, – teigė majoras Firas Mehdi, perspėdamas su specialiosiomis pajėgomis gruodžio mėnesį keliavusius „The Associated Press“ žurnalistus neišeiti iš už priedangos.

Pats F. Mehdi buvo sužeistas skeveldra į koją, kai skraidyklė numėtė nedidelę bombą netoli jo buvimo vietos. Mažos juodos skraidyklės atskrido virš jų pozicijų iš „Islamo valstybės“ kovotojų kontroliuojamo rajono, buvusio vos už kelių šimtų metrų. Du Irako specialiųjų pajėgų kariai skubiai nugabeno F. Mehdi į saugią vietą, o kiti pasklido gatvėje ir ėmė chaotiškai šaudyti į orą.

Irako specialiųjų pajėgų pareigūnas teigė, kad panaudojant skraidykles buvo nukauti bent tris Irako kariškiai, dešimtys buvo sužeista.

Pasak Irako specialiųjų pajėgų brigados generolo Haidero Fadhilio, skraidyklės naudojamos ne tik žvalgybai ir bomboms mėtyti, bet ir sprogmenų prikrautiems automobiliams nukreipti į taikinius – operatoriai duoda nurodymus radijo ryšiu vairuotojui savižudžiui ir stebi automobilio maršrutą vaizdo kameromis.

Keliuose „Islamo valstybės“ paskelbtuose vaizdo įrašuose užfiksuota, kaip skraidyklės stebi Irako pajėgų judėjimą iš oro ir kaip savižudžių vairuojami sprogmenų prikrauti automobiliai po to įsirėžia į taikinius.

Irako žvalgybos pareigūnas, kuris kalbėjo anonimiškai, nes nebuvo įgaliotas bendrauti su žurnalistais, teigė, kad, jo manymu, didžioji dalis skraidyklių dalių įsigyjama Turkijoje ir kontrabanda į Iraką įvežama per Siriją, o kitos daugiausiai pagaminamos vietoje.

„Kai kurie sprendimai yra labai paprasti ir techniškai visiškai nesudėtingi“, – teigė jis.